Un nou incident la Spitalul Ojasca

28 februarie 2017 | 0 comentarii |

Un pacient cu tulburari de comportament a incercat sa se automutileze cu un cutter folosit in activitatile de ergoterapie.

 

Sapoca -supraveghere-bolnaviSpitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca este, din nou, in atentia publica, dupa ce un pacient aflat sub supraveghere de siguranta privind masurile prevazute de codul penal, internat in Sectia exterioara Ojasca, a incercat sa se automutileze, cu un cutter.

Barbatul, un in varsta de 36 de ani, este internat in Spitalul Sapoca- Sectia exterioara Ojasca, din 2003. Luni dimineata, in timp ce se afla in rezerva, impreuna cu alti cinci bolnavi, acesta si-a provocat o rana in zona gatului. Se pare insa ca, fie a fost doar o tentativa de a atrage atentia, fie ca s-a speriat de propria isprava, pacientul a strigat dupa ajutor, imediat ce a vazut sange.

Personalul medical al spitalului a intervenit imediat si, dupa ce i s-au acordat ingrijirile medicale de urgenta, pacientul a fost transportat la Spitalul Judetean de Urgenta, unde rana i-a fost ingrijita si suturata si unde a ramas internat, sub supraveghere, pana la eliminarea oricarui pericol privind starea sa de sanatate fizica.

Intre timp, conducerea Spitalului Sapoca a demarat o ancheta interna, in vederea stabilirii imprejurariilor care au permis producerea incidentului si pentru a stabili cine se face responsabil ca pacientul a putut sa sustraga lama de cutter din atelierul de ergoterapie.

 

Dr. Viorica Mihalascu

Dr. Viorica Mihalascu

Din nefericire, asa cum am spus si cu alte ocazii, spitalul nu are suficient personal supraveghetor pentru pacientii cu probleme psihice internati in baza prevederilor codului penal. Desigur, aceasta nu este o scuza pentru lipsa de vigilenta, de aceea a fost declansata o ancheta interna. Deocamdata stim ca pacientul se afla in spitalul nostru din 2003, adus de la Poiana Mare, unde fusese internat anterior, dupa ce si-a ucis un coleg cu care era internat intr-un centru social din Braila, fiind o persoana cu retard mintal accentuat si probleme de comportanent. De cand se afla la Spitalul nostru nu a ridicat insa probleme deosebite, ba chiar era unul dintre pacientii cu care personalul medical si de supraveghere a colaborat foarte bine, participa la sedintele de ergoterapie cu placere. Din nefericire, a reusit cumva sa sustraga o lama de cutter din atelier si cu aceasta si-a provocat rana. Din fericire nu i-a fost pusa viata in pericol, iar faptul ca singur a cerut ajutor imediat ce a vazut sange, a facut sa se intervina imediat, dupa care a fost transportat sub supraveghere la Spitalul Judetean de Urgenta, unde rana i-a fost sutirata si unde a mai ramas internat cateva zile, pana la eliminarea oricaror riscuri pentru integritatea sa fizica”, a precizat dr. Viorica Mihalascu, managerul unitatii medicale.

 

ojascaPotrivit conducerii Spitalului de Psihiatrie si Pentru Masuri de Siguranta Sapoca, in Sectia Ojasca se afla internati, la  actuala, 120 de pacienti cu probleme psihice grave, aflati sub incidenta codului penal. In aceasta sectie a unitatii medicale buzoiene sunt internati pacienti cu probleme psihice, aflati sub incidenta codului penal, din 11 judete.

Pentru diagnosticul, tratarea si supravegherea acestora, unitatea medicala dispune de doar doi medici, 19 asistente medicale, 24 de infirmiere, cinci femei de serviciu si opt supraveghetori, care asigura activitatea sectiei 24 de ore din 24.

Managerul spitalului spune ca va lua masuri suplimentare de securitate si supraveghere a pacientilor, dupa ce, in ultimul timp, s-a ocupat de cresterea gradului de siguranta in ceea ce priveste posibilitatea de evadare a unor pacienti, in urma incidentului petrecut in urma cu trei luni, cand  un criminal periculos a fugit, din aceeasi sectie.  A fost gasit decedat, intr-o padure de la marginea localitatii Mierea, de jandarmii care l-au cautat patru zile si nopti.

Conducerea Spitalului urmeaza sa stabileasca, acum, cine se face vinovat de acest ultim incident, cum a ajuns lama de cutter in posesia bolnavului si sa aplice sanctiunile care se vor impune, dar si sa ia masuri suplimentare de siguranta si supraveghere a acestor pacienti.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*