Vioara Stradivarius va răsuna în curtea spitalului din Râmnicu Sărat, în semn de recunoștință pentru cadrele medicale

Evenimentul face parte dintr-un turneu național organizat de New Hope Orchestra, care a debutat la Institutul „Matei Balș” din București și va continua în alte unități sanitare aflate în prima linie în lupta cu pandemia.

 

Pe 1 septembrie, curtea Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat va răsuna de acordurile viorii Stradivarius, acompaniate de cei mai buni tineri muzicieni români ai momentului, în cadrul unui concert inedit dedicat cadrelor medicale care s-au aflat în prima linie în perioadele cele mai dificile ale pandemiei.

Invitat de onoare al evenimentului va fi violonistul Alexandru Tomescu, cel care, datorită talentului său și numeroaselor premii internaționale la festivaluri prestigioase, a primit privilegiul de a cânta cu vioara Stradivarius care a aparținut muzicianului Ion Voicu. Alexandru Tomescu și vioara sa vor ajunge în prima zi de toamnă la Râmnicu Sărat,  pentru a susține un concert alături de alți tineri muzicieni români, în cadrul unui turneu național organizat de New Hope Orchestra în spitalele sare au îngrijit pacienți cu Covid-19 în perioadele de vârf ale pandemiei.

Turneul a debutat aseară, la Institutul Matei Balș și va continua în perioada august-septembrie, în spitale din Cluj-Napoca, Bistriţa, Sibiu, Braşov, Râmnicu Sărat şi Piatra Neamţ, spitalul  râmnicean fiind al optulea pe lista concertelor programate.

 

Proiectul își propune organizarea unui turneu național care include 9 dintre spitalele românești greu încercate în ultimul an, pe fondul pandemiei. Curțile acestora vor fi transformate în săli de concerte, iar recitalurile susținute de tinerii artiști vor fi dedicate cadrelor medicale care s-au aflat permanent la datorie în ultimul an. Spitalul din Râmnicu Sărat a fost inclus în acest turneu întrucât unitatea medicală s-a numărat printre primele din țară transformate în spitale Covid, iar experiența ultimului an a fost una foarte dificilă pentru cadrele medicale de aici.

New Hope Orchestra a luat ființă în cadrul proiectului cu același nume al scociației New Hope, reunind cei mai talentați tineri muzicieni ai momentului, care fac parte din Filarmonica George Enescu, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Operei Naționale Bucureşti şi Orchestra Română de Tineret. Acestora li s-a alăturat și violonistul Alexandru Tomescu împreună cu violoncelistul Octavian Lup un alt nume foarte cunoscut iubitorilor de muzică clasică, care este și coordonatorul proiectului.

 

Turneul a debutat aseară, în curtea Institutului Matei Balș, unde Paula Seling și Octavian Lup, acompaniați de New Hope Orchestra, au pornit într-o călătorie muzicală, plină de emoție și speranță, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga. Artiștii au reușit să atingă coarda sensibilă, atât în cazul cadrelor medicale cât și al pacienților internați în spital.

Medicul Cătălin Apostolescu, managerul institutului, a declarat că „am primit cu bucurie şi profundă consideraţie concertul orchestrei New Hope. Atât cadrele medicale, cât şi pacienţii au fost impresionaţi de iniţiativa şi măiestria tinerilor talentaţi muzical. Într-adevăr, muzica vindecă… Spitalul nostru a fost primul din România care a îngrijit cazuri de Covid19, iar  în perioada neagră prin care am trecut cu toţii, cadrele medicale au dat dovadă de un efort supraomenesc. Mă alătur şi eu proiectului New Hope şi îmi exprim încă odată recunoştinţa faţă de colegii mei”, a spus medicul.

 

Octavian Lup

Coordonatorul proiectului, violoncelistul Octavian Lup a declarat, la finalul primului concert din turneu, că „după cum spunea marele George Enescu, muzica trebuie să pornească de la inimă şi să se adreseze inimii. Credem că împreună, cu încredere şi cu ajutorul artei muzicale, putem combate acest context întunecat şi sumbru cauzat de Pandemie. Muzica este o forţă ce va aduce mereu lumină şi un imbold spre speranţă şi vindecare. Acesta este şi scopul proiectului New Hop, şi anume, de a ajunge la sufletele oamenilor. Unicitatea proiectului constă în realizarea unor serii de concerte în spitalele din România, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru cadrele medicale care au stat în ultimul an în linia întâi, luptând împotriva virusului care stă la baza Covid-19. Credem că această victorie este a tuturor, dar mai ales ale cadrelor medicale”.

* Octavian Lup este unul din cei mai străluciți violonceliști ai generație sale, un reprezentant al excelenței în arta muzicală și o personalitate remarcată pe podiumul scenelor naționale și internaționale. Laureat a numeroase concursuri din România și din străinătate, Octavian Lup a concertat pe patru continente ale lumii, alături de nume cu rezonanță ale muzicii clasice. Asemeni lui George Enescu, s-a perfecționat la celebrul Conservator Superior Național de Muzică din Paris. Pe lângă activitatea solistică intensă, el își dedică timpul tinerei generații de muzicieni, fiind lector universitar doctor la academia de muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Dragostea pentru oameni și pentru muzică l-a determinat să conceapă proiectul New Hope, în anul 2019, vrând să aducă, prin muzică, bucurie în sufletele oamenilor suferinzi și ale celor care le sunt alături.

 


Adaugati un comentariu


 

*