Evaluarea șefilor de DSP-uri, printre prioritățile noului ministru al Sănătății

Ioana Mihăilă a susținut aseară prima conferință de presă în calitate de ministru al Sănătății, după festivitatea de învestire în funcție și depunerea jurământului.

 

Noul ministrul al Sănătății și-a intrat în atribuții la câteva ore după ce numele său a fost propus pentru a prelua portofoliul vacantat după demiterea lui Vlad Voiculescu. În timpul ceremoniei de învestire în funcție, președintele Klaus Iohannis a felicitat-o și i-a transmis că în contextul în care a preluat „un minister foarte complicat, într-o perioadă extrem de dificilă, de pandemie”, îi dorește „multă putere de muncă, mult succes, vă doresc să vă integrați în echipa guvernamentală”, exprimându-și speranța ca „printr-o campanie de vaccinare de succes să reușim, până în vară, să ieșim din pandemie”, cerând în același timp Guvernului să o sprijine.

Șeful statului a subliniat totodată că prioritatea zero a întregii societăți este lupta cu pandemia și salvarea cât mai multor vieți, iar noul ministru al Sănătății are un rol important în acest sens. „E o provocare complexă pentru toată lumea, nu doar pentru medicii din prima linie, ci și pentru restul societății, care continuă să respecte măsurile de prevenție. Sunt sute de mii de oameni afectați economic, zeci de mii de firme cu probleme, sistemul de educație trebuie să se adapteze permanent. În tot acest tablou, Ministerul Sănătății are un rol fundamental. Aștept de la doamna ministru al Sănătății multă responsabilitate și implicare. E foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care e situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri. De peste un an facem cu toții eforturi foarte mari pentru a diminua efectele negative ale unei criza sanitare fără precedent. Greșelile sunt inerente când se acționează permanent sub presiune. Dar, ca să reușim, e esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la nivelul structurilor de decizie”, a mai declarat președintele.

 

Ioana Mihaila, ministrul Sanatatii

Ceremonia de învestire a fost urmată de prima conferință de presă susținută de Ioana Mihăilă în noua sa calitate de ministru la Sănătății, ocazie cu care aceasta a vorbit despre prioritățile mandatului său. Pe lângă măsurile de gestionare a pandemiei, Ioana Mihăilă a declarat că se va concentra pe trei priorități esențiale. Prima se referă la atragerea de fonduri pentru investiții și reforme în domeniul sănătății, întrucât este nevoie de soluții „clare și ferme”, care să ducă atât la îmbunătățirea condițiilor în care lucrează medicii, cât și la creșterea calității serviciilor. „În cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență am propus investiţii de 2,6 miliarde de euro în infrastructura spitalicească. Aceste investiţii, implementate corect, pot să facă pentru oameni diferenţa între viaţă şi moarte, între a primi un tratament adecvat în ţară şi a trebui să meargă în străinătate, diferenţa între demnitate şi disperare”, a declarat Mihăilă, subliniind că rămâne consecventă angajamentelor asumate ca secretar de stat în MS.

O altă prioritate declarată este creşterea accesului la servicii medicale de bază, prin sprijinirea segmentului ambulatoriu și a medicinii primare, pentru asistența prespitaliească fiind prevăzute investiții de 330 milioane de euro.

Nu în ultimul rând, reforma managementului spitalelor şi a serviciilor de Sănătate constituie o prioritate a mandatului noului ministru. Ioana Mihăilă a precizat că se vor continua concursurile pentru posturile de directori ai caselor județene de asigurări de sănătate, declarându-și tot sprijinul pentru actualul președinte al CNAS. Totodată, are în vedere organizarea concursurilor și pentru celelalte posturi de conducere din sistemul sanitar.

 

Noul ministru are în vedere și o reorganizare la nivelul Ministerului Sănătății, unde mulți din cei care compun aparatul executiv sunt acolo de zeci de ani și par să bată pasul pe loc, dar și a direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor deconcentrate. În acest sens, Ioana Mihăilă a precizat că, împreună cu fostul secreter de stat, Andreea Moldovan, a început deja o evaluare a șefilor direcțiilor de sănătate publică, iar aceasta va fi continuată și totodată „depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esențial al mandatului meu”, a subliniat Mihăilă.

Totodată, noul ministru va lua măsuri pentru înființarea unui departament pentru digitalizare în minister, considerând că acesta face parte dintre „nevoile acute” pe care leare atât ministerul cât și structurile din subordine, pentru a exista o bună și eficientă comunicare a datelor, care să permită .

Primul document legislativ pe care își va pune semnătura în calitate de ministru va fi un proiect de ordonanță de urgență, ce va fi înaintat guvernului, care să faciliteze vaccinarea anti-Covid în cabinetele medicilor de familie. „Este nevoie să ne străduim să ajungem cu vaccinurile în acele locuri şi la acei oameni la care nu au reuşit să ajungem până acum. Medicii de familie sunt cei care au dovedit la campaniile anterioare că o strategie care să aducă vaccinurile cât mai aproape de comunitate este câştigătoare. Vom transmite Guvernului pentru următoarea şedinţă o ordonanţă de de urgenţă prin care să facilităm vaccinarea la nivelul cabinetului medicului de familie. Toate resursele posibile trebuie folosite în următoarele luni pentru a ajunge la imunizarea cetăţenilor pentru că doar aşa va scădea numărul de oameni care au nevoie de îngrijire medicală”, a mai declarat Ioana Mihăilă.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*