Vești bune: din weekend, fără mască în aer liber și fără restricții nocturne

13 mai 2021 | 0 comentarii |

Rămân câteva excepții în care masca va fi în continuare obligatorie, respectiv în locurile aglomerate, cum ar fi târgurile, piețele sau stațiile de transport în comun.

 

Președintele Klaus Iohannis a dat, astăzi, o veste mult așteptată de români. Șeful statului a anunțat că începând cu 15 mai, într-o primă etapă a relaxării măsurilor anti-COVID în România, se va renunța la obligativitatea purtării măștii în aer liber și la restricțiile nocturne. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă organizată imediat după o ședință de lucru la care au participat premierul Florin Cîţu, mai mulţi membri ai Guvernului, şeful DSU, Raed Arafat, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol. „Peste un an de zile a durat până acum pandemia. A fost multă, prea multă suferinţă în România şi îmi pare rău pentru toţi cei care au suferit de pe urma acestei boli. Trebuie să ne amintim şi de cei care au făcut posibilă gestionarea acestei pandemii, de medici, de personalul medical. Lor le datorăm mulţumiri”, a spus Iohannis.

 

Șeful statului a anunțat astfel că „din 15 mai se elimină portul măştii în exterior, cu câteva excepţii, cum ar fi pieţele, târgurile sau staţiile de transport public pentru că în mijloace de transport rămâne obligatorie, cum va rămâne şi la interior”. Preşedintele a anunţat, de asemenea, că tot din weekend vor fi eliminate restricțiile de circulație în timpul nopții, iar în același timp se elimină restricțiile privind programul operatorilor economici.

Prima măsură, deci, este că se renunţă la mască în aer liber. A doua măsură care intră în vigoare imediat este eliminarea restricţiilor de circulaţie noaptea şi, simultan, se elimină restricţiile asupra programului agenţilor comerciali. Magazinele revin la programul normal”, a subliniat președintele, menționând că în acelaşi timp, activităţile sportive în aer liber vor fi posibile cu 25% din locuri.

 

În ceea ce privește vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Klaus Iohannis a spus că, în ultimele săptămâni, campania de vaccinare „a prins viteză” și avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane vaccinate, însă este nevoie de mai mult pentru a ieşi din pandemie. „Am parcurs deja un drum lung, însă este nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieşim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm, nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinte, de la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate. (…) Ne pregătim de relaxare, dar o să fie o relaxare precaută. Nu vrem să ne relaxăm în iunie ca să revenim cu restricţii în august. Vrem să avem un calendar care ne permite să reluăm multe activităţi, dar care nu ne expun pericolului revenirii, vom avea o relaxare pas cu pas”, a punctat președintele, subliniind că aceste relaxări sunt condiţionate de evoluţia pandemiei, măsurată prin rata de incidenţă, şi prin gradul de vaccinare.

Klaus Iohannis a făcut un nou apel la români să meargă să se vaccineze anti-COVID-19, menționând că se păstrează în continuare normele care ţin de rata de incidenţă, exprimându-și speranța că în următoarele săptămâni majoritatea localităţilor vor fi în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în şcoli, astfel încât „anul şcolar să se încheie cu toţi elevii în şcoală şi cu majoritatea românilor vaccinaţi”, a mai spus Iohannis.

 

Șeful statului a spus totodată că alte măsuri restrictive vor fi anulate începând cu 1 iunie, subliniind că, în sfârșit, pandemia ne permite „să respirăm”, dar trebuie să ne pregătim pentru România post-pandemică, în care „avem șansa să facem România mai bună, România post pandemică trebuie să fie România în care implementăm reformele, în care avem o dezvoltare susţinută, o Românie în care avem investiţii în care facem sistemul sanitar mai bun, care face şcolile mai sigur, în care se se creează locuri de muncă.

Tot de la 1 iunie se vor putea organiza evenimente, nunți și mese festive cu 70 de persoane în aer liber și cu 50 de persoane în interior. „Și aici este foarte important, dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunţă la restricţionarea numărului de participanţi”, cu condiția ca organizatorul evenimentului să garanteze că toţi participanţii sunt vaccinaţi.

 

Ulterior, premierul Florin Cîțu a declarat că noile măsuri de relaxare au fost decise pentru că „valul trei a mers mai bine decât ne așteptam”, corelat cu o campanie de vaccinare „de succes”, dar a atras atenția că populația trebuie să se vaccineze în continuare. El a explicat că la ședința de la Cotroceni au fost mai multe scenarii luate în calcul și că a fost „un cumul de fatori” care a dus la anunțarea noilor măsuri de relaxare, mai devreme. „Toți românii trebuie să înțeleagă însă că suntem încă în pandemie”, a mai spus Cîțu, menționând că „dacă se oprește vaccinarea, ne întoarcem”, așa că nu trebuie oprită campania de vaccinare pentru a putea trece la ridicarea unor noi restricții.

Premierul a mai spus că starea de alertă rămâne în vigoare, iar Guvernul va adopta vineri o hotărâre cu privire la ridicarea unor restricții.

 


Adaugati un comentariu


 

*