Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă la fete, până la vârsta de 18 ani

3 septembrie 2021 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că a aprobat ordinul prin care fetele cu vârsta între 14-18 ani au fost incluse în Programul Nașional de Vaccinare gratuită împotriva virusului care declanșează cancerul de col uterin.

 

În ciuda scandalurilor din Coaliția de guvernare, care ar putea duce la căderea Guvernului, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță că a semnat Ordinul prin care grupa de vârstă pentru vaccinarea gratuită  împotriva virusului responsabil de declanșarea cancerului de col uterin,  HPV (Human PapillomaVirus), a fost extinsă, astfel încât să fie incluse în Programul Național de Vaccinare și fetele cu vârsta între 14 – 18 ani. Până acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, precum și ale specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

 

HPV este cea mai frecventă infecție virală transmisă pe cale sexuală în lume, iar 8 din 10 femei vor contracta o tulpină HPV la un moment dat, în timpul vieții lor. Anual, aproximativ 660 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cu virusul HPV.

În România, peste 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin și în jur de 500 de cazuri de alte tipuri de cancer (vulvar, vaginal, anal și orofaringian) sunt doagnosticate anual, ca urmare a infecției cu HPV. Cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer, după cel mamar, care afectează femeile cu varstă fertilă (15-44 ani).

Schema de vaccinare a persoanelor de până la 15 ani prevede două doze de vaccin, efectuate într-un interval de 5-12 luni, iar fetele cu vârste de peste 15 ani trebuie să efectueze trei doze de vaccin pentru o protecție completă, administrate în maxim un an de zile. Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține introducerea vaccinării anti-HPV în programele naționale de vaccinare și consideră că este necesară includerea cancerului de col uterin și a celorlalte boli provocate de infecția cu HPV drept probleme de sănătate publică globale. Planul European de Combatere a Cancerului prevede vaccinarea a 90% din populația țintă de fete și creșterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieților, până în 2030.

 


Adaugati un comentariu


 

*