Noi reguli privind evaluarea pacienților cu hepatita C care urmează tratamentul fără interferon

Acestea se referă atât la pacienții incluși în program până la 31 august anului trecut, în perioada în care era în vigoare fostul contract cost-volum-rezultat, expirat la data respectivă, cât și la cei intrați în tratament anul acesta.

 

În Monitorul Oficial a fost publicat un nou Ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care completează actul normativ referitor la constituirea și funcționarea Comisiei de experți pentru afecțiuni hepatice și aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a acestei comisii.

Modificările aduse vechiului ordin se referă la modul de evaluare a pacienților care au beneficiat de tratamentul fără interferon în perioada 2018-2019, perioadă în care era în vigoare vechiul contract cost-volum-rezultat, care a expirat la finele lunii august a anului trecut. Conform prevederilor noului ordin, Comisia de experți pentru afecțiuni hepatice „evaluează rezultatul medical al fiecărui pacient inclus în tratamentul antiviral cu medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat, numai pentru pacienții al căror tratament a fost inițiat până la data de 31 august 2019, inclusiv”. De asemenea, documentul prevede că evaluarea se face în baza criteriilor de evaluare a rezultatului medical, aprobate prin ordin al președintelui CNAS.

 

În situația în care, în urma analizării documentelor transmise de către casele de asigurări de sănătate, în baza cărora se face evaluarea rezultatului medical, subcomisia constată neconcordanțe sau neconformități, aceasta trebuie să solicite clarificări medicului curant, responsabil pentru deciziile de întrerupere a tratamentului și care informează comisia de experți. „Medicul curant va transmite comisiei înştiinţarea privind întreruperea tratamentului împreună cu documentele medicale care susţin motivele întreruperii terapiei”, se precizează în noul act normativ.

Ordinul președintelui CNAS mai prevede că, în cazul pacienților care au intrat în tratament începând cu luna februarie a acestui an, când  a intrat în vigoare noul contract cost-volum-rezultat, rezultatul medical va fi evaluat de medicul curant, în baza criteriilor prevăzute în protocoalele terapeutice.

Noul contract care a intrat în vigoare în februarie, după mai multe luni de așteptare apăsătoare pentru pacienții nou diagnosticați, care nu au fost prinși în contractul expirat la în vara anului trecut, asigură tratament pentru circa 17.500 de pacienți, indiferent de stadiul de fibroză, cărora li se adaugă, în premieră, 100 de copii și adolescenți cu vârste între 12 si 18 ani.

 

Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS, având o rată de vindecare de peste 95%, potrivit specialiștilor.

În programul anterior, peste 13.000 de pacienţi au intrat în programul fără interferon, iar numărul acestora a crescut în cadrul actualului program prin includerea unor noi categorii de pacienți, cu stadii mai puțin avansate de fibroză, dar și a pacienților sub 18 ani.

În anii precedenți, numărul pacienților incluși în program a fost semnificativ mai mic, plecând de la 5.800 de pacienți în perioada 2015 – 2016 și continuând cu 12.000 de pacienți în 2016 – 2017.

De asemenea, CNAS a anunțat că a finalizat și negocierea unui contract cost-volum-rezultat în baza căruia va fi asigurat tratamentul pentru un număr de 300 de pacienți adulți cu hepatita C în toate stadiile de fibroză și ciroză compensată, care nu au răspuns terapeutic la tratamentele fără interferon urmate anterior.

 


Adaugati un comentariu


 

*