Cercetătorii români pot obține 50.000 de dolari printr-un Program de granturi al MSD

11 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Compania farmaceutică oferă fonduri nerambursabile de 400.000 USD pentru 8 proiecte de cercetare în domeniul politicilor publice de sănătate vizând cancerul.

 

Sursa foto: MSD

Comunitatea științifică și academică din România este invitată să depună propuneri de proiecte de cercetare în vederea finanțării prin Programul de Granturi privind politicile de sănătate din domeniul cancerului lansat de Divizia de Oncologie gigantului farma MSD (Merck), până cel târziu la data de 18 mai 2022.

Apelul este adresat proiectelor de cercetare care își propun să analizeze capacitatea sistemului de sănătate și politicile publice din acest domeniu de a asigura servicii de îngrijire a cancerului într-un mod eficace și sustenabil. „Programul de Granturi MSD își propune să creeze o comunitate globală de cercetători în domeniul politicilor de sănătate, interesați și implicați în formularea de recomandări validate științific și vizionare ce pot îmbunătăți politicile în domeniu și, în final, viața paciențiilor bolnavi de cancer”, transmite compania.

Prin programul de Granturi al MSD vor fi finanțate opt proiecte provenite din 8 țări ale lumii, între care și România, care a fost selectată pentru al doilea an consecutiv, ca eligibilă. „Fiecare grant, în valoare de până la 50.000 USD, va oferi finanțare pentru proiecte de cercetare privind politicile publice în domeniul cancerului, ce pot oferi oportunități de încurajare a dialogului între actorii relevanți și de diseminare a cunoștințelor și informațiilor menite să contribuie la îmbunătățirea îngrijirii pentru pacienții dianosticați cu cancer”, precizează MSD.

 

Domeniile de cercetare care se pot califica în această ediție

* Impactul politicilor în domeniul cancerului asupra rezultatelor obținute la pacienții oncologici;

* Abordări / soluții noi ce pot să îmbunătățească finanțarea și accesul la îngrijirea cancerului;

* Echitate în îngrijirea cancerului.

Procesul de selecție are la bază o procedură competitivă, iar potențialii candidați trebuie să aibă în vedere că programul de granturi se concentrează doar asupra cercetării privind politicile de sănătate: legislație, reglementări, programe guvernamentale și intervenții în domeniul cancerului. Nu se vor acorda granturi pentru cercetări privind terapii specifice și rezultatele asociate acestora.

* Descrierea integrală a Programului de Granturi și condițiile de eligibilitate sunt disponibile aici.

 

Criterii de selecție a proiectelor

* Abordarea unor subiecte relevante pentru politicile publice de sănătate naționale sau regionale privind cancerul;

* Posibilitatea de a extinde cunoștințele existente cu privire la temele eligibile menționate;

* Posibilitatea de a elabora o lucrare de calitate adecvată, care să fie publicată într-un jurnal de specialitate recunoscut, peer-reviewed;

* Demonstrarea motivelor pentru care cercetarea propusă este relevantă pentru factorii de decizie și modul în care rezultatele cercetării vor fi diseminate eficient;

* Cercetarea este efectuată de solicitanți cu o experiență dovedită în realizarea de cercetări independente de înaltă calitate privind politicile de sănătate;

* Cercetarea se va derula printr-o instituție care își desfășoară activitatea în afara unui scop lucrativ și care îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute în Program;

* Cercetarea nu trebuie să acopere ceea ce MSD clasifică drept cercetare privind siguranța și eficacitatea medicamentului/terapiei.

 

Povara cancerului în România

Potrivit Globocan, 98.886 de noi cazuri de cancer au fost diagnosticate în anul 2021 în România, iar mortalitatea prin cancer reprezintă a doua cauză de deces.

În 2020, 49.769 de români au decedat din această cauză, cea mai mare prevalență fiind înregistrată la cancerul pulmonar – 42,53 la 100.000 de locuitori, cancerul de colon -18.56, de sân – 15.97, gastric  – 13.33, tumora malignă a pancreasului – 13.22 și a ficatului și a căilor biliare intrahepatice – 12,32 la suta de mii de locuitori. Numărul bolnavilor de cancer din România rămași în evidența cabinetelor de oncologie în 2021 a fost de peste 500.000.

Cercetătorii interesați de Programul de Granturi sunt invitați să participe, în data de 11 aprilie 2022, ora 18, la o sesiune informală organizată online care va include o prezentare  în detaliu a programului și o secțiune de întrebări și răspunsuri.

Detalii despre eveniment se pot obține apelând la Raluca Sîmbotin – Policy & National Account Manager, e-mail: gabriela.simbotin@merck.com.

 

* MSD este lider al industriei farmaceutice la nivel mondial, de peste un secol descoperind medicamente și vaccinuri pentru multe boli grave și operează în peste 140 de țări, furnizând soluții inovatoare în prevenirea și tratarea bolilor care amenință oamenii și comunitățile din întreaga lume, inclusiv cancer, boli cardiometabolice, zoonoze, Alzheimer și boli infecțioase – inclusiv HIV și Ebola.

 


Adaugati un comentariu


 

*