„Asuma-ti sa fii sanatos!” Cauze si modalitati de prevenire a accidentelor vasculare crebrale

Profesorul doctor Ovidiu – Alexandru Bajenaru este specialistul care ofera saptamana aceasta recomandari preventive in cadrul programului pilot demarat de UMF Carl Davila.

 

Dr. Ovidiu Bajenaru

Tema acestei saptamani, in cadrul programului-pilot „Asuma-ti sa fii sanatos!”, initiat de UMF Carol Davila in scopul promovarii principalelor modalitati de prevenire a unor boli, este accidentul vascular cerebral. Specialistul desemnat sa ofere informatii avizate despre acest subiect este medicul Ovidiu – Alexandru Bajenaru, directorul Departamentului de Neurostiinte Clinice al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Carol Davila si sef al Clinicii de Neurologie  de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.

Acesta spune ca, desi se vorbeste foarte des despre bolile cardiovasculare si despre faptul ca acestea constituie principala cauza de mortalitate, se scapa din vedere faptul ca „principalul ucigas al populatiei adulte in tara noastra, precum si in tarile din aceasta zona geografica in care se gaseste si Romania, sunt bolile cerebro-vasculare avand drept consecinta accidentele vasculare cerebrale. Nu doar ca mortalitatea prin accidente vasculare cerebrale si bolile coronariene este cea mai ridicata in populatia generala, dar sa nu uitam ca accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventa cauza a handicapului fizic – din cauza paraliziilor si pierderii capacitatii de deplasare autonoma, alterarii capacitatii de exprimare verbala, tulburarilor de vedere, tulburarilor de alimentare  dar si a celor mintale, cu pierderea totala sau partiala a autonomiei personale”

 

Accident vascular cerebral

Specialistul subliniaza ca in acest context, al pierderii totale sau partiale a autonomiei personale, dupa un prim accident vascular cerebral, supravietuitorii dezvolta, in urmatorii 5 ani, in cel putin 25% din cazuri, o forma de dementa. Prin urmare, este important sa se tina cont de faptul ca nu numai mortalitatea este un parametru care da o masura a severitatii si importantei acestei afectiuni, ci si alterarea calitatii vietii la supravietuitori. Aceasta antreneaza nu doar pierderea autonomiei functionale a individului, dar si crearea unor poveri suplimentare psihologice si materiale pentru familie, pentru societate, pierderea stimei de sine, depresie importanta, deteriorare intelectuala, riscul crescut al imbolnavirii prin alte complicatii medicale care pot sa apara pe acest fond.

In ceea ce priveste cauzele accidentelor vascular-cerbrale, dr. Ovidiu Bajenaru mentioneaza, pe primul loc, tensiunea arteriala crescuta, despre care ne spune ca trebuie controlata periodic, incepand chiar din anii adolescentei si pana la varstele cele mai inaintate. „La orice varsta, atunci cand valorile acesteia depasesc chiar si cu putin limitele normale, ea trebuie scazuta prompt si constant la valori normale, prin regim alimentar adecvat si terapie corespunzatoare. De mare importanta este si  depistarea dislipidemiilor si corectarea prompta si constanta a acestora  prin regimul alimentar si de viata, si, daca este cazul, prin terapie medicamentoasa adecvata, depistarea valorilor glicemice crescute si corectarea controlata a acestora”, precizeaza specialistul. In cazul in care se  depisteaza diabetul zaharat este necesara o terapie adecvata complexa, in care schimbarea stilului de viata este esentiala.  La fel de importanta este si depistarea si tratarea bolilor cardiace care pot evolua independent, deoarece accidentele vasculare cerebrale prin embolii cardiace reprezinta aproximativ o cincime din totalul bolilor cerebrovasculare.

 

Nu in ultimul rand,  este necesara si depistarea si terapia adecvata a oricaror alte anomalii biologice care pot creste riscul vascular, mai ales la persoanele care au in familie si alti membri cu boli cerebro si cardiovasculare.

In ceea ce priveste preventia, medicul Ovidiu Bajenaru are cinci recomandari de maxima importanta. „In primul rand sa ne modificam stilul de viata, in care activitatea fizica sanatoasa – plimbare in aer liber, activitati sportive, dar nu de sport extrem sau cu risc traumatic – sa aiba o pondere semnificativ mai mare in mod constant. Activitatea fizica trebuie dublata de o activitate intelectuala adecvata preferintelor fiecarui individ, constanta si cat mai putin insotita de stres psihosocial. Totodata, o alimentatie echilibrata si care sa ne mentina la o greutate corporala optima, cu evitarea supragreutatii si mai ales a obezitatii este esentiala. Alimentatia trebuie sa contina toate principiile alimentare necesare vietii biologice normale, cu evitarea grasimilor saturate, a dulciurilor concentrate, a aditivilor alimentari si conservantilor, dar cu o pondere crescuta a vegetalelor proaspete care contin si o cantitate crescuta de fibre vegetale. Este important sa se respecte un orar cat mai constant al meselor” sustine acesta.

Pe langa stilul de viata mai activ si alimentatia sanatoasa, alte recomandari de care trebuie sa se tina cont sunt renuntarea la fumat, un program de somn de noapte respectat constant, precum si identificarea si tratarea prompta si constanta a tuturor factorilor de risc vascular si metabolic, enumerati mai sus.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*