Turismul medical a atras in Romania peste 70.000 de pacienti straini

In principal, acestia vin in Romania pentru tratamente stomatologice, operatii estetice, fertilizari in vitro si operatii pentru inlaturarea excesului ponderal datorat obezitatii.

 

8-m-stomatologie-ssParadoxal, desi sistemul public de sanatate de la noi este cu mult in urma celor din alte tari, Romania constituie o destinatie importanta pe harta turismului medical, zeci de mii de pacienti alegand sa se trateze aici decat in tarile din care provin. Ceea ca ii atrage in mod deosebit sunt preturile mult mai scazute decat in celelalte tari si, nu in ultimul rand, calitatea serviciilor medicale de care pot beneficia. In marea majoritatea a cazurilor nu este vorba de pacienti care aleg sa fie tratati in spitalele romanesti pentru diferite afectiuni, ci de cei care doresc sa fie supusi unor interventii ce tin in special de latura estetica. Astfel, tratamentele care atrag in Romania pacientii din afara”  sunt operatiile estetice, tratamente stomatologice, fertilizarile in vitro si interventiile ce tin de domeniul chirurgiei obezitatii. Conform estimarilor, de anul trecut pana in prezent, peste 70.000 de pacienti din strainatate au ales Romania pentru astfel de tratamente, 85 la suta dintre ei declarand ca au facut aceasta alegere datorita preturilor mult mai accesibile decat cele din tarile in care provin. Din pacate, preturile raman accesibile doar pentru buzunarele pacientilor straini, pentru cei autohtoni, fiind inca destul de piperate, mai ales ca putine din interventiile respective sunt decontate de CNAS.

 

Prof. univ. dr. Norina Forna

Prof. univ. dr. Norina Forna

Datele au fost prezentate de dr. Norina Forna, presedintele decanilor de medicina dentara din Romania si presedinte al Societatii Internationale de Reabilitare Generala si Oro-Maxilo-Faciala Forum Odontologicum, in cadrul primului congres international cu tema „Medicina fara frontiere: Turismul medical si medico-dentar”. „In medicina generala, prin specialitatile chirurgie bariatrica, tratamentele antiaging si prin chirurgia estetica, avem specialisti foarte bine cotati, care pot oferi servicii de inalta calitate acestor categorii de pacienti. Pe taramul medicinei dentare, implantologie sau protezare, este o specialitate de interes si in acest sens constituim pachete de servicii si programe. Concepem un ghid de management al acestor categorii de pacientii. Din toate unghiurile trebuie sa ne asumam responsabilitatea si juridic, nu numai medical. Este un ghid, este un management aparte, este o pregatire pe aceasta linie a practicienilor. Pachetul va contine si pachetul turistic pe langa cel medical”, a declarat aceasta in cadrul unei fonferinte de presa.

 

Conform statisticilor, un sfert dintre clientii unui cabinet stomatologic din Romania sunt sunt romani plecati in strainatate, 15 la suta sunt cetateni straini si restul de 60 la suta, cetateni romani. Datele prezentate in cadrul congresului mai indica fapul ca 32 la suta din strainii care vin in Romania pentru a beneficia de servicii medicale, o fac pentru tratamente stomatologie, iar alti 42 la suta pentru operatii de chirurgie estetica. „Ca preturi, serviciile medicale de la noi sunt la jumatate. Fiind o tara europeana, in Romania se pot deconta multe din tratamentele efectuate aici la casele lor de asigurari de sanatate. Preturile sunt mult mai reduse decat cele din afara si la medicina dentara. In strainatate, un implant dentar este 1.500 — 2.000 de euro, iar la noi este pana in 1.000 de euro. Vin din Franta, Germania, Japonia, SUA, Canada, Australia. Unii sunt romani plecati, care lucreaza sau s-au stabilit acolo. Intr-un an am avut 60 de pacienti din strainatate”, a mai precizat Norina Forna

In acest moment, la nivel mondial, peste 7 milioane de persoane fac turism in scopuri medicale iar piata de turism medical are o valoare de peste 30 de miliarde de euro.


Adaugati un comentariu


 

*