„Vaccinul în sarcină, protecție pentru amândoi” – campanie de încurajare a vaccinării anti-COVID

22 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Două organizații medicale și două asociații de pacienți care activează în domeniul îngrijirii gravidei, fătului și nou-născutului s-au mobilizat pentru a informa corect gravidele despre riscurile COVID asupra sarcinii și pentru a încuraja vaccinarea cât mai grabnică a acestora.

 

Asociația Mame pentru Mame și Asociația SAMAS, alături de Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România și Societatea Română de Medicină Fetală și Neonatologie lansează, vineri, 22 octombrie, Campania „Vaccinul în sarcină, protecție pentru amândoi”, cu scopul de a încuraja vaccinarea anti-COVID a gravidelor, în cadrul „Maratonului vaccinării pentru viață” organizat de CNCAV  și UMF „Carol Davila”, în 6 centre de vaccinare din București. Pe lângă specialiști din domeniul sănătății, necesarul de personal din centrele de vaccinare va fi suplimentat cu voluntari. MApN contribuie la susținerea „Maratonului vaccinării pentru viață” cu 35 de studenți și ofițeri studenți ai Institutului de Medicină Militară care în perioada 22 – 25 octombrie vor promova beneficiile și importanța vaccinării împotriva COVID-19, alături de alți specialiști și ONG-uri. În același timp, MApN își exprimă speranța că gestul voluntarilor militari „poate constitui un punct de pornire pentru acțiuni similare la nivel național, într-un moment extrem de dificil din punct de vedere epidemiologic pentru întreaga țară”.

Cele două societăți medicale direct implicate în îngrijirea gravidei, a fătului și nou-născutului, alături de reprezentanții celor două asociații, au decis să se impliuce la rândul lor în aceasta campanie, ca urmare a cazurilor din ce în ce mai multe de gravide nevaccinate care își pierd viața în urma infecției cu Covid-19 sau care pierd sarcina ori nasc prematur din pricina aceleași infecții.

 

Lansarea campaniei „Vaccinul în sarcină, protecție pentru amandoi” va avea loc la centrul de vaccinare de la Palatul Copiilor din București, iar de la ora 12.00, prof. Radu Vlădăreanu – Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România, prof. Simona Vlădăreanu – Societatea Romană de Medicină Fetală și Neonatologie, Ana Măiță – Asociația Mame pentru Mame și Sînziana Ioniță Ciurez – Asociația SAMAS vor explica în detaliu de ce este benefică vaccinarea și vor răspunde întrebărilor persoanelor interesate.

O situație alarmantă și puțin mediatizată este și numărul mare de gravide cu infecție Covid, chiar și asimptomatică, cărora boala le provoacă trombi la nivelul placentei, cauzând moartea fătului in utero. O imagine a placentei compromise de tromboze și care a dus la moartea fătului in utero în cazul unei gravide cu infecție Covid-19 asimptomatică este tulburătoare”, atrage atenția Ana Măiță, președinte Asociația Mame pentru Mame, referindu-se la situația dramatică în care se poate ajunge din cauza COVID-19.

Medicii de familie, ginecologii și neonatologii din Buzău confirmă că foarte puține gravide și lehuze sunt vaccinate și sunt vulnerabile în fața noului coronavirus și recomandă vaccinarea anti-COVID, care le poate salva viața, atât lor cât și bebelușilor care urmează să se nască.

 

Dr. Radu Vladareanu

Medicii atrag atenția că sarcina reprezintă un factor de risc pentru forme severe de boală, care necesită internare, iar incidența crescută a infectărilor afectează în mod semnificativ gravidele, dar și nou-născuții și sugarii, care prezintă la rândul lor simptome specifice bolii, iar vaccinarea este cea mai sigură și mai eficientă metodă de prevenire a complicațiilor date de infecția cu SARS-CoV-2.

„Riscul de apariție a trombilor în infecția Covid-19 este foarte mare în cazul femeilor însărcinate, deoarece în sarcină se intensifică oricum profilul procoagulant al sângelui, pentru a permite fixarea și menținerea sarcinii. Medicii obstetricieni trag un semnal de alarmă în legătura cu acest risc văzând cazurile în creștere de prezentare a gravidelor infectate cu SARS-CoV-2 cu feți decedați în uter. Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul”, este apelul prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, Președinte Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR), care transmite astfel mesajul profesioniștilor îngrijorați de efectele pe care virusul SARS-CoV-2, în toate variantele sale, o poate avea asupra viitoarelor mame și a bebelușilor.

De altfel, SOGR a atras atenția încă de la începutul acestui an că ar trebui urmat exemplul celorlalte state din Uniunea Europeană și a nu restricționa accesul la vaccinarea anti-Covid al femeilor gravide și celor care alăptează, subliniind că „grupurile de experți internaționali sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc, toți dezvoltând forme severe de Covid-19, cu atât mai mult cu cât gravida poate avea și oricare dintre aceste comorbidități”.

 

Ana Maita

Inițiatorii campaniei „Vaccinul în sarcină, protecție pentru amandoi” susțin ferm prevenția bolilor prin vaccinare, atât a copiilor cât și a adulților. „În ceea ce privește vaccinarea anti-Covid a gravidei, lehuzei, mamei care alăptează și a femeilor care încearcă să rămană însărcinate sau vor rămâne însărcinate în viitor, organizațiile noastre recomandă ferm vaccinarea anti-Covid cât mai grabnică, cu oricare dintre serurile aprobate în România, în conformitate cu Articolul 8 din Instrucțiunea Nr. 235 referitoare la Vaccinarea împotriva COVID-19 în situații speciale, emisă de CNCAV în data de 09.09.2021. Potrivit Art. 8 al acestei instrucțiuni, Vaccinarea COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor, începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv persoanelor gravide, care alaptează, care încearcă să rămană însărcinate acum sau care ar putea rămane însărcinate în viitor. Oricare dintre vaccinurile COVID-19 care dețin autorizație de punere de piață pot fi administrate gravidelor sau femeilor care alăptează, subliniază Ana Măiță, care încurajează viitoarele mămici să se vaccineze atât împotriva virusului SARS-CoV-2 cât și împotriva virusului gripal, pentru că vaccinarea le poate salva viața, atât lor cât și bebelușilor lor.

 

Mesajul celor patru organizații către gravide:

Dragă viitoare mamă,

* Știai că infecția cu Covid-19 în sarcină poate să te îmbolnăvească foarte grav sau să te ucidă?

* Știai că infecția cu Covid-19 în sarcină poate să provoace nașterea prematură a bebelușului tău?

* Știai că infectia cu Covid-19, chiar și fără simptome, poate să cauzeze moartea bebelușului în uter?

Acum știi.

* Nu amâna vacinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu.

* Vaccinează-te împotriva Covid în timpul sarcinii!

* Facem un nou apel către toate gravidele de a se vaccina cât mai repede împotriva Sars-Cov-2.

* Milioane de femei gravide s-au vaccinat, pe tot globul.

 

Toate datele acumulate în ultimele 19 luni confirmă fără dubiu că:

1. Boala Covid-19 la gravide creşte riscul de naștere prematură, dezlipire de placentă, moartea fătului în uter, spitalizare în ATI și deces al mamei.

2. Vaccinarea scade riscul de infecție cu virusul SARS CoV-2 de peste 5 ori

3. Vaccinarea scade riscul boală Covid-19 severă și de a ajunge la spital e 10 ori

4. Vaccinarea scade riscul de deces al gravidelor infectate SARS CoV-2 de 11 ori

5. Vaccinarea gravidei protejează nou-născutul. Anticorpii dezvoltați de mamă după vaccinare ajung și la făt atât prin placentă, înainte de naștere, cât și prin laptele matern, după naștere.

6. Vaccinul este sigur pentru gravidă și făt.

7. Vaccinarea nu afectează în nici un fel fertilitatea feminină sau masculină, nici prezentă şi nici viitoare. Boala COVID, în schimb, poate afecta grav fertilitatea.

Nu amânați vaccinarea până după naștere! Ar putea fi prea târziu. Nu vă riscați viața și viața copilului pe care îl așteptați. Cu un singur gest simplu, sigur și la îndemână, puteți să vă protejați, împreună cu bebelușul” – este apelul lansat de cele patru organizații implicate în îngrijirea gravidei și a bebelușului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*