Buzoienii au făcut față cu bine primului val de ger din această iarnă

17 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

La Spitalul Județean nu au fost consemnate până acum cazuri de pacienți cu hipotermie sau degerături, iar prima zăpadă nu a aglomerat nici secția de Ortopedie.

 

Săptămâna această, iarna și-a intrat pe deplin în drepturi și în județul Buzău. Au fost consemnate cele mai scăzute temepraturi din acest sezon, dar și o primă ninsoare „mai serioasă”. Zăpada nu a pus, deocamdată, probleme deosebite pe șosele și în oraș, dar trebuie să avem în vedere că se anunță în zilele următoare polei, așa că este nevoie de mai multă vigilență pentru a nu fi victime în trafic și pentru a evita fracturile cu care ne-am putea alege în urma căzăturilor.

Deocamdată, din punct de vederă al sănătății, valul de ger din ultimele zile nu le-a creat probleme deosebite buzoienilor. În această perioadă, la Spitalul Județean de Urgență nu au fost consemnate cazuri de pacienți cu hipotermie sau cu degerături. De obicei, pacienții cu astfel de probleme proveneau din rândul persoanelor fără adăpost, dar se pare că acțiunile polițiștilor locali, care adună astfel de persoane de pe străzi și le îndrumă către  Centrul de Urgență de Zi și de Noapte unde beneficiază de adăpost și condiții decente, au dat rezultate.

Nici porțiunile de gheață, aparute ca urmare a temepraturilor scăzute și a ninsorii căzute luni noapte nu s-au dovedit de această dată capcane pentru pietoni, numărul prezentărilor la secția de Ortopedie a SJU Buzău fiind cel obișnuit, neexistând cazuri de pacienți care au suferit fracturi sau alte accidentări ca urmare a căderii pe gheață.

 

Dr. Carmen Scantei

Deocamdată, Buzăul a fost ocolit și de gripă care, la nivel național a făcut, deja, 17 victime. Nici numărul de infecții acute ale căilor respiratorii superioare și nici pneumoniile nu au  reprezentat, în acest sezon, o problemă deosebită, numărul îmbolnăvirilor fiind mai mic decât în aceeași perioadă a anului anterior. Cu toate acestea, medicii specialiști atrag atenția că trebuie evitată expunerea, timp îndelungat, la temperaturile scăzute. Doctorii le recomandă, mai ales pacienților cu boli cronice și persoanelor vârstnice, să nu se aventureze pentru perioade lungi afară din casă și să poarte îmbrăcăminte adecvată. Iar dacă suferă de afecțiuni cronice, să-și ia cu sfințenie tratamentul recomandat de medicul curant și să respecte recomandările acestuia.

Ca de fiecare dată, dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie  din cadrul DSP Buzău, reamintește că expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, ascociată cu umezeală și vânt, afectează în mod special zonele cutanate expuse, precum și extremitățile corpului. Mai exact, este vorba de zona feței, nasul urechile și degetele de la mâini și de la picioare, părți care prezintă cel mai ridicat risc de degerături. Degerăturile pot duce la apariția de cheguri de sânge în vasele sangvine, cheaguri ce vor ingeruna buna circulație a sângelui. Din această cauză, la apariția celor mai mici semne de degerătură este recomandată consultarea de urgență a unui medic.

 

O categorie de persoane care trebuie să se protejeze în mod special în această perioadă o constituie pacienții cu afecțiuni cardiace și cei cu probleme respiratorii, care sunt sfătuți să evite pe cât posibil deplasările prin ger. Aceleași recomandări le sunt adresate și vârstnicilor, care, chiar dacă nu au probleme grave de sănătate, au organismul mai slăbit și sunt mai expuși riscului de îmbolnăvire.

Pentru că și în perioada următoare se anunță temperaturi sub 0 grade și ninsori, Buzăul aflându-se la limita zonei din Vestul și Centrul țării în care deja este în vigoare o avertizare meteo cod galben de ninsori viscolite și polei, medicii spun că trebuie acordată atenție și alimentației.

Dr. Carmen Scântei spune că este indicat consumul alimentelor bogate în proteine și grăsimi nesaturate, alături de fructe și legume, care asigură aportul de vitaminne necesar organismului și contribuie la întarirea imunității. Deși pot înlătura, pentru moment, senzația de frig, băuturile alcoolice sunt total contraindicate în perioadele geroase, mult mai indicat fiind un ceai cald.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*