Un nepalez internat la Spitalul Bagdasar, a cincea victimă care și-a pierdut viața după dezastrul de la Crevedia

5 septembrie 2023 | 0 comentarii |

Bărbatul, în vârstă de numai 34 de ani, tată a doi copii cărora visa să le ofere o viață mai bună, avea arsuri pe aproape tot corpul, iar medicilor le-a fost imposibil să îl salveze.

 

„În cursul acestei dimineți, a decedat la Spitalul Clinic de Urgență «Bagdasar Arseni» București încă unul din pacienții aflați în stare foarte gravă de la începutul internării și care avea un prognostic rezervat. Acesta era de origine nepaleză și avea arsuri de peste 90% din suprafața corporală. Adresăm condoleanțe familiei”, este mesajul prin care Ministerul Sănătății anunță că bilanțul deceselor survenite în urma dezastrului exploziilor produse în seara de 26 august 2023, la o stație GPL din Crevedia, a ajuns la cinci.

Sunuwar Bhakta Bahadur, un tânăr nepalez în vârstă de 34 de ani, care venise în România sperând că le va putea oferi o viață mai bună soției și copiilor săi rămași în țară, a fost rănit în prima explozie. Medicii au ajuns la el și i-au acordat primul ajutor imediat, l-au inutubat la fața locului și l-au transportat la Spitalul Bagdasar-Arseni în stare gravă. „Am intrat direct în sala de operație, dar șansele au fost, practic, inexistente. Avea arsuri de gradul 2B și 3 pe mai mult de 90% din suprafața coprorală, arsuri pulmonare și șoc postcombustional, a explicat dr. Eugen Turcu, șeful secției de Cirurgie plastică și arși a Spitalului Bagdasar Arseni.

 

În ciuda eforturilor medicilor, după nouă zile, tânărul a pierdut lupta pentru viață. În tot acest timp, medicii au ținut legătura cu soția lui, care a sperat într-o minuna până în ultima clipă. Așa au aflat că bărbatul avea acasă doi copii mici, o fetiță și un băiat, pentru care venise să muncească în România, în urmă cu cinci luni. Cei doi soți au vorbit ultima dată chiar în ziua tragediei.

Repatrierea lui, în sicriu, poate costa în jur de 4.500 de euro, bani de care însă familia nu dispune, pentru că s-a împrumutat câteva mii de euro la bancă, pentru ca acesta să poată veni să muncească în România.

Tânărul nepalez era angajat al firmei Flagas SRL, deținută de Ionuț Doldurea, fiul primarului din Caracal și, conform procurorului general, în acte figura ca angajat la alte puncte de lucru decât cel de la Crevedia, în care se afla și care nu mai avea autorizație de funcționare din 30 septembrie 2020.

 

Un alt nepalez, angajat la aceeași firmă și rănit în explozie, a fost transferat în Germania și este îngrijit acum de medicii din Lubeck. Acesta are 40 de ani și are arsuri pe mai mult de 30% din suprafața corpului, este intubat și ventilat mecanic.

În spitale mai sunt acum 23 de răniți, cei mai mulți dintre ei pompieri, dintre care 11 sunt în București, iar 12 pacienți care au suferit arsuri pe o suprafață a corpului între 10 și 80% sunt tratați în unități medicale din străinătate: 2 pacienți în Belgia, alți 2 în Italia, 3 în Austria, 4 în Germania şi 1 în Norvegia.

Medici au externat 30 de pacienți, însă unii dintre ei vin în fiecare zi în unitățile sanitare pentru schimbarea bandajelor.

În ședința din 31 august, Guvernul României a decis că atât pacienții tratați în unități medicale din străinătate, cât și cei tratați în spitale din țară pot fi însoțiți de membri ai familiei, care vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături pe perioada spitalizării.

În exploziile devastatoare de la stația GPL din Crevedia, cinci oameni au murit, iar alți 54 au fost răniți.

 


Adaugati un comentariu


 

*