Virozele si pneumoniile lovesc puternic in copiii buzoienilor

11 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Doar 2.500 de persoane au fost imunizate antigripal in acest sezon, desi exista peste 5.000 de doze de vaccin antigripal la dispozitia persoanelor cu risc inalt din institutii de ocrotire si spitale

 

Mihaela Voineagu

Aproape 1.800 de buzoieni au fost loviti de viroze si pneumonii in ultima saptamana, dar gripa continua sa ne ocoleaca, in ciuda faptului ca la nivel national s-au inmultit numarul de cazuri diagnosticate clinic si confirmate de laboratoarele de referinta.

Afectiunile de sezon au afectat toate categoriile de varsta, dar copiii, de la cei de cateva luni pana la cei de 14-15 ani, sunt cei mai afectati de infectii acute ale cailor respiratorii superioare (IACRS) si de pneumoniile care se manifesta cu destula virulenta la aceste categorii de varsta.

Potrivit Biroului de presa al Directiei de Sanatate Publica (DSP), in ultimele sapte zile, medicii buzoieni „au diagnosticat 1279 de cazuri de IACRS si 485 de bolnavi cu pneumonie. In amvele cazuri, cei mai afectati ai fost copiii, astfel ca la categoria de varsta 0-1 an au fost 223 de cazuri de viroza si 76 de pneumonie, 316 copii cu varste cuprinse intre 2 si 4 ani au fost integistrati cu IACRS si alti 109 de la aceeasi categorie de varsta au avut pneumonie, iar cele mai multe cazuri de imbolnavire cu afectiuni de sezon s-au inregistrat la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani, unde au fost 445 de cazuri de IACRS si 104 de pneumonie. Explicatia numarului mare de imbolnaviri ale copiilor de varsta scolara si prescolara se poate explica prin faptul ca acestia fiind in colectivitate, sunt mai expusi atacurilor virusilor care circula in acest sezon”, a precizat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP, mentionand insa ca numarul de internari  este relativ redus (12 viroze si 34 de pneumonii), ceea ce inseamna ca manifestarile acestor afectiuni au fost moderate si nu au necesitat tratament sub supraveghere medicala.

Medicii infectionisti spun ca numarul de viroze si pneumonii inregistrat in aceasta perioada este unul normal si nu exista motiv de alerta, precizand chiar  ca este cu peste 1.000 mai mic decat in aceeasi perioda a anului trecut, cand au fost 2.07 de cazuri de IACRS si 788 de cazuri de pneumonie in judetul Buzau.

In cele 10 saptamani scurse de la inceputul perioadei de monitorizare a bolilor de sezon, medicii buzoieni au diagnosticat 11.398 de cazuri de viroze respiratorii si 3.602 pneumonii, varful curbei de evolutie a imbolnavirilor fiind atins in sapatamana 22-28 octombrie, cand au fost inregistrati 1.907 bolnavi.

 

Vaccinarea antigripala merge cu incetinitorul

 

In ceea ce priveste imunizarea impotriva virusului gripal, se pare ca buzoienii sunt reticenti in fata vaccinului de import pe care il au la dispozitie cu titlu gratuit, astfel ca numai 2.459 de persoane au fost imunizate din categoriile cu risc inalt de imbolnavire, din unitatile medicale si unitatile de asistenta sociala din judet, desi acestea au avut la dispozitie 5.500 de doze de vaccin primit de DSP inca din 14 noiembrie si distribuit in aceste unitati inca de atunci.

Potrivit dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica, institutia de sanatate publica buzoiana a solicitat pentru acest sezon 30.000 de doze de vaccin gripal, pentru imunizarea persoanelor identificate ca przentand risc crescut de imbolnavire. „Vaccinarea a inceput cu cele mai bulnerabile categorii de persoane, respectiv, cu personalul sanitar  (catagrafiati 4.400)  si la persoanele institutionalizate (1.240 de persoane).Urmatoarele transe de avcin va ajunge la medicii de familie, pentru imunizarea  persoanelor cu boli cronice pulmonare, cardiovasculare, renale, hepatice, metabolice, diabet zaharat, astm, infectie HIV(6 luni – 64 ani) – 6.070 de doze, a femeilor gravide aflate in evidentele medicilor  – 520 si a persoanelor cu boli cromice, in varsta de peste 65 de ani -17.770 de doze de vaccin”.

Medicii buzoieni recomanda vaccinarea antigripala, aceasta fiind cea mai eficienta forma de protectie impotriva virusilor gripali care circula in acest sezon. Gripa este o boala contagioasa care se transmite pe cale aerogena si care, netratata la timp si corespunzator, poate da complicatii fatale.


Categorii: Institutii, Medici

Adaugati un comentariu


 

*