Sesiune specială pentru dieteticieni, la Zilele Institutului de Psihiatrie Socola
În cadrul manifestărilor științifice organizate de Institutul „Socola” în acest an, va avea loc și o sesiune specială, organizată în parteneriat cu Colegiul Teritorial al Dieteticienilor Iași.
Deja tradiționalele manifestări științifice dedicate Zilelor Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași vor fi organizate anul acesta în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, Colegiul Medicilor din România, Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România – Filiala Iași, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași și Asociația Spitalelor Publice de Psihiatrie, în perioada 2-5 octombrie, la Hotelul „Traian” din Iași.
„Calibrul invitaților și valoarea lucrărilor prezentate an de an au consolidat prestigiul evenimentului, transformându-l într-un reper esențial pentru cercetarea și practica medicală din România. Prin dezbaterile și contribuțiile de înaltă calitate, acest eveniment științific contribuie semnificativ la progresul cunoștințelor în psihiatrie și la îmbunătățirea practicii clinice”, susțin organizatorii.
Evenimentul, considerat „cea mai importantă manifestare științifică de psihiatrie din țară”, debutează cu două cursuri preconferință – „Teorii Biochimice și perspective terapeutice în depresie” și „Implicații bioetice și economice în managementul depresiei”, iar în cele trei zile ale Conferinței „Depresia, perspective psihologice și reflexia sa socială”, zeci de specialiști în psihiatrie și specialități conexe vor prezenta lucrări științifice.
Între abordările tematice di rpima zi a evenimentului se remarcă noutățile asociate depresiei în îngrijirea paliativă, terapiile psihedelice, crioconservarea gameților, psihoza postpartum, depresia asociată bolii cronice de rinichi terminal, coexistența depresiei la adultul cu ADHD, neuroplasticitate, stimularea magnetică transcraniană, rezistența la tratament, suicidul, intervenții psihoterapeutice în prevenirea recăderilor în adicții, hipnoterapia.
În ziua a doua va avea loc o sesiune știinșifică susținută de specialiști din Republica Moldova, o Masa Rotundă de medicină legală în colaborare cu IML Iași și o sesiune specială susținută de psihologi, urmată de workshop-ul „Divorț cu copii minori: depresia ca factor de risc pentru abilitățile parentale”.
În ultima zi a conferinței atrage atenția o sesiune specială organizată în colaborare cu Colegiul Dieteticienilor, în care se va discuta despre „Rolul terapiei medicale nutriționale în depresie” și va fi lansată o revistă care va conține informații pentru publicul larg, cu privire la mecanismele și simptomatologia depresiei, la influența alimentației și a dietoterapiei în prevenția și managementul acestei patologii, care vor veni în sprijinul pacienților și a familiilor acestora.
Prezența dieteticienilor la cea mai importantă manifestare științifică de psihiatrie din țară este considerată o „recunoaștere a rolului acestei profesii în cadrul echipelor multidisciplinare care tratează persoanele cu afecțiuni psihiatrice. Alături de invitați de prestigiu, specialiști în psihiatrie și psihologie, atât de la nivel național, cât și internațional, dieteticienii vor sublinia, prin lucrările pregătite, importanța alimentației în prevenția și managementul depresiei. Astfel, această colaborare deschide o cale importantă către abordarea multidisciplinară, holistică și integrativă a afecțiunilor psihice”, susține dietetician Adina Rusu, președinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din Județul Iași.
Reprezentanții Colegiului Dieteticienilor subliniază că, deși factorii care determină sănătatea mintală sunt complecși, tot mai multe dovezi științifice indică o asociere puternică între o alimentație nesănătoasă și agravarea tulburărilor de dispoziție, inclusiv anxietatea și depresia, precum și cu alte afecțiuni neuropsihiatrice, susțin specialiștii. „Este cunoscut faptul că structura și funcțiile creierului depind de disponibilitatea unor nutrienți adecvați, inclusiv grăsimi sănătoase, aminoacizi, vitamine și minerale. Este evident, prin urmare, faptul că aportul alimentar și calitatea alimentației influențează funcționarea creierului, făcând din dietă o variabilă modificabilă pentru a viza sănătatea mintală, dispoziția și performanța cognitivă. În plus, hormonii endogeni ai intestinului, neuropeptidele, neurotransmițătorii și microbiota intestinală sunt afectați direct de compoziția dietei, toți acești compuși având la rândul lor impact asupra sănătății psihice”, se menționează într-un comunicat al organizației profesionale.
Sesiunea de Comunicări științifice organizată de Institutul de Psihiatrie „Socola” și Colegiul Teritorial al Dieteticienilor, va aborda subiecte precum: rolul axei intestin-creier în depresie, impactul terapiei dietetice asupra sănătății mintale la pacienții cu tulburări gastrointestinale funcționale și la pacienții oncologici, nutriția și sănătatea intestinală în depresia postpartum sau managementul nutrițional al obezității la pacienții cu tulburări depresive sub aspectul stigmatizării psihosociale.
„Suntem, într-adevăr, deschizători de drumuri în ceea ce privește abordarea bio-psiho-socială a pacientului, reușind să valorificăm rezultatele numeroaselor cercetări științifice care ne spun că stilul de viață și alimentația contribuie semnificativ la patogeneza afecțiunilor psihice. Pe lângă sesiunea specială de comunicări științifice cu teme din sfera nutriției, vom lansa, cu ocazia Zilelor Institutului de Psihiatrie «Socola» din Iași, și o publicație redactată de psihiatri, psihologi și dieteticieni, prin intermediul căreia ne dorim să venim și mai mult în sprijinul persoanelor afectate de aceste patologii”, a explicat dr. Cristina-Elena Dobre, manager Institutul de Psihiatrie „Socola”.
În cadrul Conferinței vor fi analizați și diferiți factori care contribuie la declanșarea și stimularea depresiei și a altor boli psihiatrice, precum infecția cu SARS-CoV2, nașterea, microbiota gastrointestinală, presiunea socială, tulburările de somn, dependența de droguri etc. și vor fi prezentate studii de caz. Intervențiile de sprijin psihosocial și sănătatea mintală a refugiaților ucraineni va încheia lucrările conferinței.
Evenimentul este creditat cu puncte EMC de către Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR), cu puncte CPR de către Colegiul Psihologilor din România (CPR) și cu puncte EMCD de Colegiul Dieteticienilor din România (CDR). Fizioterapeuții vor beneficia de creditare prin echivalarea individuală a certificatelor de participare, la Colegiul Fizioterapeuților.