Reprezentanții elevilor cer urgentarea procedurilor de achiziție a testelor non-invazive pentru școli

14 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aceștia acuză autoritățile că pasează răspunderea de la o instituție la alta, fiind nemulțumiți că procedurile de licitație durează prea mult.

 

Silviu Morcan

Consiliul Național al Elevilor a transmis un comunicat prin care solicită autorităților, „oricare ar fi ele” să urgenteze procedura de achiziție a testelor non-invazive destinate instituțiilor de învățământ, astfel încât școlile să poată să funcționeze în siguranță în regim normal. Reprezentanții elevilor sunt nemulțumiți că, până acum, instituțiile și-au pasat responsabilitatea de la una la alta, iar în prezent, procedurile de licitație pentru achiziția testelor durează prea mult.

Aceștia reamintesc că pe 9 octombrie Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat folosirea a 70 de milioane de teste non-invazive în unităţile de învăţământ, care ar urma să fie achiziţionate pentru testarea periodică a elevilor şi cadrelor didactice, ca urmare a creşterii accelerate a numărului de infectări cu SARS-Cov-2. „În plin val 4 al pandemiei, când procesul de testare în unităţile de învăţământ este aproape inexistent, guvernanţii pasează responsabilitatea de la o instituţie la alta, fără a adopta măsuri concrete în teritoriu. La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Florin Cîţu şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, au solicitat Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România urgentarea omologării testelor non-invazive pe bază de salivă, pentru ca procedura de licitaţie şi achiziţie să fie demarată cât mai rapid. Ulterior directorul ANMDMR a explicat faptul că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în omologarea sau avizarea unor astfel de dispozitive medicale, ele fiind, în fapt, aprobate de Comisia Europeană”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

 

Acesta mai precizează că, ulterior acestor declarații făcute de directorul ANMDMR, preşedintele Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate a declarat că licitaţiile pentru testele rapide non-invazive se vor finaliza în aproximativ două săptămâni. Reprezentanții elevilor consideră că acest termen este prea lung și că în acest mod se tergiversează o măsură absolut necesară în acest context epidemiologic – aceea de achiziționare a testelor non-invazive pentru școli. Astfel, aceștia solicită  ca problema să fie tratată cu celeritate, iar procedurile de achiziție să fie urgentate, astfel încât să poată fi stopată răspândirea comunitară a virusului în unitățile de învățământ care nu au trecut în on-line.

 

Semnatarii documentului dau exemplul celorlalte state europene, care au menținut școlile deschise chiar și în contextul unei incidențe ridicate a îmbolnăvirilor, însă au luat toate măsurile de protecție sanitară și au dotat respectivele unități de învățământ cu toate cele necesare pentru siguranța elevilor și cadrelor didactice.

Considerăm că este absolut necesar ca autorităţile din România – oricare ar fi ele – să nu mai tergiverseze nici măcar o zi în plus procedurile de achiziţie a testelor non-invazive. Stimați decidenți, numărăm dramele a zeci de familii infectate cu Covid-19! Nu aşa arată normalitatea în care voi credeţi că trăim, nu aşa arată şcolile sigure pentru elevi şi pentru profesori! Ignoranţa autorităţilor este un atentat la sănătatea şi la securitatea naţională, transformând unităţile de învăţământ în veritabile focare de infecţie. Lipsă de asumare şi de viziune, lipsă de consultare şi incoerenţă în decizii, cu pasarea responsabilităţii de la o instituţie la alta, unde elevii sunt prinşi la mijloc – până când toate acestea? Care este preţul dezinteresului statului şi cine îl va plăti?” a mai declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, citat în comunicat.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*