AVSVSA anunță că nu există riscul unei crize alimentare

16 martie 2020 | 0 comentarii |

Precizările vin în contextul în care românii au început din nou să ia cu asalt magazinele, pentru a-și face inutil stocuri de alimente.

 

Dând crezare unor informații false care circulă zilele acestea cu precădere în mediul on-line, în ultima săptămână, românii au luat cu asalt hypermarket-urile și farmaciile pentru a-și face stocuri pe termen lung de alimente și medicamente uzuale. După ce producătorii de medicamente au dat asigurări că nu există riscul dispariției medicamentelor din farmacii și au sfătuit populația să nu își facă inutil stocuri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) transmite un mesaj similar, însă cu referire la disponibilitatea produselor alimentare.

Astfel, în contextul evoluției situației epidemiologice generate de noul coronavirus, conducerea ANSVSA a  purtat discuţii cu reprezentanţii industriei alimentare, care au dat asigurări că există stocuri suficiente de materie primă şi că producţia se desfăşoară în ritmul şi parametrii normali. Aceștia spun chiar că au o capacitate de producţie mai mare decât cererea actuală, astfel că riscul unei crize de alimente pe piața autohtonă este inexistent.

 

Discuţii referitoare la stocurile de produse alimentare au avut loc şi cu reprezentanţii marilor reţele comerciale, care au asigurat, la rândul lor că există stocuri suficiente de produse alimentare şi că magazinele se aprovizionează în permanenţă. „Marile magazine funcţionează cu un stoc de rulaj, iar, în funcţie de cererea zilnică, îşi ajustează stocurile şi producţia. În momentul de faţă, la operatorii economici din domeniul alimentar şi pe platformele logistice ale marilor magazine, există cantităţile necesare acoperirii solicitărilor de alimente din ultima perioadă”, se menționează într-un comunicat la ANSVSA.

Instituția menține permanent legătura cu producătorii din industria alimentară și cu reprezentanții rețelelor comerciale, monitorizând în același timp producția și comerțul alimentar.

 

În ceea ce privește fermele comerciale, acestea asigură cele mai bune măsuri de biosecuritate menite să împiedice atât pătrunderea agenţilor patogeni care afectează animalele, cât şi pe cei care afectează omul. Prin respectarea acestui plan de măsuri, fermierii asigură continuitatea livrării de animale către abatoare pentru sacrificare şi a necesarului zilnic de carne proaspătă.

În consecință, „ANSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare fără a face stocuri, numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar, pentru a avea garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă”, supă cum se mai arată în comunicatul instituției.

 

Nici buzoienii nu trebuie să-și facă griji că vor rămâne fără provizii în perioada următoare. Prefectul Leonard Dimian a dat aceleași asigurări, în urma unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții hypemarket-urilor din județ.

Aceștia au precizat că în toate magazinele există stocuri suficiente de alimente de bază, iar în toate unitățile de acest tip din județ au fost luate măsuri speciale de dezinfecție. Mai mult, pentru evitarea aglomerației, numărul casierilor este dimensionat rapid în funcție de cel al clienților, însă și oamenii trebuie să înțeleagă că nu are rost să ia cu asalt magazinele și să golească rafturile.

Fac un apel la calm și echilibru către toți locuitorii județului Buzău, avertizând totodată asupra unei vulnerabilități pe care puțini o iau în calcul: luarea cu asalt a supermarket-urilor în vederea asigurării de stocuri de provizii generează aglomerație, iar aceasta reprezintă un factor de risc care trebuie evitat”, a transmis prefectul județului  prin intermediul unui comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*