Costurile testelor pentru Covid-19 vor fi decontate din fonduri europene

22 septembrie 2020 | 0 comentarii |

România urmează să primească aproximativ 200 de milioane de euro care vor acoperi cheltuielile pe anul acesta, în cadrul a patru proiecte de finanțare depuse de Ministerul Sănătății.

 

Costurile la nivel național pentru efectuarea testelor RT-PCR, efectuate în scopul depistării persoanelor infectate cu noul coronavirus vor fi decontate din fonduri europene, astfel că impactul chetuielilor cu testarea în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2 va fi unul minim asupra bugetului Sănătății, susține ministrul Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătății informează că a depus, începând cu luna mai, patru proiecte care vizează decontarea din fonduri europene a costurilor cu servicii medicale de testare RT-PCR pentru identificarea infecțiilor active cu virusul SARS-CoV 2 la nivel național, realizate sau ce se vor realiza în cadrul Programului național de supraveghere și control a bolilor transmisibile prioritare, în perioada februarie 2020- ianuarie 2021, în vederea obținerii de finanțare europeană. Proiectele au fost depuse în cadrul apelului privind consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19, lansat de Ministerul Fondurilor Europene.

 

Nelu Tataru

Valoarea totală a celor patru proiecte de finanțare este de aproximativ 949de milioane de lei, adică aproape 200 de milioane de euro, sumă care, potrivit ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, va acoperi atât cheltuielile efectuate până acum, cât și cele care vor urma, până în ianuarie 2021. Ministrul Sănătății a menționat că proiectele au ca obiectiv creșterea numărului de teste RT-PCR efectuate la persoanele eligibile, în vederea identificării infecțiilor active cu noul coronavirus și controlul evoluției bolii. Comisia Europeană a anunțat că evaluarea proiectelor începe la 30 septembrie 2020, astfel că finanțările ar urma să fie aprobate începând cu luna martie a anului viitor.

Referindu-se la cele patru proiecte, ministrul Nelu Tătaru a mai declarat că „am început lupta cu această pandemie în condiții de austeritate și am fost nevoiți ca în câteva luni să recuperăm, pentru a putea gestiona în condiții de siguranță prima etapă. Vom solicita ca banii pe care îi vom recupera în cadrul acestor proiecte retrospective de la UE să fie redirecționați pentru a fi utilizați tot în sectorul sanitar”.

Până acum, la nivel național au fost prelucrate 2.231.402 teste. Dintre acestea 6.348 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 4.264 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.084 la cerere.

 


Adaugati un comentariu


 

*