Un chirurg, un oncolog si un gastroenterolog, despre importanta alimentatiei traditionale

22 decembrie 2015 | 0 comentarii |

Medicii Mircea Beuran, Alexandru Irimie si Mircea Grigorescu au lansat al treilea volum al Tratatului de Oncologie Digestiva, in care abordeaza problema alimentatiei sanatoase pentru sistemul digestiv.

 

Prof. dr. Mircea Beuran

Prof. dr. Mircea Beuran

Incepand cu anul 2013, trei medici cunoscuti, cu specializari diferite, dar cu preocupari comune in domeniul oncologiei digestive, si-au unit eforturile pentru a realiza un tratat complex dedicat acestei patologii, lucrare care numara in prezent trei volume. Ultimul volum al Tratatului de Oncologie Digestiva semnat de chirurgul Mircea Beuran, medicul oncolog Alexandru Irimie si gastroenterologul Mircea Grigorescu a fost lansat anul acesta, dupa ce precedentele doua volume au vazut lumina tiparului in 2013 si 2014.

Conform declaratiilor profesorului Mircea Beuran, in volumul al treilea al tratatului se aloca un spatiu amplu rolului alimentatiei in aparitia afectiunilor oncologice la nivelul sistemului digestiv, acesta precizand ca una din cauzele principale ale cresterii frecventei cancerelor digestive in ultimii ani o constituie inlocuirea alimentatiei traditionale cu hrana moderna.

 

masa in familieMedicul Mircea Beuran a explicat ca viata moderna a adus cu ea, inevitabil, si schimbarea stilului alimentar, iar trecerea de la alimentatia traditionala, cu care era obisnuit organismul, la acest nou stil, nu este de foarte bun augur pentru sanatatea sistemului digestiv. Din aceasta cauza, apar frecvent tot felul de probleme de sanatate, cele mai grave fiind cele de natura oncologica. Frecventa acestor afectiuni a crescut in ultima perioada, concomitent cu schimbarea stilului de alimentatie, ajungandu-se in situatia ca o treime din numarul total al cancerelor sa fie localizate la nivelul sistemului digestiv. Organismul nu se obisnuieste peste noapte cu o noua alimentatie, mai condimentata, mai piperata, cu sosuri diverse sau altele, de aici si cresterea suferintelor digestive. Mai mult de o treime din cancere sunt pe tubul digestiv. Vorbim de cancer de colon si rect, dar si de stomac, ficat, pancreas, esofag, adica toate segmentele tubului digestiv si anexele tubului digestiv – ficat si pancreas”, a precizat medicul Mircea Beuran.

 

endoscopie_digestivaChirurgul a mai explicat ca toate alimentele si lichidele consumate ajung in tubul digestiv care, probabil, nu mai are componentele chimice necesare ca arderile care se produc in timpul metabolismului sa poata fi evacuate fara elemente intermediare care sunt nocive si care pot dezvolta boala oncologica. In acest sens, medicul a reamintit o veche vorba care spune ca „masa de seara sa o dam dusmanilor” precizand ca cea mai importanta masa a zilei este micul dejun, cand trebuie sa se manance foarte bine, urmata de masa de pranz, cand consumul de alimente trebuie sa fie ceva mai moderat.

Desi frecventa afectiunilor oncologice la nivelul sistemului digestiv a crescut, au fost facute si progrese importante in depistarea acestora. „Progresele in depistarea cancerului sunt tot mai vizibile. S-a dezvoltat endoscopia, atat ca diagnostic, cat si ca tratament. Facand genomul uman, putem avea harta noastra genetica si sa aflam mult mai de timpuriu ce potential de boala avem in noi si care ar fi gestul profilactic ca sa nu trecem prin evolutia bolii”, a mai explicat dr. Mircea Beuran.

Pentru realizarea volumului, premiat de Academia Romana, cei trei autori coordonatori au colaborat cu toate specializarile implicate in patologia oncologica digestiva, mai precis gastroenterologi, radiologi, oncologi, geneticieni, anatomopatologi, chirurgi, dar si cu profesionisti din cercetare.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*