CNSU a aprobat noile măsuri de relaxare valabile de la 1 august

Urmează acum ca propunerile incluse în hotărârea comitetului pentru situații de urgență să fie adoptate și de Guvern.

 

Așa după cum autoritățile anunțau zilele trecute, de la 1 august vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare, care au fost făcute publice odată cu adoptarea unei hotărâri  în acest sens a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Documentul conține o serie de propuneri, iar pentru ca acestea să poată fi puse în aplicare începând cu data de 1 august, mai este nevoie de o hotărâre de guvern, prin care să fie aprobate.

Astfel, se propune ca activităţile culturale, artistice şi de divertisment să poată fi organizate şi desfăşurate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măştii de protecţie, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2  la mie şi mai mică sau egală cu 3 la mie şi toţi participanţii sunt vaccinați, prezintă dovada unui test negativ sau au trecut recent prin boală. În localitățile cu o incidență mai mică sau egală cu 2 la mie, numărul participanților la astfel de evenimente poate ajunge până la 75.000, tot cu obligativitatea purtări măștii. Și în acest caz, participanții trebuie să fie vaccinați, să aibă imunitate naturală după ce au trecut prin boală sau să prezinte dovada unui test negativ.

În localitățile cu o incidență cuprinsă între 2 și 3 la mie, evenimentele private se vor putea organiza cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise și maxim 100 de persoane în spațiile închise, începând cu ora 5.00 dimineața, până la ora 2.00 noaptea.

 

În cazul în care incidența în localitate este sub 2 la mie, numărul participanților la astfel de evenimente poate crește până la 150 în spații închise și 200 în spațiile deschise. Totodată, dacă toți participanții fac dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau a testului negativ, la evenimentele organizate în interior vor putea lua parte 300 de persoane când incidența în localitate este între 2 și 3 la mie, respectiv 400 de persoane, când incidența este sub 2 la mie. La stabilirea numărului maxim de persoane participante la evenimente private nu sunt incluşi copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Organizarea şi desfăşurarea competiţiilor sportive în spaţii închise sau deschise va fi permisă cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minim un metru între persoane, dacă incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este cuprinsă între 2 și 3 la mie, iar toţi participanţii sunt persoane vaccinate cu schema completă, testate sau fac dovada trecerii prin boală. Dacă incidența este sub 2 la mie, procentul de ocupare a capacității arenei crește la 75%, fiind respectate aceleași condiții.

 

De asemenea, organizatorii competițiilor sportive pot decide să permită accesul spectatorilor la capacitatea maximă a arenei, însă cu condiția ca toți să fie vaccinați.

Se permite, de asemenea, desfăşurarea activităţilor recreative şi sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa din localitate este între 2 și 3 la mie, şi cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidenţa este sub 2 la mie.

Tot de la aceeași dată, va fi permisă organizarea de mitinguri și demonstrații, la care pot lua parte maxim 100 de persoane dacă incidența este între 2 și 3 la mie și maxim 500 de persoane, când incidența este sub 2 la mie.

Organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene, va fi permisă cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în interior şi 200 în exterior, cu respectarea măsurilor sanitare, dacă incidenţa este între 2 și 3 la mie, şi cu un număr de maximum 250 de persoane în interior şi 300 în exterior, dacă incidența este sub 2 la mie.

Barurile, cluburile, discotecile şi sălile de jocuri vor fi accesibile doar persoanelor vaccinate și vor putea funcționa la 70% din capacitate dacă incidența în localitate este între 2 și 3 la mie. La o incidență sub 2 la mie, aceste localuri pot funcționa la capacitate maximă, însă doar în intervalul orar 5.00 – 2.00.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*