Pacienții nou diagnosticați cu Hepatita C, în a cincea lună fără tratament

8 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

În acest timp, sute de persoane au aflat că suferă de această afecțiune, prin intermediul programelor de screening pentru hepatitele virale.

 

Dr. Liana Grigore

Cea de-a 13-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) s-a desfășurat on-line, la finalul săptămânii trecute. La eveniment au participat o serie de specialiști din domeniul medical, care au dezbătut, pe parcursul a două zile, mai multe teme legate de afecțiunile hepatice, intrând totodată în dialog cu pacienții și răspunzând întrebărilor acestora, dar principala problemă pusă în discuție a fost lipsa tratamentului pentru pacienții nou diagnosticați cu hepatita C, noiembrie fiind a cincea lună în care aceștia așteaptă să poată beneficia de tratamentul la care au dreptul și care îi poate vindeca.

Dr. Liana Gheorghe, șeful Secției Gastroenterologie și Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni, a vorbit despre un paradox care constă în faptul că în România există și funcționează foarte bine un program de screening pentru hepatitele virale, finanțat cu fonduri europene, însă pacienții depistați cu hepatita C în urma testărilor nu au acces la tratament. „În trei luni, medicii români implicați în programele de screening privind hepatitele virale au reușit să testeze aproape 40.000 de persoane. Sute de pacienți care nu se știau cu hepatită B și C au fost diagnosticați, însă cei cu hepatită C mai trebuie să aștepte până vor primi tratament. Este inacceptabil să susții un asemenea program de detecție prin fonduri europene și să nu fii capabil să oferi răspunsul terapeutic imediat acestor pacienți. În momentul de față, depindem doar de instituția guvernamentală – singura care poate da startul terapiei pentru pacienți”, a declarat dr. Liana Gheorghe, în cadrul conferinței.

 

Marinela Debu

La rândul său, Marinela Debu, președintele APAH-RO, a făcut încă o dată un apel către autorități, cerându-le să nu ignore această problemă, reamintind că rezolvarea stă acum în sarcina Guvernului, care trebuie să adopte reglementările necesare, astfel încât prevederile noului contract cost-volum-rezultat să fie puse în aplicare, iar pacienții diagnosticați de la 31 iunie până în prezent, să poată fi incluși în tratamentul fără interferon.

Ultima dată, organizația a trimis o scrisoare deschisă pe adresa premierului Florin Cîțu, însă între timp, apele s-au tulburat pe scena politică, iar în prezent asistăm la negocieri pentru un nou guvern, așa autoritățile au cu totul alte priorități în această perioadă.

Facem apel către autorități să înțeleagă că e timpul să nu mai ignore bolile hepatice. Situația pacienților cu hepatite virale C este una dezastruoasă. Ne-am săturat de pauze între contractele cost-volum-rezultat, care mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem într-o situație atipică. Negocierile s-au încheiat de mult, protocoalele terapeutice sunt pregătite și, cu toate acestea, Hotărârea de Guvern 720, care conține o listă de medicamente compensate pe care se află și medicamentele noastre și care trebuie reactualizată, stă pe masa autorităților, fără aprobare”, a precizat Marinela Debu.

 

Medicii și pacienții au subliniat, deopotrivă, faptul că a devenit o obișnuință ca, după expirarea contractului cost-volum-rezultat, tratamentul să se întrerupă pentru câteva luni, până la finalizarea procedurilor necesare pentru punerea în aplicare a prevederilor unui nou contract.

Normal ar fi ca negocierile și celelalte proceduri să se desfășoare înainte de expirarea vechiului contract, iar cel nou să poată fi pus în aplicare chiar din ziua următoare, pentru a se asigura astfel continuitatea tratamentului.

De această dată, negocierile între CNAS și furnizorii de medicamente s-au finalizat mai devreme, însă pașii următori s-au blocat la Guvern, iar între timp a apărut și criza politică – ultimul lucru de care România mai avea nevoie.

În contextul în care vechiul contract a expirat la sfârșitul lunii iunie, doar pacienții diagnosticați până atunci beneficiază de tratament în baza acestuia, iar cei diagnosticați după 31iunie nu pot să înceapă tratamentul, pentru că documentele de aprobare sunt uitate undeva într-un sertar al Executivului. Ultimul semnal venit din partea autorităților, în urma scrisorii deschise adresate de APAH-RO, dădea asigurări că, cel târziu în luna octombrie, accesul la tratament va fi reluat, însă deja suntem în 8 noiembrie, ceea ce înseamnă că am intrat în cea de-a cincea lună de când pacienții așteaptă ca cineva să se gândească și la ei.

 


Adaugati un comentariu


 

*