Cinci cazuri de gripă diagnosticate în ultima săptămână la Buzău
A crescut și numărul celor care au nevoie de spitalizare, iar majoritatea celor diagnosticați cu gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii sunt copii.
Avertizarea lansată încă din vară de autorități, referitoare la sezonul gripal 2022/2023, care va fi mult mai sever decât cele din anii precedenți, dar și faptul că vaccinul gripal a ajuns la medicii de familie mult mai devreme decât în alți ani, a determinat o mare parte a poluației să se vaccineze. Cu toate acestea și chiar în condițiile în care vremea se menține frumoasă, se confirmă o circulație mai mare a virusurilor gripale, acest sezon debutând cu un număr triplu de cazuri de gripă clinică față de anul trecut, iar trendul crescătoor s-a menținut și în săptămânile următoare.
În județul Buzău, în ultima săptămână, medicii au diagnosticat 5 cazuri de gripă clinică. Proimul caz a fost diagnosticat joia trecută, la un adolescent în vârstă de 13 ani, care nu a necesitat internare. „Avem 5 cazuri de gripă clinică raportate în ultima săptămână. Din fericire sunt cazuri ușoare și izolate, nu avem niciun focar și nici nu avem vreun caz confirmat de laboratorul de referință. Datele pe care le avem până acum indică faptul că, în acest sezon, copiii sunt mai expuși îmbolnăvirii cu virusul gripal, probabil și din cauză că ei sunt mult mai prezenți în colectivități mari, la școală sau la grădiniță, iar virusurile se transmit mai ușor”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al Direcției de Sănătate Publică a Județului Buzău.
Medicul epidemiolog spune că și numărul infecțiilor respiratorii se menține crescut, fiind dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.
„Avem peste 1000 de cazuri de afecțiuni respiratorii (gripă clinică, infecții acute ale căilor respiratorii superioare – IACRS și pneumonii), un număr similar cu cel de săptămâna anterioară, dar dublu față de aceeași perioadă din anul trecut, când erau în jur de 500 de cazuri. Se menține ridicat și numărul persoanelor internate, în special în rândul copiilor, dar din fericire nu sunt cazuri grave, iar după câteva zile de tratament, sunt externate”, a menționat dr. Carmen Scântei.
La nivel național, potrivit ultimei raportări a INSP, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 71.082, comparativ cu 61.719 înregistrate în aceeași perioadă a anului 2021. În aceeași perioadă au fost raportate 142 de cazuri de gripă clinică, față de 37 de cazuri în același interval, anul trecut. A fost confirmat și primul caz de gripă cu virus gripal de tip A, nesubtipat, în județul Sibiu.
În ceea ce privește vaccinarea antigripală, INSP transmite că până la data de 16 octombrie și-au adminsitrat vaccinul gripal distribuit gratuit de Ministerul Sănătății, 662.406 de persoane din grupele la risc. Și la Buzău se înregistrează o imunizare crescută a persoanelor aflate la risc, până acum fiind vaccinate aproape 20.000 de persoane cu vaccinul asigurat gratuit de Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Imunizare.
„Avem încă vaccinuri în stoc, dar sunt medici de familie care au solicitat suplimentarea numărului de doze. Am dat vaccinuri în spitale, în centrele de ocrotire și medicilor de familie, așa că toate persoanele aflate la risc au posibilitatea să se protejeze, astfel încât să evite complicațiile. Dacă va exista o solicitare mai mare decât numărul de doze primite, avem posibilitatea de a solicita Ministerului Sănătății o suplimentare. Este important să se vaccineze cât mai multe persoane, pentru că așa cum se știe, după doi ani și jumătate de pandemie, imunitatea colectivă este scăzută, iar riscul de îmbolnăvire este mai mare”, a atras atenția medicul epidemiolog.
Medicii reamintesc principalele beneficii ale vaccinării antigripale: prevenirea îmbolnăvirii; diminuarea severității și scurtarea duratei bolii – forme ușoare și de scurtă durată (1-2 zile); reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii; reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu; reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță; reducerea numărului de concedii medicale; reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa.
În același timp, medicii atrag atenția ca în cazul apariției unor simptome precum febră peste 39-40°C, tuse, dureri în gât, nas înfundat, frisoane, cefalee sau durere de cap intensă, slăbiciune generală, persoana afectată să se izoleze la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie, pentru a-i recomanda ce trebuie să facă în continuare. În caz de convulsii și febră prelungită de peste 40°C să solicite ambulanța sau să se prezinte la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Dacă nu este tratată corect, gripa poate duce la complicații precum infecții la nivelul urechii, penumonie, bronșită, probleme cardiace, iar în cazuri severe poate fi chiar letală.
Atentie! Nu se administrează antibiotic în cazul gripei, pentru că poate face mai mult rău decât bine! Antibioticul are efect numai în cazul infecțiilor și se ia doar dacă este prescris de medic, în urma consultației și a unor analize specifice.