România începe administrarea vaccinului anti-Covid de la Johnson & Johnson

22 aprilie 2021 | 0 comentarii |

Distribuirea primelor doze către centrele de vaccinare va începe de săptămâna viitoare, iar decizia a fost luată după ce autoritatea europeană de reglementare în domeniul medicamentului a anunțat că beneficiile vaccinului sunt net superioare riscului de a dezvolta reacții adverse.

 

Românii vor avea în curând la dispoziție un al patrulea vaccin pentru a se imuniza împotriva Covid-19, ser de la care se așteaptă să ducă la o accelerare a ritmului de imunizare, întrucât se administrează într-o singură doză, fără să necesite rapel, ca cele folosite în prezent. Este vorba de serul Janssen produs de divizia farmaceutică a companiei americane Johnson & Johnson, care a fost aprobat în Uniunea Europeană și a ajuns deja în țară, dar nu a putut fi administrat până acum, din cauză că a fost supus unei noi evaluări. Aceasta a fost dispusă de autoritățile din Statele Unite, după apariția unor cazuri de evenimente trombotice în cazul unor persoane vaccinate cu acest ser. Este vorba de opt cazuri la peste 7,5 milioane de persoane vaccinate, o evaluare a riscurilor fiind făcută și de Agenția Europeană a Medicamentului.

Cu o zi înainte ca primele 60.000 de doze să ajungă în România, producătorul a anunțat că sistează temporar livrările către Uniunea Europeană, până când autoritățile de reglementare vor da un verdict clar în privința acestuia vaccin. Dozele trimise către România erau deja pe drum , așa că au fost recepționate la timp, însă au rămas stocate la Institutul Cantacuzino, în așteptarea aceluiași verdict.

 

Acesta a venit zilele trecute, Agenția Europeană a Medicamentului anunțând că este posibil ca evenimentele tormbotice să fie legate de administrarea vaccinului, însă astfel de cazuri sunt foarte rare, de aproximativ unul la un milion de persoane vaccinate.

Prin urmare, beneficiile sunt mult mai mari decât riscurile, astfel că agenția recomandă administrarea noului vaccin în țările din Uniunea Europeană. Imediat după acest anunț, producătorul a anunțat că reia livrările către spațiul european, o reacție venind și din partea autorităților din România. Premierul Florin Cîțu a anunțat că România va ține cont de această recomandare și va începe vaccinarea cu noul ser, la fel cum a procedat și în cazul celui de la AstraZeneca. În același timp, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a oferit mai multe detalii despre pașii care vor urma pentru începerea administrării vaccinului de la Johnson & Johnson.

 

În primul rând, se așteaptă un comunicat de la producător, cu detalii pentru următoarele livrări, astfel încât să poată fi întocmit un plan precis. Indiferent dacă aceste date vor fi comunicate sau nu până atunci, de săptămâna viitoare se va începe distribuția către centrele de vaccinare a celor 60.000 de doze deja existente în stoc.

Procedura de vaccinare este mult ușurată de faptul că serul se administrează într-o singură, doză astfel că nu este necesară o planificare amănunțită, pentru a se asigura și disponibilitatea dozei de rapel. Datorită acestui avantaj, dr. Valeriu Gheorghiță spune că, cel mai probabil, primele tranșe din noul vaccin vor fi folosite în centrele mobile care au fost operaționalizate începând de ieri, în cadrul caravanelor de vaccinare în zonele izolate, dar și în centrele drive-thru, precum și în cabinetele medicilor de familie, care vor începe vaccinarea anti-Covid din 4 mai.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*