Tehnologie spațială, folosită pentru diagnosticarea unei forme de cancer

Tehnologia utilizată de telescoapele spațiale va fi utilizată în scopul accelerării analizei imaginilor video obținute în timpul colonoscopiilor.

 

O tehnologie utilizată de telescoape spaţiale este pe cale să fie adaptată pentru a revoluţiona procedura de diagnosticare a cancerului intestinal, în cadrul unei cercetări la care participă şi Agenţia spaţială britanică. Cercetătorii de la University College of London speră să reducă perioada de timp de care este nevoie pentru a detecta şi a diagnostica această boală, prin implementarea unei tehnologii spaţiale pentru a obţine o analiză rapidă a imaginilor video captate în timpul colonoscopiilor.

Chris Skidmore, ministrul pentru Ştiinţă din guvernul britanic, a spus că sistemul de sănătate din ţara sa vizează reducerea drastică a numărului de decese cauzate de cancer prin împrumutarea unor inovaţii tehnologice din alte sectoare de activitate, iar proiectul va beneficia de o finanţare de 5 milioane de lire sterline, oferită de Agenția spațială britanică. „Este incredibil că tehnologia inteligenţei artificiale, care a fost dezvoltată în urmă cu câteva decenii şi care este folosită pentru a examina planete îndepărtate, va contribui de acum înainte la detectarea unora dintre cele mai greu de tratat forme de cancer şi în stadii timpurii ale acestora”, a precizat ministrul Chris Skidmore.

 

Proiectul prevede crearea unui sistem de inteligenţă artificială, care îi poate ajuta pe medici atunci când aceştia identifică forme de cancer în rândul pacienţilor. Analizând imaginile furnizate de colonoscopii, sistemul va identifica şi caracteriza polipii canceroşi care pot scăpa vederii umane.

Peter Mountney, cercetător în cadrul University College of London, a declarat că „ne îndreptăm spre o nouă eră a îngrijirilor medicale, în care inteligența artificială îi va asista pe medici pentru a identifica şi a diagnostica formele de cancer mai repede şi mai eficient. Proiectul este o oportunitate extraordinară de utilizare a tehnologiei sateliţilor pentru a oferi medicilor un sprijin în timp real. Sprijinul în timp real înseamnă că medicii pot să ia decizii imediate referitoare la tratamente, iar pacienţii pot să primească rezultatele analizelor lor imediat, în loc să aştepte mai multe săptămâni”.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*