Consiliere științifică gratuită pentru universitățile care dezvoltă medicamente pentru boli rare

Anunțul vine din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA),  care aluat această decizie pentru a sprijini producția de astfel de medicamente care nu sunt foarte rentabile pentru companiile farmaceutice, din cauza numărului mic de pacienți.

 

EMA a anunțat recent că a decis să acorde gratuit consiliere științifică pentru forurile universitare care dezvoltă medicamente pentru tratarea bolilor rare, denumite și medicamente orfane. Decizia vine în contextul în care marile companii farmaceutice nu sunt foarte interesate să investească în studii pentru dezvoltarea unor astfel de medicamente, întrucât acestea nu sunt rentabile, având în vedere că se adresează unui număr mic de pacienți. Astfel, cadrele și centrele universitare care fac cercetări pentru dezvoltarea unor medicamente din această gamă vor putea beneficia gratuit de consultanță din partea specialiștilor agenției europene, care a mai precizat că „sectorul universitar deține un rol important în dezvoltarea de medicamente inovatoare, cercetarea științifică constituind în mod frecvent sursă de noi metodologii și medicamente inovatoare cu potențial în beneficiul pacienților care suferă de boli rare”.

În plus, interacțiunea cu autoritățile de reglementare din UE prezintă importanță pentru mediul academic, aceasta sprijinind înțelegerea cerințelor de reglementare și generarea dovezilor solide necesare stabilirii raportului beneficiu-risc al medicamentelor. Totodată, astfel de contacte facilitează orientarea în sfera procesului de reglementare și, în final, transpunerea descoperirilor realizate în medicamente autorizate, centrate pe pacienți.

 

Decizia EMA vine și în contextul în care specialiștii din mediul universitar spun că taxele percepute pentru acordarea de asistență în materie de protocol, constând în consiliere științifică referitoare la medicamentele orfane, constituie un impediment în calea stabilirii de legături cu agenția europeană de reglementare în domeniul medicamentelor. Printre beneficiarii eligibili ai acestei măsuri pot fi instituțiile de învățământ superior –  publice sau private – care acordă calificări academice, organizații non-profit publice sau private de cercetare, sau organizații a căror principală misiune este cercetarea precum și organizații internaționale de interes european. Principalele condiții impuse  sunt  ca aceste entități să nu primească finanțare din partea unor organizații private în scop de profit din sectorul farmaceutic, să fie conduse de astfel de organizații sau să fi încheiat acorduri de orice tip cu companii farmaceutice privitoare la sponsorizări sau participare la un anumit proiect de cercetare pentru care se solicită scutirea de taxe.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*