Danone, marele perdant in scandalul aflatoxina

19 martie 2013 | 0 comentarii |

75 de tone de lapte au fost blocate intr-un depozit si 60 de tone de iaurt au fost retrase de pe piata de Compania Danone, dupa ce rezultatele de laborator au aratat ca la o ferma de la care compania se aproviziona cu lapte s-a gasit aflatoxina M1 peste limitele admise.Astazi, laboratorul din Ungaria unde s-au trimis produsele la analiza a infirmat riscul pentru consum.

 

Scandalul aflatoxinei aduce Companiei Danone, unul dintre cei mai mari procesatori de lactate de pe piata romaneasca, pierderi importante. Dupa ce s-a confirmat ca la una dintre fermele de la care se aproviziona cu lapte, aflatoxina era prezenta peste limitele admise, compania a sistat aprovizionarea de la ferma respectiva, iar pentru siguranta consumatorilor, a blocat intr-un depozit 75 tone de produse si a decis sa retraga preventiv de pe piata unele produse care ar fi putut contine urme de lapte contaminat, procesatorul fiind cel care suporta toate costurile inregistrate in urma acestui scandal.

Danone colaboreaza si este in legatura cu autoritatile pentru a garanta siguranta alimentara a laptelui colectat si ne asiguram toti clientii ca siguranta alimentara ramane prioritatea noastra principala, in concordanta cu standardele companiei”, se precizeaza intr-un comunicat al companiei.

Dupa alerta nationala referitoare la aflatoxina, Danone Romania a implementat mai multe masuri suplimentare si voluntare de auto-control fata de obligatiile legale de monitorizare si control si planul aferent validat de autoritati, inclusiv achizitia unui echipament propriu de testare a continutului de aflatoxina, se mai mentioneaza in document.

Producatorii si procesatorii romani nu exclud insa ca tot acest scandal in urma caruia cantitati uriase de lapte si produse lactate s-au distrus, ca si in  scandalurile carnii de cal, curcanilor si altele de acest gen (castraveti, pui, oua etc.) sa fie, de fapt, provocate, in contextul „razboiului economic” pentru cucerirea pietei…

 

Dorin Cojocaru

Directorul general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, spune ca „Danone Romania a decis sa retraga de pe piata o cantitate importanta de produse, suspectate ca ar contine lapte contaminat cu aflatoxina, pentru ca nu-si permite sa-si pateze imaginea, desi este posibil ca, prin dilutie, aflatoxina sa fie in produsele respective in limitele legale”, mentionand ca in alte tari se aplica principiul dilutiilor succesive, in timp ce la noi nu functioneaza acest principiu, astfel ca s-a compromis intreaga cantitate de lapte si produse.

Reprezentantul APRIL a mai precizat ca in Romania neexistand echipamente pentru depistarea aflatoxinei din produse finite, ci doar din materia prima, procesatorul (care va suporta costurile diatrugerii produselor), va inregistra pierderi importante, in conditiile in care numai pentru distrugerea produselor retrase se aloca 0,21 de centi /kg, la care se adauga ambalajele.

Danone Romania a retras de pe rafturile magazinelor din toata tara, peste 75% din cele 59,6 tone de produse tip iaurt, suspectate ca ar contine lapte contaminat cu aflatoxina.

Reprtezentantii DSVSA Suceava, unde isi are sediul Danone Romania, au declarat luni, ca toate cele 85 de probe colectate in judet din ferme, centre de colectare a laptelui, unitati de procesare si automate de lapte sunt corespunzatoare, ceea ce inseamna ca furajele sunt conforme, iar laptele si produsele sunt sigure pentru consumul uman.

Reprezentantul APRIL a declarat in urma cu cateva minute la un post central de televiziune ca in aceasta dimineata s-au primit rezultatele de la un laborator din Ungaria, care a verificat produsele Danone, iar acestea arata ca produsele respective nu sunt periculoase pentru consum.

Aflatoxina este o substanta cancerigena produsa de o specie de ciuperci care creste pe fan si cereale (mucegaite), dar specialistii sustin ca este nevoie sa se consume cantitati uriase de lactate pentru ca organismul uman sa aiba de suferit.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Specialistii  DSVSA Buzau au efectuat verificari la toate fermele de lapte din judet, la centrele de colectare a laptelui, la procesatori si la automatele de la  care se vinde lapte pe piata buzoiana, dar rezultatele probelor trimise la Bucuresti pentru analize de laborator sunt de natura sa linisteasca populatia.

Dr. Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSVSA Buzau, spune ca imediat dupa transmiterea alertei a fost dispusa constituirea unei echipe formata din medici veterinari din cadrul Biroului pentru Siguranta Alimentelor de Origine Animala, care au facut verificari cu privire la modul in care operatorii alimentari din sectorul laptelui implementeaza prevederile Regulamentului (CE) nr. 1881/2006 de stabilire a nivelurilor maxime pentru anumiti contaminanti din produsele alimentare, cu referire in special la aflatoxina M1.

Controalele s-au efectuat in domeniile productiei, colectarii, procesarii si comercializarii laptelui crud prin intermediul automatelor si au fost prelevate probe de lapte crud, din fermele de vaci de lapte, centrele de colectare si automatele pentru vanzarea directa catre consumatorul final, precum si probe de lapte pasteurizat, destinat procesarii ulterioare, in vedererea obtinerii de produse lactate de la unitatile de procesare a laptelui autorizate sanitar veterinar. Rezultatele pentru toate probele recoltate si analizate au fost primite ieri si sunt corespunzatoare, astfel ca nu prezinta vreun pericol pentru consumul uman”, a precizat pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Botezatu.

ANSVSA anunta, in 7 martie, ca s-au gasit, la un procesator si la un comerciant, lapte cu aflatoxina, o micotoxina cancerigena, provenit atat din Ungaria, cat si din Romania. Intreaga catitate de lapte a fost distrusa si s-a institutit starea de alerta, demarandu-se controale in intreaga tara. Ulterior s-a mai descoperit lapte si produse lactate la care nivelul de aflatoxina depasea limitele admise. Compania Danone s-a aflat si ea in vartejul scandalului cu aflatoxina.


Adaugati un comentariu


 

*