Weekend-ul recordurilor în campania de vaccinare anti-Covid

Rezultatele maratonului de vaccinare organizat în Capitală au fost peste așteptări, iar la nivel național s-a depășit, două zile la rând, pragul de 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore.

 

Inițiativa medicului ATI Dorel Săndesc, pusă în aplicare  cu concursul autorităților locale din Timișoara și al Universității de Medicină și Farmacie  Victor Babeș din același oraș, pare până acum a fi una de succes în impulsionarea ritmului campaniei de vaccinare anti-Covid. Este vorba de maratonul de vaccinare organizat prima dată la Timișoara, eveniment care a fost urmat de unul similar, organizat în week-end în Capitală, de UMF Carol Davila în colaborare cu mai mulți parteneri.

De această dată a fost vorba de o mobilizare mai mare, fapt ce a dus la depășirea pragului de 20.000 de persoane vaccinate începând de vineri după-amiază, până în această dimineață.

Rezultatele maratonului din Capitală au fost comunicate de rectorul UMF Carol Davila, prof. dr. Viorel Jinga, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc azi, la scurt timp după încheierea evenimentului. „Vineri s-au vaccinat 1.223 de persoane la Biblioteca Naţională şi 1.962 la Sala Palatului, sâmbătă, 2.772 la Bibliotecă şi 4.743 la Sala Palatului, iar duminică, 3.479 la Bibliotecă şi 5.674 Sala Palatului. Azi noapte, am avut 236 la Bibliotecă şi 271 la Sala Palatului, astfel că, în total sunt 20.360 de persoane vaccinate, cu mult – spunem noi – peste aşteptările unora. Noi nu ne-am propus de la început o cifră, ne-am propus să fie cât mai mulţi vaccinaţi. Sigur că dacă ar fi fost şi mai puţini eu spun că era tot un succes al acestei acţiuni”, a declarat rectorul UMF Carol Davila.

Acțiunea a mobilizat un număr de 1.349 de medici, rezidenți, asistenți medicali și studenți, care au participat voluntar la maratonul de vaccinare.

 

Dr. Viorel Jinga spune că evenimentul a fost lipsit de incidente, reacțiile adverse fiind foarte puține, iar în unele cazuri s-au datorat emoțiilor. Au fost nouă lipotimii, adică nouă hipotensiuni, 10 hipertensiuni, trei cazuri greaţă, două cazuri de cefalee şi 10 cazuri de ameţeli. Au fost efecte adverse foarte puţine, unele dintre ele fiind datorate, de fapt, emoţiilor”, a mai declarat rectorul UMF Carol Davila.

Campania a mers bine și la nivel național, sâmbătă fiind atins recordul absolut de persoane vaccinate într-o singură zi – 110.633, iar la finalul zilei de ieri depășindu-se din nou pragul de 100.000 de persoane vaccinate în 24 de ore – 103.937.

Dat fiind succesul de care s-au bucurat cele două maratoane de vaccinare organizate până acum, o acțiune similară a fost demarată azi și la Craiova, pe un stadion din oraș, iar la sfârșitul săptămânii, UMF Cluj și UMF Târgu Mureș vor  organiza alte maratoane cele două centre universitare.

 

În timp ce la București se dădea startul maratonului de vaccinare, la Buzău se inaugura primul centru de vaccinare drive-thru din județ, care funcționează în parcarea complexului Kaufland din Bariera Ploiești. Până azi, în acest centru au fost vaccinate aici 540 de persoane, o cifră importantă, dacă ținem cont că centrul are o capacitate de vaccinare de 160 de persoane, dispunând de două fluxuri. Așadar, de vineri după-amiază pană azi la prânz, s-a vaccinat peste capacitatea maximă, ceea ce denotă interesul buzoienilor pentru vaccinarea în astfel de centre. Doar ieri s-au vaccinat aici 240 de persoane, în timp ce sâmbătă s-au prezentat 181, iar vineri, în prima zi, 119. În același timp, în cabinetele medicilor de familie au fost vaccinate până acum 65 de persoane cu serul de la Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză.

Tot din acest week-end a început vaccinarea cu vaccinul de la Pfizer în centrul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, unde până acum se administra doar serul de la AstraZeneca, iar adresabilitatea centrului a crescut.

De asemenea, vaccinarea se poate face la liber, fără programare, în orice centru de vaccinare, în limita stocurilor disponibile, dat fiind că prioritate au cei programați. Practic, la acest moment, orice persoană peste 16 ani se poate vaccina oricând, oriunde dorește și cu orice vaccin preferă, astfel că nu mai există nici o scuză pentru a întârzia momentul vaccinării.

Nu în ultimul rând, azi s-a raportat cel mai mic număr de persoane infectate cu SARS-CoV-2 din ultima vreme, în ultimele 24 de ore fiind confirmate, la nivelul județului, 8 cazuri. Trebuie ținut însă cont și de faptul că raportarea este pentru ziua de duminică, iar în week-end se fac mai puține testări.

 


Adaugati un comentariu


 

*