Creștinii catolici și protestanți sărbătoresc Învierea Domnului. Paște Fericit!
Anul acesta este al doilea Paște în pandemie, dar spre deosebire de anul trecut, oamenii au putut merge acum la biserică să primească Lumina Sfântă, iar pentru ei au fost ridicate restricțile de circulație în noaptea de Învierea Domnului.
Paștele, indiferent de data la care este prăznuit, reprezintă cea mai mare sărbătoare a creștinilor. Peste două miliarde de romano-catolici, unitarieni, reformați și evanghelici din întreaga lume sărbătoresc astăzi Învierea Mântuitorului Iisus Hristos și cu toţii rostesc tradiţionalul „Hristos a înviat!” la miezul nopții. În România li se adaugă și credincioșii Bisericii Române Unite cu Roma, greco-catolicii.
Este al doilea Paște consecutiv în pandemie, dar cel de anul acesta este petrecut în condiții mai puțin austere decât cel de anul trecut, deși al treilea val al infectărilor a pus la grea încercare întreaga Europă.
Din cauza numărului mare de îmbolnăviri, milioane de oameni marchează sărbătorile pascale cu diverse restricţii, în multe dintre statele europene cu număr important de credincioși. În Italia, spre exemplu, a fost instituită carantina pe tot teritoriul țării. Bisericile sunt deschise, dar credincioșilor li s-a spus să participe la slujbe în propriile lor regiuni. Deplasările non-esențiale sunt interzise, dar oamenilor li se permite să ia o masă de Paște în casele lor, împreună cu alte două persoane dintr-o altă gospodărie.
La Vatican, Papa Francisc a oficiat slujba de Înviere în bazilica Sfântul Petru în prezența a circa 200 de oameni, față de 10.000, câți luau parte la ceremonii în anii anteriori pandemiei. Ceremonia a început cu două ore mai devreme decât de obicei, astfel încât credincioșii să se poată întoarce acasă înainte de ora 22:00 – ora limită de circulație în Roma, ca şi restul Italiei, care se află în carantină. Sfântul Părinte a transmis însă că sărbătoarea aduce cu ea speranţa renaşterii la nivel personal şi global. „În aceste vremuri întunecate ale pandemiei, să luăm aminte la Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, care ne învață, prin exemplul personal, să dăm șanse unui nou început și să nu ne pierdem niciodată speranța. Să ne îndreptăm atenția către cei care au mai mare nevoie de ajutor acum. Dumnezeu ne îndeamnă să depășim obstacolele, să renunțăm la prejudecăți și să ne iubim aproapele, numai așa vom redescoperi frumusețea vieții”, a transmis credincioșilor Papa Francisc.
Astăzi, la ora 10.00, Sfântul Părinte oficiază Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro. Aceasta se desfășoară cu mare solemnitate, credincioşii sunt stropiţi cu apă binecuvântată în noaptea precedentă pentru a aminti de Botez, iar lumânarea pascală, simbol al Învierii lui Hristos, este aşezată lângă altar. Liturghia este urmată de tradiţionalul mesaj pascal şi de binecuvântarea Urbi et Orbi, informează Vatican News România.
În România, peste un milion și jumătate de credincioși catolici și protestanți se bucură de Învierea Domnului. Pentru ei, restricțiile de circulație au fost ridicate până la ora 2:00. La Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, credincioșii au venit cu o oră înainte de oficierea slujbei, care a început cu o oră înainte de miezul nopții. Binecuvântarea focului în afara bisericii, aprinderea lumânării pascale şi a celorlalte lumânări, preconiul pascal (o cântare specială adresată lui Hristos, lumina lumii), lecturi din Vechiul Testament, proclamarea evangheliei Învierii, înnoirea făgăduinţelor de la Botez, împărtăşirea credincioşilor – au stat în centrul atenţiei acestei nopţi sfinte.
Mesajul central şi esenţial al Paştelui rămâne neschimbat şi, indiferent de restricţii, a răsunat aceeaşi veste: „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”, a afirmat arhiepiscopul-mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă. Înaltul ierarh romano-catolic a subliniat că aceasta este vestea care a schimbat direcţia istoriei umane şi care face şi astăzi diferenţa între ceea ce a fost înainte şi ceea ce a fost după Învierea lui Isus și care „luminează calea incertă şi întunecată a acestui moment pe care îl traversăm de un an de zile din cauza pandemiei de coronavirus”. Monseniorul Percă le-a urat tuturor celor care prăznuiesc Paştele duminică „Sărbători fericite şi binecuvântate” şi tradiţionalul „Cristos a înviat!”. Catolicii care nu au ajuns la biserică în noaptea de Înviere au putut urmări slujba online.
Președintele Klaus Iohannis a participat la slujba de Înviere alături de soția sa Carmen, la Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” din Sibiu. „Tuturor credincioșilor care sărbătoresc duminică Sfintele Paști, fie că sunt în țară sau în comunitățile diasporei, le transmit sărbători binecuvântate, bună înțelegere și prosperitate! În aceste momente avem nevoie, mai mult ca oricând, de credința și speranța pe care Lumina Învierii ni le insuflă. (…) Cristos a Înviat! Kellemes Húsvéti Ünnepeket! Frohe Ostern! La mulți ani!”, a transmis Klaus Iohannis credincioșilor, exprimându-și speranța că „sacrificiile pe care le facem acum vor fi în curând răsplătite și ne vom putea reîntâlni, în siguranță, cu toți cei apropiați”.
Premierul Florin Cîțu a transmis, sâmbătă seara, că apreciază „responsabilitatea și solidaritatea” pe care comunitățile religioase le-au manifestat și faptul că i-au îndemnat pe credincioși să respecte în mod „riguros” măsurile dispuse de autorități. „Doresc tuturor sărbători pline de sănătate, lumină și bucurie, cu încrederea că împreună vom avea puterea de a depăși greutățile, mergând solidari pe drumul Învierii! Cristos a Înviat!”, a transmis Cîțu.
Numele sărbătorii vine de la cuvantul „pesah” al vechilor iudei, care înseamna „trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru neființă întru ființă, apoi, trecerea poporului israelian, scăpat de la moarte prin sângele mielului pascal, din robia egipteană, la libertatea deplină.
Dacă mielul pascal a prefigurat, încă de atunci, sacrificiul și jertfa de pe cruce a Mântuitorului Iisus Hristos, sărbătoarea de Paște a continuat să reprezinte pentru fiecare creștin o trecere, atât de la moarte la viață cât și de la robia păcatelor la starea de libertate a fiilor lui Dumnezeu, de la rău la bine.
Credincioșii romano-catolici sărbătoresc Paștele pe 4 aprilie și, la fel ca anul trecut, multe dintre țările europene cu număr important de credincioși sunt în lockdown. În România, spre deosebire de Paștele din 2020, credincioșii pot intra și în biserici la slujbe, dar respectând măsurile sanitare.
În ziua de Paști, potrivit obiceiului, copiii credincioșilor catolici caută ouăle de ciocolată ascunse de părinți cât mai bine. Friptura de miel și cozonacul constituie, ca și la ortodocși, delicatese ale mesei festive. Paștele ortodox va fi celebrat anul acesta pe 2 mai.
Redacția Sănătatea Buzoiană vă urează tuturor celor care astăzi sărbătoriți Învierea Domnului, Sărbători Pascale binecuvântate și multă sănătate!
Hristos a Inviat!