Medicul buzoian Călin Tătaru, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale

2 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Medicul buzoian a primit această recunoaștere profesională elitistă la 14 decembrie 2022, când Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe Medicale a votat includerea de noi membri în forul științific medical.

 

Dr Calin Petru Tataru

„Anul nou vine cu vești extraordinare! În data de 14 decembrie 2022, domnul profesor doctor Călin Petru Tătaru a fost ales Membru de Onoare al Academiei de Științe Medicale din România, prestigioasă instituție afiliată Academiei Române. Este o recunoaștere a întregii activități a domnului profesor! Felicitări! Suntem mândri să vă avem lider, mentor, coleg și prieten! – au anunțat luni, 2 ianuarie 2023, reprezentanții Clinicii ALCOR, pe pagina proprie de Facebook.

Pe 14 decembrie 2022, în amfiteatrul Spitalului Clinic Colţea, unde își are sediul Academia de Științe Medicale (ASM) din România, a avut loc Adunarea Generală a forului științific, iar cu acest prilej, prof. dr. Mircea Beuran a prezentat Raportul de activitate al ASM pentru perioada 2020 – 2022, prof. dr. Florian Popa a preentat premiile acordate de ASM anul acesta și a fost votată alegerea de noi membri de onoare, corespondenți și titulari ai Academiei de Științe Medicale.

Între noii membri de onoare s-a aflat și Călin Petru Tătaru, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, profesor universitar – disciplina Oftalmologie, Spitalul Universitar de Urgență Militar Centrat „Dr. Carol Davila” din București, președinte al Societăţii Române de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, membru în Consiliul de Conducere al Societăţii Europene de Cataractă şi Chirurgie Refractivă, vicepreședinte al Societăţii Române de Oftalmologie, membru al Academiei Americane de Oftalmologie, membru în Consiliul Director al Societății Române Anti-Aging și membru al Societății Române de Laser în Medicină și Biologie.

 

Buzoian de origine, dr. Călin Petru Tătaru este fiul unei familii renunite de medici buzoieni și s-a remarcat, la rândul său profesional, fiind la ora actuală unul dintre cei mai apreciați medici oftalmologi din țară.

Absolvent al cursurilor gimnaziale ale Şcolii de Muzică şi Arte Pastice, unde a studiat vioara, viitorul chirurg oftalmolog Călin Tătaru a urmat Liceul „B.P. Hasdeu”, fiind pasionat de ştiintele ­exa­cte (Fizica şi Matematica), dar şi de Biologie, câştigând Premiul Special la olimpiada națională de profil de la Timişoara.

A urmat cursurile ­Fa­cultăţii de Medicină Generală a UMF „Carol Davila” din Bucureşti (1979–1985), iar în 1988, după terminarea stagiaturii efectuată în cadrul Spitalului Județean Buzău, este repartizat ca medic generalist în cadrul Dispensarului Nişcov, după care se specializează în oftalmologie. A urmat pregătirea în rezidențiat la Spitalul Clinic de Oftalmologie Bucureşti (1991-1994), după care obține titlul de specialist oftalmolog și optează totodată pentru cercetare, devenind asistent universitar la UMF „Carol Davilla”.

În anul 1998 obține titlul de medic primar, iar aptitudinile sale chirurgicale îi asigură o carieră profesională impresionantă. Se specializează în chirurgia cataractei, a glaucomului și a transplantului de cornee și abordează şi patologii din sfera chirurgiei oculopalpebrală, a pterigionului şi a vitrosului.

 

În anul 2000, dr. Călin Petru Tătaru revine în orașul natal ca specialist în chirurgia segmentului anterior al globului ocular în cadrul Clinicii Oftalmologice OPTIMED, unde operează și în prezent, iar din 2002 este cofondator și director al Clinicii Oftalmologice ALCOR din București.

În 2001 obține titlul de doctor în ştiinte medicale, cu lucrarea „Ecografia și tomografia computerizată în doagnosticul afecțiunilor oculo-orbitare”, iar în 2008 finalizează și un master în Managementul Sistemului Sanitar.

În anul 2006 devine şef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, iar în același an începe să aprofundeze tainele chirurgiei refractive – un domeniu care se referă atât la chirurgia refractivă a corneei cât și la chirurgia refractivă a cristalinului. Dr. Tătaru încearcă și reușește prin aceste tehnici, cu ajutorul celor mai moderne lasere în domeniu, să ajute pacientul cu probleme de vedere să potă vdea fără ochelari.

De-a lungul timpului a coordonat generații întregi de rezidenți și a fost îndrumător de lucrări de diplomă al multora dintre absolvenții UMF „Carol Davila” și al rezidenților care s-au specializat în ortalmologie în cadrul Spitalului Militar Central și al Spitalului Universitar de Oftalmologie din București.

 

În februarie 2017, medicul Călin Petru Tătaru obține titlul de profesor universitar, disciplina Oftalmologie la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” din Bucuresti, iar din iunie 2017 este profesor ­abilitat al Şcolii Doctorale UMF „Carol Davila”.

Este autor sau coautor al numeroase articole de specialitate apărute în prestigioase ­pu­blicaţii de profil din ţară şi din străinatate și al unor tratate, monografii și cărți de oftalmologie apărute la edituri naționale, iar lucrările sale sunt citate de aproape 60 de ori în Web of Science Core Collection. A tipărit primul Ghid de Cataractă din România în 2014, iar spiritul său inovator s-a manifestat în numeroase lucrări originale în domeniul chirurgiei oculare, prezentând adesea tehnici chrurgicale deosebite, complexe şi spectaculose. Este deţinător al două brevete de invenţie și este fondator și președinte al Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

În 2018, Primăria Buzău îi conferă prof. dr. Călin Petru Tătaru titlul de „Cetățean de Onoare” al Municipiului Buzău, alături de alți doi medici buzoieni renumiți.

Prof. univ. dr. Călin Petru Tătaru este al doilea buzoian admis în Academia de Științe Medicale, după generalul prof. univ. dr. Constantin Ion Ţintoiu, medic cardiolog, admis mai întâi ca membru corespondent, în 2005, iar după 5 ani, ca membru titular. 

 

***

Academia de Științe Medicale a fost înființată prin Legea aprobată de Senat și Camera Deputaților la data de 12 aprilie 1935 și promulgată prin Decretul Regal nr. 1076/1935 (publicată  în Monitorul Oficial nr 91 din 17 aprilie 1935), ca urmare a eforturilor academicianului Daniel Danielopolu, devenit Secretar Permanent al Academiei până în anul 1948, când a fost desființată de regimul comunist. Primul președinte al ASM a fost prof. dr. Constantin Angelescu, membru de onoare al Academiei Române.

Instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării știinţifice medicale și farmaceutice, Academia de Știinţe Medicale a trecut, în cei aproape 88 de ani de la înfiinţare, prin multe încercări, cea mai grea fiind desfiinţarea, în 1948. În anul 1969, prin Decretul Consiliului de Stat nr. 590, a fost reînființată de regimul comunist, dar cu atribuții scăzute în comparație cu legea promulgată de acad. Daniel Danielopolu.

După 1989, Academia de Științe Medicale a fost reorganizată de acad. Ștefan Milcu, care a fost și președinte al acesteia, iar în anul 2004, prin Legea 264 s-a restabilit situația din anul 1935; actualmente funcționează în baza acestei legi și a Statutului aprobat prin H.G.nr.1665/2004.

După dispariţia prof. Mircea Ifrim, la la 22 martie 2020 (președinte la acel moment), conducerea ASM a revenit prof. dr. Mircea Beuran, vicepreședinte executiv.

 

Ca for știinţific naţional, Academia de Știinţe Medicale are drept obiectiv principal dezvoltarea știinţelor medicale și farmaceutice în scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei și este implicată în coordonarea activităţilor de cercetare știinţifică în domeniile de vârf ale biomedicinei fundamentale și aplicative, desfășurată în unităţile aflate în coordonarea sau în subordonarea Ministerului Sănătăţii ori a altor unităţi de profil.

Academia de Științe Medicale are la ora actuală 173 de membri titulari, 70 de membri de onoare din țară, 57 de membri de onoare din străinătate, 39 de membri corespondenți și 10 membri post-mortem. Ultimii membri au fost admiși în forul științific la 14 decembrie 2022.

Pe lângă Academia de Științe Medicale funcționează Fundația Academiei de Medicină, Editura Academiei de Științe Medicale și este tipărit cu regularitate Buletinul Academiei de Științe Medicale.

ASM se bucură de o veche colaborare cu Academia Naţională de Medicină a Franţei și face parte din Federaţia Europeană a Academiilor de Medicină (FEAM) al cărui președinte este prof. dr. Ștefan Constantinescu, membru titular ASM, și din InterAcademy Partnership.

 


Adaugati un comentariu


 

*