Un nou cabinet stomatologic destinat exclusiv pacienților cu HIV/SIDA

Acesta va funcționa în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și va fi deservit de cadre didactice ale Facultății de Medicină din cadrul UMF Grigore T. Popa și de medici rezidenți.

 

La Iași se va înființa în perioada următoare un nou cabinet stomatologic destinat pacienților cu HIV/SIDA, în cadrul unui parteneriat încheiat între Spitalul de Boli Infecțioase din municipiu, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași și Societatea Română de Reabilitare Orală. Cabinetul va funcționa în incinta spitalului, printre pacienții căruia se numără și persoanele cu HIV/SIDA, care s-au plâns în nenumărate rânduri medicilor de aici că au mari dificultăți în a găsi un cabinet în care să își trateze și problemele stomatologice, dată fiind natura bolii de care suferă. Astfel, s-a născut ideea înființării unui cabinet stomatologic în cadrul unității sanitare, cabinet care să fie destinat exclusiv pacienților cu HIV/SIDA. Un astfel de cabinet care funcționează în cadrul unei unități medicale cu secție pentru pacienții cu HIV/SIDA mai există în prezent doar la București, în cadrul Institutului Matei Balș, acesta fiind foarte greu accesibil pacienților din zona Moldovei, din cauza distanței mari față de Capitală.

 

Dr. Carmen Dorobat

Managerul spitalului ieșean, dr. Carmen Dorobăţ, a declarat că „este o dorinţă mai veche a acestui spital înfiinţarea unui cabinet stomatologic pentru persoanele infectate cu HIV, pentru că foarte greu ajung să îşi găsească loc într-un cabinet stomatologic. Pentru uşurarea stilului de viaţă, îmbunătăţirea calităţii vieţii acestora, am hotărât să realizăm un cabinet stomatologic în spital. Este vorba despre un proiect de cooperare între Spitalul de Boli Infecţioase şi Facultatea de Medicină Dentară de la UMF Iași”.

Prin urmare, cele două instituții, împreună cu Societatea Română de Reabilitare Oală, al cărei președinte este prof dr. Norina Forna, decanul facultății ieșene de medicină dentară, au început demersurile pentru înființarea acestui cabinet. Spațiul va fi pus la dispoziție de unitatea medicală, în timp ce facultatea de medicină dentară și Societatea Română de Reabilitare Orală vor investi pentru început circa 20.000 de euro pentru dotarea cabinetului, urmând ca ulterior, să fie achiziționate și alte echipamente și aparatură de ultimă generație.

 

Prof.dr. Norina Forna

Cabinetul va fi deservit de cadre didactice din cadrul facultății ieșene, cât și de medici rezidenți, care vor fi special pregătiți pentru a face intervenții stomatologice pe pacienți cu HIV/SIDA.

Prof. dr. Norina Forna a explicat că va fi nevoie ca viitorul cabinet să fie amplasat într-o zonă a spitalului care să respecte circuitele în ceea ce privește partea de epidemiologie, amplasamentul acestuia urmând a fi stabilit cu acordul medicului epidemiolog al spitalului și cel al Direcției de Sănătate Publică Iași.

„Este important să urmărim din timp modificările care apar la aceşti pacienţi la nivel dentar, la nivel faringo-amigdalian, la nivelul sistemului stomatognat, pentru că în felul acest vom realiza şi o activitate preventivă a diverselor patologii care pot aparărea. Acest fapt presupune, evident, o protecţie specială şi o susţinere pe timpul actului medical. Susţinerea în cauză presupune o verificare pe loc a stadiului în care se află boala, lucru care se face cu ajutorul clinicii de profil, care ştim bine că are o secţie specială din acest spital, apoi înseamnă a fi supravegheat după actul stomatologic care, în funcţie de patologie, poate fi de la extracţie şi până la intervenţii de mai mare anvergură”, a mai explicat decanul Facultății de Medicină Dentară, precizând că noul cabinet se va deschide, cel mai probabil, în toamnă, iar ideea înființării datează de mai mulți ani.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*