Tratament oral accesibil în premieră pacienților români cu scleroză multiplă

8 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Noul medicament a fost introdus încă din luna iulie pe lista de medicamente compensate, însă actualizarea protocolului terapeutic s-a finalizat abia săptămâna trecută.

 

Un medicament așteptat de multă vreme de pacienții cu scleroză multiplă din România a devenit disponibil și la noi, putând fi procurat din farmacii în regim compensat. Este vorba de cladribină, cu denumirea comercială de Mavenclad, recomandat pentru tratamentul pacienților adulți cu scleroză multiplă recurentă foarte activă, definită prin caracteristici clinice sau imagistice.

Momentul era așteptat încă din luna iulie, când medicamentul a fost introduse pe lista de compensate, însă a trebuit să mai treacă încă două luni până când protocolul terapeutic pentru tratamentul imunomodulator al sclerozei multiple a fost actualizat iar ordinul comun al Ministerului Sănătății și Casei de Asigurări a fost publicat în Monitorul Oficial. S-a întâmplat săptămâna trecută după ce, în prealabil, medicamentul fusese aprobat, în august, pe lista denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare ale medicamentelor care se acordă pacienților în cadrul programelor naționale de sănătate.

 

Odată cu actualizarea protocolului terapeutic, medicamentul a devenit disponibil și pacienților din România, care au pentru prima dată acces la un tratament oral compensat. Medicamentul, produs de compania farmaceutică Merck, este deja disponibil în regim compensat în 76 de țări din lume iar în Uniunea Europeană, România rămăsese printre ultimele țări în care pacienții cu scleroză multiplă nu aveau acces la acest tratament.

Noul produs prezintă mai multe avantaje, plecând de la modul de administrare (pe cale orală), continuând cu frecvența redusă de administrare și, nu în ultimul rând, cu efectele benefice pe care le are asupra pacienților. Acesta se administrează în primii doi ani timp de cel mult 20 de zile, adică 8-10 zile pe an. Efectul durează 4 ani, iar după 6 luni de la prima cură este permisă și sarcina.

 

Din păcate nici acest nou tratament nu vindecă definitiv boala, are doar capacitatea de a întârzia progresia acesteia și de a reduce riscul de recidivă, fără imunosupresie continuă. Față de celelalte tratamente disponibile până acum, acesta presupune costuri mult mai mici pentru monitorizarea terapiei, având nevoie de o frecvență mai scăzută a monitorizării și de mai puține cerințe în acest sens.

Totodată, studiile clinice au relevat că medicamentul are un grad ridicat de tolerabilitate și siguranță, astfel că poate fi administrat majorității pacienților, fără riscuri majore.

Scleroza multiplă este o afecțiune neurodegenerativă caracterizată prin deteriorarea progresivă a sistemului nervos și duce, în timp, la apariția unor dizabilități ireversibile. Până acum, nu s-a găsit un tratament care să vindece boala, singurele soluții terapeutice disponibile acționând doar pentru a încetini progresia acesteia.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Farmacii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*