O nouă premieră medicală la Centrele Ares

8 februarie 2019 | 0 comentarii |

Două valve ale inimii au fost tratate simultan, printr-o intervenție fără bisturiu, pentru prima dată în România, salvând un pacient care suferea de o formă mixtă de cardiomiopatie, pentru care operația  clasică era prea riscantă.

 

Premierele medicale par să devină obișnuință pentru specialiștii Centrelor de Excelență Ares. Într-o țară în care afecțiunile cardiace afectează maoritatea poplației și sunt prima cauză de mortalitate, doctorii de aici fac aproape imposibilul pentru a salva vieți, asumându-și de multe ori tehnici intervenționale neaplicate la noi în țară. „Dacă o procedură a dat rezultate în altă parte în lume, înseamnă că trebuie valorificată și pentru salvarea românilor”, este principiul după care își ghidează activitatea medicii Centrelor Ares, care se perfecționează continuu, pentru a fi la curent cu cele mai noi tehnici în domeniu și astfel reușesc să realizeze frecvent premiere medicale.

Așa s-a explica și intervenția prin care, pentru prima dată în România, doctorii de la Ares i-au corectat, unui pacient în vârstă de 70 de ani, simultan, două valve ale inimii, respectiv valva mitrală și valva tricuspidă, printr-o intervenție minim invazivă. „Bărbatul suferea de o formă mixtă de cardiomiopatie din cauza căreia, practic, ventriculele inimii sale erau foarte dilatate iar cele două valve care realizează comunicarea cu atriile fuseseră afectate. Ca urmare, în loc să circule unidirecțional, sângele său se întorcea din atrii în ventricule”, explică dr. Vlasis Ninios, medic primar cardiolog, cu competență în cardiologie intervențională.

 

Pacientul era extrem de slăbit, obosea la cel mai mic efort și ramânea constant fără aer. Starea lui era atât de gravă încât a fost nevoie să fie internat în secția de terapie intensivă, iar prognosticul era rezervat, spun medicii care au apreciat că, în cazul său, o intervenție chirurgicală (tratamentul standard pentru regurgitarea tricuspidiană în România) era prea riscantă.

În aceste condiții, echipa de la Centrele Ares, formată din dr. Vlasis Ninios, dr. Iulian Călin, dr. Daniela Anghelina și dr. Crina Rădulescu și-a asumat o intervenție minim invazivă pentru corectarea defectului celor două valve, pentru a salva pacientul. Prin intermediul unor catetere introduse în artera femurală, acestuia i-au fost implantate și avansate până la nivelul inimii două dispozitive MitraClip care au prins foițele valvei mitrale, reducând regurgitarea sângelui.

Ulterior, doctorii au hotărât să rezolve și problema valvei tricuspide cu ajutorul dispozitivelor MitraClip. „Sunt multe premiere legate de acest pacient: în primul rând este prima reparare percutană a valvei tricuspide, în al doilea rând este prima reparare simultana a celor două valve: tricuspidă și mitrală” a declarat dr. Vlasis Ninios.

 

Medicul cardiolog a explicat, totodată, că așa cum este cunoscut în cardiologie, valva tricuspidă este greu de tratat. „Nu doar pentru că are trei foițe, deci o anatomie mai complexă în comparație cu valva mitrală. Este pe partea dreaptă, are o fiziologie diferită: presiunea este mai mică, ventriculul drept este o structura mai slabă, structurile de sub valvă sunt foarte dense, foarte groase. Din păcate, chirugia a eșuat în ultimii zece ani să îi trateze pe acești pacienți. Toate registrele și toate datele și studiile au arătat că pacienții nu au niciun beneficiu. În plus, prin definiție, acești pacienți cu probleme tricuspidiene sunt foarte bolnavi, iar chirurgia nu-i poate trata fără un risc foarte mare” a detaliat dr. Ninios.

Medicul cardiolog a menționat că cel puțin 10-20% dintre pacienții cu insuficiență cardiacă au regurgitare mitrală și un număr mai mare are regurgitare tricuspidiană. „În cazul acestor pacienți, intervenția minim-invazivă poate însemna o îmbunătățire semnificativă a calității vieții”, a subliniat specialistul Ares.

 


Adaugati un comentariu


 

*