Zece medici de familie buzoieni, înrolați în primul program național de screening pentru risc cardiovascular

8 februarie 2022 | 0 comentarii |

Programul se derulează cu fonduri europene și își propune să crească gradul de prevenție pentru principala sursă a deceselor din cauze prevenibile și tratabile din România. 

 

Știm cu toții că prevenția este cel mai bun  tratament, iar să previi este mai ușor decât să tratezi. Cu toate acestea, mulți români nu ajung la medic decât după ce bolile lor devin cronice, iar prevenția lasă mult de dorit, astfel că la multe dintre afecțiunile conice grave, care ar fi putut fi prevenite, suntem codașii Europei.

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. România ocupă locul 1 în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional.

În cadrul primului proiect național de screening  „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular” POCU/805/4/9/137424”, medici de familie din toată țară vor putea depista din timp riscul de boli cardiovasculare. Persoanele cu venituri reduse sau aflate în diverse situații critice își vor putea verifica, astfel, gratuit, starea de sănătate, proiectul propunându-și să crească gradul de prevenție pentru principala sursă a deceselor din cauze prevenibile și tratabile din România.

Programul este inițiat și implementat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), împreună cu Societatea Română de Cardiologie (SRC), Asociația Română de Promovarea Sănătății (ARPS), Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCv)Timișoara și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și va fi implementat cu fonduri europene.

 

Campania de informare

 

Campania de informare, educare și comunicare pentru programul de screening pentru factorii de risc cardiovascular „Totul pentru inima ta” se va derula ținând cont de calendarul și activitățile proiectului, pe regiuni. Prima regiune inclusă în program cuprinde județele Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Gorj, Mehedinți, Dolj, Vâlcea, Olt, Vrancea, Buzău, Galați, Brăila, Tulcea și Constanța, în care campania se derulează în perioada ianuarie 2022 – august 2022.

În București și județele Ilfov, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Prahova, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău și Vaslui, campania se va de desfășura în perioada septembrie 2022 – aprilie 2023, iar în perioada mai – decembrie 2023, aceasta va continua în județele Satu Mare, Bihor, Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Alba, Mureș, Harghita, Sibiu, Brașov și Covasna.

Campania de informare se va derula atât prin spoturi radio și tv, cât și prin cabinetele medicilor de familie, unde pacienții vor găsi afișul ce conține sloganul campaniei – „1 din 4 români are o boală de inimă. Află ce risc ai și cum să previi bolile de inimă” – și flyere ce conțin recomandări în funcție de risc pentru beneficiarii de screening.

 

Zece medici de familie buzoieni, incluși în program

 

Dr Gina Cimpeanu

Proiectul are în vedere furnizarea serviciilor de sănătate esențiale orientate către prevenție prin identificarea persoanelor cu risc crescut pentru bolile de inimă și îndrumarea pacienților pentru stabilirea diagnosticului și instituirea tratamentului precoce pentru scăderea riscului și complicațiilor bolilor de inimă. „Sunt vizate 165.001 de persoane cu vârsta de peste 40 de ani, inclusiv persoane aparținând grupurilor vulnerabile (persoane neasigurate, persoane din mediul rural, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc în condiții precare), care accesează cu greu astfel de servicii medicale și care nu au în antecedente infarct de miocard, accident vascular-cerebral, fibrilație atrială sau alte afecțiuni cardiovasculare cronice. La început, pacienții eligibili care vor fi incluși în proiect, sunt evaluați, li se face anamneza (istoricul bolilor de care suferă și eventualele tratamente pe care le urmează), se identifică factorii de risc li se fac investigațiile specifice (EKG, holter, electrocardiogramă etc.) și li se recomandă un set de analize de laborator. Ulterior, dacă se constată că pacientul are risc înalt de boală cardiacă i se recomandă investigații suplimentare în cadrul unui cabinet/clinică de cardiologie unde medicul specialist va stabili ce trebuie făcut în continuare, iar dacă riscul este scăzut sau mediu, îi recomandăm noi, tratamentul adecvat”, a explicat dr. Gina Cîmpeanu, unul dintre cei zece medici de familie buzoieni acceptați în program.

 

Echipamentele pentru screening sunt pe drum

 

În cabinetele medicilor de familie participanți în proiect din prima regiune inclusă în program, pacienții pot accesa serviciile de screening pentru factorii de risc cardiovasculari începând cu luna februarie 2022, transmite INSP.

Medicul Gina Cîmpeanu spune că, deocamdată, medicii au parcurs deja un program de instruire și au participat la un work-shop privind implementarea proiectului, iar zilele acestea sunt așteptate echipamentele medicale aferente proiectului (electrocardiograf, Holter EKG, taliometru, tensiometru digital, cântar digital) și, după un work-shop pe care-l vor parcurge zilele acestea și asistenții medicali incluși în program, în cadrul căruia sunt instruiți cum trebuie să folosească aceste echipamente, speră să înceapă, efectiv, screening-ul. „Noi, în cabinetul de la Nișcov/Vernești, avem deja experiență în evaluarea pacienților pentru risc cardiologic, eu am și competențe în medicină de urgență, cardiologie și în imagistică, iar în cabinet folosim deja de mai mult timp un holter pentru tensiune arterială, așa că vom putea începe să derulăm programul imediat ce avem echipamentele și putem introduce datele în softul pus la dispoziție. Mai are de parcurs un training, programat pe 10 februarie, asistenta cu care lucrez, am fost deja anunțată că urmează să ajungă și aparatura, așa că în a doua jumătate a lunii februarie cred că putem evalua primii pacienți”, a explicat dr. Cîmpeanu.

 

Unde se pot adresa pacienții

 

Așadar, pacienții buzoieni din categoriile menționate anterior se vor putea adresa medicilor și vor beneficia de evaluarea stării de sănătate a riscurilor de apariție a unor afecțiuni cardiovasculare, iar pacienții cu risc ridicat ridicat de îmbolnăvire vor fi direcționați către spitalele din regiune, pentru investigații amănunțite și stabilitrea conduitei terapeutice, după care rămân în supravegherea medicilor de familie. În cazul în care va fi necesar, în transportul pacienților se va implica și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, așa că totul va fi gratuit.

Cei zece medici de familie din județul Buzău incluși în proiect sunt: dr. Dumitrache Mihaela – Buzău, dr. Stoica Nicoleta – Rm. Sărat, dr. Apostolescu Petrutz Carmen Dorinela – Rm Sărat, dr. Cîmpeanu Gina –  Nișcov/Vernești, dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, dr. Dima Georgeta – Boldu, dr. Tudose Ramona – Măgura, dr. Vlad Laurentiu Constantin – Sărulești și dr. Tarpan Oana Mihaela – Pietroasele.

*Lista medicilor de familie care furnizează servicii de screening pentru factorii de risc cardiovascular poate fi găsită accesând website-ul proiectului „Totul pentru inima ta”, în secțiunea „Resurse pentru Pacienți” (link: https://proiect-cardio.insp.gov.ro/resurse-pentru-pacienti/).

 


Adaugati un comentariu


 

*