UMF-urile își pot înființa farmacii universitare

10 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate care au în structura lor facultăţi de Farmacie pot înfiinţa farmacii universitare, prevede un proiect de ordonanţă a Guvernului lansat în transparență decizională de Ministerul Sănătății.

 

Un proiect de ordonanţă de Guvern care modifică și completează Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum și unele acte normative cu impact în domeniul sănătății și a Legii farmaciei nr. 266/2008, a fost publicat în transparenţă decizională de Ministerul Sănătăţii. Proiectul de act normativ prevede că Universitățile de Medicină și Farmacie acreditate, care au în structura lor facultăți de Farmacie, își pot înființa propriile farmacii universitare, în care să se desfășoare activități de asistenţă farmaceutică pentru populaţie, activităţi de învăţământ farmaceutic, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă.

Înființarea acestor unități farmaceutice va contribui la „pregătirea în domeniul medico-farmaceutic a studenților și a medicilor și farmaciștilor rezidenți, prin reglementarea farmaciei universitare în domeniul sănătății, în vederea creșterii performanțelor instituționale, ca entitate complementară procesului de învățământ în ansamblul și în integralitatea lui”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

 

Legea prevede că „activităţile de învăţământ farmaceutic, de cercetare ştiinţifică farmaceutică şi educaţie farmaceutică continuă se desfăşoară sub îndrumarea personalului didactic integrat, în baza unui plan aprobat anual, în acord cu necesităţile privind evoluţia reglementărilor naţionale şi europene în domeniul farmaceutic, prin ordin al ministrului Sănătăţii”.

Farmacia universitară va fi condusă de un farmacist-şef, cadru universitar cu gradul didactic cel mai înalt, iar în cadrul farmaciei universitare urmează să fie încadrate cel puţin două cadre didactice universitare în domeniul farmaceutic, prin integrare clinică.

Instituţia de învăţământ superior de drept public acreditată care are în structură o Facultate de farmacie poate înfiinţa o singură farmacie universitară”, care va funcționa pe baza unei autorizații emise de Ministerul Sănătății, mai stipulează proiectul.

Autorizația de funcționare a farmaciei universitare nu poate fi înstrăinată. Farmacia universitară colaborează cu Ministerul Sănătăţii în scopul asigurării asistenţei farmaceutice specifice domeniilor de intervenţie ale asistenţei de sănătate publică”, mai prevede proiectul.

 


Adaugati un comentariu


 

*