Telefon de urgenta pe sistem 112, pentru cazurile sociale

Propunerea infiintarii acestui serviciu a fost facuta de Asociatia Samusocial, si se bucura de sustinerea medicului Raed Arafat, seful Departamentului pentru Interventii in Situatii de Urgenta.

 

crisana_boschetari_(18)Un nou serviciu pentru apeluri de urgenta de tip 112, destinat exclusiv cazurilor sociale,  ar putea fi infiintat in Romania in viitorul apropiat, daca autoritatile vor fi de acord cu propunerea facuta de Isabelle Scuiller, presedinta asociatiei Samusocial, organizatie care de curand a aniversat 10 ani de cand functioneaza in Romania, activitatea sa concentrandu-se in mod special asupra persoanelor care traiesc in conditii sociale precare. Un prim semnal pozitiv a venit deja din partea secretarului de stat Raed Arafat, seful Departamentului pentru Interventii in Situatii de Urgenta, care a considerat ca un astfel de serviciu ar fi  util si ar degreva echipajele de interventie de la Ambulanta, SMURD, Politie sau Jandarmi de sarcinile de a se preocupa de unele cazuri sociale catre care sunt directionate prin intemrdiul apelurilor de urgenta facute la 112.

 

Propunerea facuta de presedinta asociatiei umanitare este ca serviciul pentru apeluri de urgenta dedicat cazurilor sociale sa nu fie unul doar pentru urgente medicale, ci si pentru celelalte situatii care pot pune in pericol viata si sanatatea persoanelor defavorizate, si nu pot fi considerate situatii de urgenta. „O urgenta sociala nu presupune automat o urgenta medicala. Un om perfect sanatos poate sa moara de frig daca nu are posibilitatea adapostirii. In astfel de cazuri poti sa suni la 112, sa anunti Ambulanta sau Politia, dar aceste institutii au alte atributii si nu poti sa le impui sa il adune de pe strada si sa-i gaseasca adapost”, a declarat Isabelle Scuiller.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Prezent la aniversarea celor 10 ani de activitate in Romania a asociatiei, secretarul de stat Raed Arafat, a considerat oportuna infiintarea unui astfel de serviciu pentru apeluri de urgenta, afirmand ca acesta ar putea fi in special in beneficiul persoanelor fara adapost. Una dintre problemele majore cu care ne confruntam in fiecare an este problema celor fara adapost. Trebuie sa facem patrulare si sa fugim sa ii gasim, sa ii ducem la azilul de noapte, ca dimineata sa fie dati afara de acolo şi din nou sa mergem a doua zi sa incepem sa ii colectam. Este o situatie care continua pe toata durata frigului si in care sunt implicate foarte multe organizatii, institutii. Şi noi activam, si Politia, si Jandarmeria, Ambulanta, pompierii, SMURD”, a declarat Arafat, mentionand ca o mai mare implicare a unor organizatii precum Samusocial ar fi bine venita.

 

ambulanta spitalCu aceeasi ocazie secretarul de stat a mai precizat ca va sprijini aceasta initiativa, spunand ca infiintarea acestui serviciu pentru apeluri de urgenta destinat cazurilor sociale, ar fi foarte facila, existand modelul serviciului 112 care functioneaza foarte bine si este eficient. In opinia sa, exista si alternativa initierii unei proceduri de de alerta si interventie, care sa fie aplicata in situatia in care astfel de cazuri sunt semnalate la 112. „Un numar similar 112, numai pentru aceste aspecte sau aplicarea unei proceduri in cadrul 112 care sa permite ca anumite echipe sa fie alertate pentru cazurile sociale, sau serviciile de urgenta, care, cand ajung la cazuri sociale sa aiba protocoale cu organizatii cum este Samusocial, pe care sa le cheme pentru sprijin si pentru preluarea anumitor cazuri, ar fi foarte util si nici nu ar fi foarte dificil de realizat”, a mai precizat medicul Raed Arafat.


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. BUZOIANUL spune:

    Avand in vedere cresterea nivelului de saracie vor exista doua variante:
    – se aboneaza la acest serviciu toata Romania
    – sau, avand in vedere ca numarul asistatilor a depasit sau va depasi in curand numarul celor care contribuie, ar trebui ca acest numar se se aloce celor care mai cotizeaza (exploatatii sistemului)

Adaugati un comentariu


 

*