Copiii cu cancer şi leucemie nu vor mai fi nevoiți să abandoneze școala

19 august 2022 | 0 comentarii |

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) și asociațiile membre – Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Asociația PAVEL București și Asociația IPCC Tg. Mureș și-au propus să ajute 297 de copii cu cancer și leucemie.

 

Cancerul este un cuvânt greu de pronunțat în orice context, dar când o astfel de boală afectează copiii, încărcătura emoțională este extrem de puternică și parcă mai greu de acceptat. Cu toate acestea, cancerul există și în rândul copiilor, și fie că-i spunem afecțiune oncologică, neoplasm, neoplazie, tumoră sau malignitate, toate aceste cuvinte descriu o boală grea care nu face diferența între oameni atunci când se declanșează. Potrivit statisticilor, există peste 100 de tipuri de cancer, printre care tumorile solide și boli maligne hematologice ca leucemiile sau limfoamele.

Sute de copii din România se luptă cu cancerul. „Greu încercați de boală dar și de pandemie, acești copii au găsit resursele necesare promovării anilor școlari aferenți pandemiei, fiind un exemplu pentru ceilalți copii dar și pentru adulții care se confruntă cu aceleași probleme de sănătate!”, spun reprezentanții asociațiilor de pacienți.

Pentru a veni însă în ajutorul acestor copii și al familiilor lor, prin proiectulÎncepe școala și pentru Copiii pacienți de oncologie/hematologie”, ajuns la a XI-a ediție, elaborat și implementat anul acesta de Asociația Bolnavilor de Cancer – ABC din Brașov, cu sprijinul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC) 297 de copii care vor frecventa diverse forme de învățământ în anul școlar 2022-2023, vor primi de ghiozdane echipate, pentru a fi ajutați să nu mai abandoneze școala.

 

FABC şi-a propus, prin asociațiile membre, să sprijine copiii care se luptă cu diferite afecțiuni oncologice /hematologice (preșcolari, elevi clasele I –XII), oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an școlar, 2022-2023, dar și pe părinții lor, prin consiliere psihologică, consiliere nutrițională, informații medicale și navigarea acestora prin sistemul medical din România.

Deși în nici unul din spitalele / secțiile de oncologie / hematologie din județele țării nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, și sunt nevoiți să se deplaseze periodic la unul din centrele din țară unde pot fi tratați (Tg. Mureș, București, Cluj, Iași, etc.), acești copii, care au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani, sunt înscriși şi frecventează una din formele de învățământ, la curs de zi. Majoritatea părinților acestor copii au fost nevoiți să renunțe la locul de muncă pentru a-i însoți şi a-i supraveghea în unitățile spitalicești, unde pot beneficia de tratament, cât şi în perioada post-tratament, devenind îngrijitori permanenți.

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din Romania are în evidență, prin asociațiile membre, Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov, Asociația PAVEL București și Asociația IPCC Tg. Mureș, peste 285 copii cu cancer și leucemie din România și 12 copii refugiați din Ucraina.

 

Ghiozdanele, complet echipate, vor fi distribuite după urmtorul program:

– Brașov – 19.08.2022 și până încep cursurile școlare, la sediul ABC din B-dul 15 Noiembrie nr.43, sc. B, ap.6, Brașov;

București – începând cu 01.09.2022, la Centrul PAVEL din incinta IOB, – 169 copii;

Tg. Mureș – începând cu 16.08.2022 și până încep cursurile școlare, la sediul Asociației ,,Împreună pentru copii cu cancer”- IPCC, str. Ionel Giurchi, Nr. 35, și spitalul de pediatrie Tg. Mureș- 49 copii.

Acest proiect devenit tradiție trage un semnal de alarma cu privire la tragediile acestor copii și ale familiilor acestora, precum și a stării dezastruoase în care se află sistemul de sănătate din România, din cauza subfinanțării și subnormării. Mulțumim sponsorilor proiectului care au decis să se implice social și să întindă o mână acestor copiii greu încercați: MedEuropa, Merck, Servier, Pfizer, și Salonul pentru Înfrumusețarea mămicilor – Yummy Mummy!, transmit reprezentanții Alianţei Pacienților Cronici din România, reamintind celor care trec prin momente de cumpănă că pot solicita ajutor la numărul de call-center 021 253 0591. 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*