Ziua Mondială a Farmaciștilor 2024, sub semnul „satisfacerii nevoilor globale de sănătate”
Intergrarea farmacistului în echipele de îngrijire medicală și maximizarea rolului acestuia în abordarea provocărilor din domeniul sănătății este crucială pentru asigurarea nevoilor de sănătate în întreaga lume, este mesajul transmis de FIP, cu prilejul Zilei Mondiale a Farmaciștilor.
În fiecare an, la data de 25 septembrie este celebrată Ziua Mondială a Farmaciștilor – World Pharmacists Day, inițiată în anul 2000 și adoptată de Consiliul Federației Farmaceutice Internaționale (FIP) – organismul global pentru farmacie, științe farmaceutice și educație farmaceutică, înființată la 25 septembrie 1912. Prin cele 160 de organizații membre, FIP reprezintă peste patru milioane de practicieni și oameni de știință la nivel global, potrivit fip.org.
Anual, Biroul FIP lansează o temă prin care se aduce în atenția lumii întregi importanța acestei profesii în lanțul sistemelor de sănătate din întreaga lume, având ca obiectiv principal conștientizarea utilizării adecvate a medicamentelor, măsurilor preventive împotriva bolilor și dezvoltarea generală a sistemului de sănătate. Tema pentru 2024 – „Farmaciștii: satisfacerea nevoilor globale de sănătate”, evidențiază „o realitate care nu mai poate fi contestată, și anume, integrarea comunității farmaciștilor din lumea întreagă în satisfacerea nevoilor globale de sănătate”, transmite conducerea Colegiului Farmaciștilor din România.
Farmacistul este un profesionist-cheie al sistemului de sănătate, iar Federaţia îi încurajează pe profesioniștii din domeniu să valorifice această zi pentru a organiza activități care promovează și pledează pentru valorificarea potențialului farmacistului în îmbunătățirea stării de sănătate în fiecare colț al lumii.
„Și în acest an, campania FIP reprezintă un mijloc de a celebra potențialul profesiei noastre de a-și aduce contribuția la îmbunătățirea sistemelor naționale de asigurare a sănătății. Colegiul Farmaciștilor din România răspunde și în 2024 apelului FIP de alăturare la marcarea Zilei Mondiale a Farmaciștilor, prilej cu care amintește, o dată în plus, factorilor de decizie și publicului larg, faptul că rolul farmaciștilor în satisfacerea nevoilor de sănătate rămâne crucial pentru construirea de comunități mai sănătoase și la nivel național, așa cum se întâmplă pretutindeni în lume”, subliniază președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, în numele celor peste 20.000 de farmaciști cu drept de liberă practică din România.
Președintele organizației profesionale transmite că farmaciștii români se raliază la mesajul FIP care subliniază că „farmaciştii își exercită profesia ca membri integranţi ai sistemelor de sănătate, jucând un rol vital în acoperirea nevoilor de sănătate. Sunt direct implicați în asigurarea accesului la medicamentele esențiale și în utilizarea optimă a acestora, dar și-au extins expertiza pentru a contribui semnificativ la îngrijirea pacienților și la sănătatea publică. În multe țări din lume, ca și în România, farmaciștii sunt primul punct de contact pentru consiliere în probleme de sănătate și asistență medicală primară, în special în mediile cu resurse limitate de profesioniști în domeniul sănătății. Farmaciștii au un rol esențial în educația sanitară a comunităților, contribuind la alfabetizare în domeniul sănătății, sprijinind campaniile de sănătate publică, participând la cercetarea și dezvoltarea de noi medicamente, implicându-se în farmacovigilență și asigurându-se că antibioticele sunt utilizate numai atunci când este necesar, demonstrând – așa cum au făcut-o în timpul pandemiei de COVID-19 – că farmaciștii sunt în fruntea abordării crizelor globale de sănătate”, punctează profesorul Lupuliasa.
FIP evidențiază dezvoltarea de noi strategii globale de sănătate, care stabilesc provocări urgente actuale și viitoare, cum ar fi lipsa accesului la îngrijirea sănătății, lipsa de profesioniști din domeniul sănătății, rezistența la antimicrobiene, schimbările climatice și poluarea aerului, HIV și boli infecțioase emergente. „În deplin consens cu această abordare, «Strategia naţională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030», aprobată de HG 1004/ 20 octombrie 2023, urmărește crearea unui sistem de îngrijiri de sănătate rezilient, cost-eficace şi care să furnizeze servicii de înaltă calitate şi tehnologii medicale inovative, sigure şi accesibile. Îmi revine datoria să subliniez importanța pe care «Strategia naţională de sănătate» o acordă îmbunătăţirii accesului şi diversificării serviciilor de sănătate furnizate în farmaciile comunitare. Pașii deja făcuți de farmacia comunitară pe acest drum sunt bine cunoscuți: testarea rapidă de diagnostic pentru COVID-19, vaccinarea antigripală, depistarea nivelului de risc de diabet zaharat. Avem așadar datoria, stimați colegi, de a continua acțiunile demarate, pentru implementarea de noi servicii farmaceutice!”, a transmis președintele Colegiului Farmaciștilor din România, prof. univ. dr. farm. Dumitru Lupuliasa.
În contextul Zilei Mondiale a Farmaciștilor, farm. dr. Răzvan Prisada, președintele Aenției Naționale a Medicamentelor, consideră că „vorbim astăzi despre rolul crucial pe care îl joacă farmacistul atât la nivelul comunității cât și la nivelul întregului sistem de sănătate. Fie că ne referim la siguranța medicamentelor sau a dispozitivelor medicale, fie că este vorba despre a găsi soluții la diferite probleme de sănătate ale pacienților, farmacistul este unul dintre garanții obținerii sau menținerii unei stări de bine, în orice societate.Farmacistul nu este doar un mediator între medici și pacienți, este un profesionist al sistemului medical, o verigă importantă fără de care acest sistem nu ar putea funcționa. În multe situații, farmacistul reprezintă coloana vertebrală a serviciilor de sănătate, este specialistul care recomandă, informează pacienții, se asigură că aceștia au acces la medicamentele de care au nevoie și le utilizează adecvat, încercând totodată ca, prin consiliere, să îmbunătățească aderența acestora la tratament. La mulți ani, dragi farmaciști! La mulți ani, dragi colegi! Profesionalismul dumneavoastră face diferența!”, subliniază președintele ANMDMR.
Ziua Mondială a Farmaciștilor a fost marcată și printr-un simpozion la nivel înalt privind îngrijirea farmaceutică și serviciile farmaceutice de Biroul Regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Federația Internațională de Farmaceutică (FIP).
Evenimentul a reunit factorii de decizie politică și a avut ca scop recunoașterea rolului crucial pe care îl joacă farmaciştii în construirea comunităţilor mai sănătoase de pretutindeni, explorarea posibilităților farmaciștilor de a contribui la furnizarea asistenței medicale și modul în care aceștia ar trebui să fie integrați în abordarea multidisciplinară în mediul spitalicesc și comunitar.
Secretarul FIP, Luís Lourenço, a subliniat că farmaciștii fac „muncă extraordinară”, dar pentru implementarea practicii profesionale au nevoie de instruire, reglementare și finanțare. El i-a provocat pe factorii de decizie să reflecte la modul în care ar putea contribui la dezvoltarea profesiei de farmacist, în beneficiul pacienților.
Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a declarat că „deși este clar că rolul farmaciștilor este important, avem un drum lung de parcurs pentru a le debloca cu adevărat întregul potențial ca profesioniști din domeniul sănătății și membri ai echipelor multidisciplinare. Acest simpozion la nivel înalt, organizat împreună cu partenerii noștri de la Federația Farmaceutică Internațională, face parte din eforturile noastre de a explica lumii mai larg rolul farmaciștilor și de a le pune nevoile și aspirațiile sub lumina reflectoarelor. (…) Într-o perioadă în care regiunea (europeană -n.r.) încă se luptă cu deficitul de lucrători din domeniul sănătății, trebuie să maximizăm mai bine rolul farmaciștilor”, a afirmat Hans Henri P. Kluge.
În cadrul simpozionului, organizat de Ziua Farmaciștilor, la Biroul Națiunilor Unite de la Copenhaga – Danemarca, OMS Europa a lansat și noul său Raport privind modelele de reglementare și practică în domeniul farmaciilor comunitare în Europa de Est și Asia Centrală.