Dezbatere publică privind noile condiții pe care trebuie să le îndeplinească centrele rezidențiale pentru a fi autorizate
Noile norme pe care trebuie să le îndeplinească centrele rezidențiale pentru a primi autorizație sanitară de funcționare au fost stabilite printr-un Ordin al ministrului Sănătății.
Ministerul Sănătății anunță că luni, 12 februarie, organizează, începând cu ora 12.00, o dezbatere publică în sistem videoconferință cu tema: Ordinul pentru aprobarea Normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un centru rezidențial pentru adulți în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare.
Prevederile noului act normativ vizează furnizorii de servicii sociale, din sectorul public şi privat care acordă servicii de cazare și servicii de îngrijire personală pentru persoanele vârstnice, persoanele adulte cu dizabilităţi şi bolnavii cronici, în centre rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă medico-socială pentru persoane vârstnice, pentru bolnavi cronici în fază terminală, cămine pentru persoane vârstnice, centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap și pentru alte categorii de persoane în situaţie de dependenţă. Acestea trebuie să îndeplinească prevederile Ordinului MS 1030/2009, privind aprobarea procedurilor de reglementare sanitară pentru proiectele de amplasare, amenajare, construire şi pentru funcţionarea obiectivelor ce desfăşoară activităţi cu risc pentru starea de sănătate a populaţiei, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru a fi autorizat, un centru rezidențial din categoria celor menționate trebuie să dispună de sector de primire, sector de cazare, spațiu pentru servicii de asistență medicală și îngrijiri medicale, sector destinat activităților social-culturale, bloc alimentar, sector destinat activităților gospodărești, sector destinat activităților administrative, spații anexe pentru personal și spații tehnico-utilitare și să dispună de o zonă de protecţie sanitară de minimum 15 metri faţă de clădirile din vecinătate.
Fiecare dormitor trebuie să aibă cel puţin 13,5 metri pătrați / beneficiar sau 16 mp pentru beneficiarii care utilizează fotoliu /scaun rulant, poate avea cel mult 3 paturi și trebuie să dispună de culoare de minimum 1,20 m lăţime, fără trepte sau denivelări, care să permită deplasarea cu scaunul rulant, precum și de grup sanitar propriu.
De asemenea, centrul trebuie să dispună de spațiile necesare asigurării serviciilor de îngrijire medicală – cabinet de consultaţii, cameră tratamente, cameră de gardă pentru medic, cameră asistente medicale, utilități, un spaţiu amenajat şi dotat corespunzător pentru tratarea și izolarea beneficiarilor cu boli transmisibile sau cu risc epidemiologic major și cel puțin un medic, un asistent medical, personal auxiliar și un psiholog.
Solicitarea de înscriere la dezbatere se va trimite la adresa de e-mail: mihaela.oancea@ms.ro, până la data de 09.02.2024, ora 11.00.
La înscriere, solicitanții trebuie să specifice numele și prenumele, adresa de e-mail la care li se va trimite link-ul pentru logare și să spună dacă doresc su nu să ia cuvântul. „În cazul în care doriți să luați cuvântul, propunerile, în format electronic, word, cu specificarea articolului sau articolelor din proiectul de act normativ la care se face referire”, menționează Ministerul Sănătății, într-un comunicat.
Înscrierea participanților la dezbaterea în sistem videoconferință se va face în ordinea în care a fost primită solicitarea de participare la adresa de e-mail mai sus menționată, dar nu mai mult 100 de persoane, întrucât timpul alocat de platforma Webex pentru dezbatere este de 50 de minute, cu posibilitate de reconectare.
Luarea cuvântului se va face în ordinea în care a fost făcută înscrierea iar timpul alocat fiecărui vorbitor va fi de 3 minute.
Proiectul de act normativ poate fi vizualizat AICI.