Doliu în SJU Buzău: A plecat în veșnicie asistentul TUDOR ANGHEL, o enciclopedie a culturii medicale și universale

25 iulie 2023 | 0 comentarii |

Timp de peste 40 de ani și-a ajutat bolnavii să treacă peste suferință, a format zeci de generații de asistenți medicali și a fost apreciat de pacienți, de colegi și de medicii cu care a lucrat.

 

S-a mai stins o flacără a medicinei buzoiene, un simbol al competenței profesionale, al erudiției și al culturii medicale și universale, care a purtat numele TUDOR ANGHEL. Cine l-a cunoscut nu-l va putea uita, pentru că rar se nasc astfel de oameni, iar în sistemul medical românesc sunt și mai rari… Calm, blând, empatic, atent la nevoile celor din jur și la detalii, avea o neobosită sete de cunoaștere și o mare dorință de a împărtăși celor din jur ceea ce știa…

Anunțul despre plecarea sa la cele veșnice a fost transmis de unitatea medicală în care a profesat timp de peste 40 de ani: „Spitalul Judetean de Urgență Buzău anunță, cu deosebită tristețe, încetarea din viață a colegului nostru TUDOR ANGHEL, la varsta de 76 de ani. A lucrat ca asistent medical în sectia Urologie mai bine de 40 de ani și s-a evidențiat prin competență profesională, corectitudine dar și umanism.

Colectivul secției Urologie din cadrul S.J.U. Buzău transmite sincere condoleanțe familiei îndoliate!

Dumnezeu să îl odihnească în pace și lumină!”.

 

Poate cea mai elocventă descriere a ceea ce a însemnat omul și asistentul medical TUDOR ANGHEL a fost sintetizată de una dintre „ucenicele” sale:

În dreptul cuvântului «vocație» din Dex, eu văd chipul domnului Anghel. Pentru mine, Urologia este domnul Anghel. Suntem multe generații care am trecut «prin mâna» dumnealui. Lumea medicală sărăcește încet… Timp de 41 de ani, devotat până dincolo de aș putea înțelege vreodată, neobosit și pedant, ne-a învățat ce înseamnă «Omul sfințește locul». A început cu Spitalul Brătianu și a continuat cu Spitalul Județean. A lucrat cu medici chirurgi renumiți, care i-au recunoscut pasiunea și cultura vastă, nu doar din domeniul medical. Era o enciclopedie. Istorie, matematica, literatură, geografie…

Îți mulțumim, domnule Anghel! Pentru anii dăruiți, pentru devotament și pentru ce suntem, mulți dintre noi.

Să vă fie veșnic lumină!” – scrie pe pagina sa de socializare Mădălina Pîrvu.

 

Era entuziasmat de cuceririle științei medicale și de tehnologiile moderne care veneau în ajutorul medicilor și al bolnavilor, dar în același timp era adeptul scrierilor de mână, despre care spune că poartă amprenta omului care vrea să transmită ceva.

Dacă aveai nevoie să știi ceva despre profesia medicală și despre cum ar trebui să fie îngrijit bolnavul într-un spital, domnul TUDOR ANGHEL era cea mai bună, cea mai completă și cea mai credibilă sursă. Iar dacă aveai nevoie să știi ceva din istoria sistemului medical buzoian, tot el era cel de la care puteai afla nu doar date pe care istoricii le-au consemnat, ci și istorii inedite, despre care mai nimeni nu vorbea și nici nu știa…

Avea totul ordonat în minte și pe hârtie, era o adevărată enciclopedie… „E bine ca tinerii să știe cine ne-au fost înaintașii, cum au fost ei și ce au făcut pentru comunitate… ca să aibă exemple de urmat”, spunea adesea domnul Anghel.

 

Și pentru că-și dorea ca și alții să afle lucruri inedite pe care el le auzise sau le trăise alături de medicii pe care i-a cunoscut și cu care a lucrat, din când în când, se oferea să redacteze articole pe care le oferea publicațiilor locale, spre publicare.

Cum să uităm că doctorul Michiu a fost poate unul dintre cei mai buni chirurgi din țară și a fost doctor la Spitalul Brătianu din Buzău? Sau cum să nu știm că la Buzău, în 1792, Maria Minculeasa a donat o mare parte din averea sa, pentru «înălțarea cât mai grabnică» a Spitalului Gârlași, «pentru cei săraci şi bolnavi, dotat cu toate cele de trebuinţă şi care să funcţioneze de-a pururi», cel de-al treilea din Țara Românească – după Colțea și Pantelimon? Din păcate, neavând copii, a lăsat spitalul în grija nepotului său de soră, Dimitrie Hrisoscoleu, care s-a dove­dit a fi «lacom şi rapace» și a condus spitalul la ruinarea sa rapidă, ajungându-se la închiderea acestuia. Și să nu uităm nici că Spitalul Brătianu a fost construit în anul 1895, la inițiativa marelui filantrop C.A. Papadopol, fost președinte al Tribunalului Buzău…” – sunt doar câteva dintre istoriile pe care TUDOR ANGHEL le-a cercetat și le-a transmis mai departe…

 

 

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*