Dr. Andreea Ursăchescu, medicul pentru care abordarea personalizată a pacientului este esențială în tratarea patologiei digesive

28 iulie 2020 | 7 comentarii |

Împreună cu colega sa dr. Simona Paraipan, medicul gastroenterolog buzoian explică, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro, cât de importantă este diagnosticarea corectă și depistarea precoce a unor afecțiuni digestive, cât contează folosirea celor mai noi tehnici de investigație și cum favorizează abordarea individualizată, succesul tratamentului.

 

Suntem din ce în ce mai stresați, mâncăm pe fugă alimente superprocesate, ne odihnim insuficient, muncim mai mult decât este recomandat pentru o zi obișnuită de lucru. În aceste condiții, nu e de mirare că problemele gastrointestinale constituie cauzele unui număr tot mai mare de boli ce afectează populația secolului XXI, unele dintre le dintre cele mai grave.

Specialiștii atrag atenția că schimbarea stilului de viață este esențial pentru îmbunătățirea sănătății fiecăruia dintre noi, iar dacă există cele mai mici semne de boală este necesar să apelăm la medici care, cu ajutorul unor metode terapeutice moderne, tehnologii inovatoare pentru diagnostic și tratament, implicare și profesionalism pot rezolva o mare parte din aceste suferințe.

La Clinica Angi San din Buzău le-am întâlnit pe dr. Andreea Ursăchescu și dr. Simona Paraipan, două doctorițe tinere, zâmbitoare, empatice și pricepute să identifice și să-i ofere pacientului răspuns conform așteptărilor chiar de la primul contact cu el, folosindu-și atât experiența clinică dobândită în carieră și aparatura performantă, cât și abilitățile și cunoștințele de ultimă oră dobândite în cadrul unor programe de cercetare. Acest comportament constutuie, probabil, un exemplu de acţiune care i-a adus Clinicii Angi San statutul de companie medicală performantă, flexibilă şi eficientă.

 

Simona Paraipan, Andreea Ursăchescu

Amândouă specializate în medicină internă și gastroenterologie, prietene bune încă din perioada rezidențiatului, apoi colege în aceeași secție a Spitalului Județean de Urgență Buzău, s-au apropiat atât prin preocupările profesionale comune, cât și prin calitățile umane și preferințele extraprofesionale, care le-au apropiat și familiile.

La un moment dat, fiecare dintre ele a optat pentru mediul privat, iar de anul acesta profesează din nou împreună, în Clinica de Gastroenterologie înființată în urmă cu patru ani de dr. Andreea Ursăchescu, ca parte a Clinicii Angi San înființată în 1997, de părinții săi, reputații medici buzoieni ORL, respectiv pediatru, Stelian și Cornelia Manole.

Am profitat de bunăvoința lor de a răspunde la câteva întrebări prin care, sper eu, mulți dintre noi vom înțelege mai bine de ce este necesar să ne schimbăm stilul de viață, cum să reacționăm în fața bolii, când și de ce este necesar să cerem ajutorul specialiștilor și mai ales cum să respectăm sfaturile pe care medicii ni le dau, atât în perioada tratamentului, cât și în viața de zi cu zi.

 

Dr. Andreea Ursăchescu

Reporter SB: Ce este gastroenterologia, în ce constă consultul gastroenterolologic și când este el necesar?

 

Dr. Andreea Ursăchescu: Gastroenterologia este specialitatea care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul și tratamentul bolilor tubului digestiv (esofag, stomac, duoden, intestin subțire, colon) și a organelor conexe (ficat, colecist, cai biliare și pancreas).

În cadrul consultului inițial de gastroenterologie, medicul poartă o discuție cu pacientul despre motivele care l-au adus în cabinet, efectuează o examinare atentă a acestuia și, în cele mai multe cazuri, îi efectuează și o ecografie abdominală. La finalul consultului, stabilește de comun acord cu pacientul un plan care cuprinde recomandări ale unor investigații necesare pentru stabilirea diagnosticului final și, de asemenea, îi prescrie un tratament personalizat.

Investigațiile propuse constau, în funcție de fiecare caz, în proceduri endoscopice (gastroscopie și/sau colonoscopie), explorări imagistice (CT și/sau RMN) și variate analize de laborator.

 

Dr. Ursăchescu, ecografie

Reporter SB: De ce servicii medicale poate beneficia pacientul care se adresează Angi San?

 

Dr. A. Ursăchescu: La Angi San oferim servicii complexe de diagnostic și tratament în gastroenterologie, atât în sistem ambulatoriu cât și în cadrul spitalizării de zi: consultații de specialitate, analize de laborator, ecografie abdominală, elastografie hepatică, endoscopie digestivă superioară și colonoscopie , administrare de  tratamente perfuzabile, proceduri minim invazive (paracenteze).

Explorările endoscopice se efectuează cu analgoședare, administrată de medici anesteziști cu experiență, ceea ce oferă confort și siguranța pacientului. În funcție de patologia decoperită, în cursul investigațiilor endoscopice se pot preleva biopșii din leziunile întâlnite, iar în cazul endoscopiei digestive superioare, se efectuează testul pentru diagnosticul infecției cu Helicobacter Pylori.

 

Reporter SB: Ce fel de boli tratează gastroenterologul ? Care sunt afecțiunile gastroenterologice frecvent întâlnite?

 

Dr. A. Ursăchescu: Patologia digestivă este vastă, gastroenterologia tratează un spectru larg de afecțiuni ale tubului digestiv de cauze diferite: inflamatorii, infecțioase, autoimune, tumorale benigne și maligne.

Cele mai frecvent întâlnite afecțiuni sunt: boala de reflux gastroesofagian, gastritele cronice, ulcerul gastric și duodenal, sindromul de intestin iritabil, bolile inflamatorii intestinale, polipii colonici, boala hemoroidală, litiază biliară, steatoză  hepatică, hepatitele virale.

O mențiune specială ar fi legată de patologia oncologică aflată, din păcate, pe un trend ascendent, cancerul de colon fiind pe locul doi la femei și pe locul trei la bărbați ca frecvență, iar cel gastric ocupă locul doi ca mortalitate prin cancer.

 

Reporter SB:  În ce condiții trebuie tratați pacienții cu boli gastrointestinale, în această perioadă specială?

 

Dr. A. Ursăchescu: Trecem printr-o perioadă dificilă, o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum, nici noi, medicii, nici pacienții noștri.

Suntem conștienți însă că pacienții cu patologie digestivă au nevoie în continuare de ajutorul nostru, așa că printr-un efort de organizare și cu multă bunăvoință și responsabilitate am reușit să ne luăm toate măsurile de protecție prevăzute de legile aflate în vigoare, atât pentru pacienții noștri cât și pentru personalul clinicii și să ne desfășurăm activitatea normal.

Procedurile de endoscopie digestivă, chiar dacă necesită măsuri de protecție suplimentare, se desfașoară în prezent în condiții normale, atât cele cu anestezie cât și cele fără anestezie.

Cu atenție, răbdare, înțelegere și pentru că ne place ceea ce facem, reușim să trecem zilnic peste neplăcerile provocate de purtarea echipamentelor de protecție timp de mai multe ore pe zi.

 

Dr. Simona Paraipan

Reporter SB: Este adevărat că „omul mai are un creier în stomac”? Cum afectează stress-ul și, în general, starea psiho-emoțională, funcționarea stomacului și a intestinelor?

 

Dr. Simona Paraipan: Există un interes tot mai mare în ultimul timp în ceea ce privește modul în care stilul nostru de viață, stresul zilnic, dieta modernă, antibioticele și toxinele din mediu ne afecteaza sănătatea prin relația de conexiune între intestin și creier.

Este ceea ce se numeste axa creier-intestin, deoarece între cele două există nenumărate căi de comunicare, în ambele sensuri.

Asta explică, spre exemplu, de ce se declanșează dureri abdominale sau diaree atunci când suntem supuși unei presiuni emoționale și resimțim adesea cum anumite emoții puternice, precum stresul și frica au un impact imediat asupra intestinului nostru.

Este recunoscută deja, implicarea stării psiho-emoționale în declanșarea unei afecțiuni din ce în ce mai des întâlnite în practica curentă, la pacienți cu vârste din ce în ce mai tinere, sindromul de intestin iritabil.

 

Reporter SB: Statisticile din ultimii ani indică o creștere a incidenței tulburărilor digestive, în special sindrom de intestin iritabil (SII) sau constipaţie. Este constipația un simptom al cancerului de colon? Când ar trebui să ne îngrijorăm?

 

Dr. A. Ursăchescu: SII reprezintă cea mai frecventă afecțiune gastroenterologică, reprezentând 20-50% din totalitatea constultațiilor gastroenterologice. Afectează aproximativ 20%din populația adultă, cu un raport femei:bărbați de 2-3:1.

Sindromul de intestin iritabil este o afecțiune intestinală funțională definită prin criterii clinice: modificarea tranzitului intestinal (diaree sau constipație) și durere sau disconfort abdominal, în absența unor leziuni structurale și biochimice detectabile.

Manifestările gastrointestinale pot fi permanente sau recurente. Constipația este definită obiectiv prin mai puțin de 3 scaune/săptămână;  pacienții percep o evacuare dificilă, cu efort sau/și dureroasă a scaunului, asociată frecvent cu senzație de evacuare incompletă. Scaunul este de consistența crescută, uneori cu calibru scăzut .

Constipația cu debut recent, asociată cu prezența sângelui în scaun sau însoțită de manifestări generale (scădere ponderală, inapetență) nu este caracteristică SII, sugerând o afecțiune organică (de exemplu cancer colorectal) și impunând efectuare de investigații paraclinice- analize de laborator, investigații imagistice (ecografie abdominală), explorare endoscopică: colonoscopie. La Angi San putem oferi toată această gamă de investigații.

 

Dr. Simona Paraipan

Reporter SB: Cât de importantă este alimentația în prevenția afecțiunilor digestive și cum ar trebui să ne protejăm în această perioadă? Este adevărat că vara se acutizează gastritele și ulcerele?

 

Dr. Simona Paraipan: În patologia  gastrointestinală trebuie subliniat rolul regimului alimentar, atât în prevenție cât și în ameliorarea simptomatologiei. O alimentație rațională trebuie să includă un consum moderat cantitativ și bogat calitativ de principii nutritive. Pe lângă alimente, la fel de importante sunt câteva reguli esențiale care trebuie respectate pentru a ajuta digestia: respectarea orelor de masă, repartizarea corectă a meselor în 24h pentru a evita distensia gastrică, masticarea corectă a alimentelor, evitarea alimentelor prea reci sau prea fierbinți.

Dieta săracă în fibre alimentare, vegetale, vitamine (carotene, tocoferol, acid ascorbic) și micronutrimente (calciu, seleniu) și bogată în grăsimi,proteine,  carne roșie este recunoscută pentru rolul său predispozant în dezvoltarea cancerului colorectal. De asemenea, dieta bogată în alimente sărate, murate, uscate, afumate și săracă în fructe și legume proaspete este unul din factorii de risc ai cancerului gastric.

Numeroase studii epidemiologice au demonstrat  o asociere strânsă între fumat și incidența recurentă și rezistența la tratament în ulcer, prin afectarea factorilor de apărare ai mucoasei gastrice. De asemenea, alimentele picante, condimentate și alcoolul se asociază cu prezența manifestărilor dispeptice ulcer-like. Cafeaua, băuturile acidulate sunt potențători ai acidității gastrice. Date epidemiologice sugerează însă că dieta cu conținut de fibre (îndeosebi tărâțele de grâu) favorizează vindecarea ulcerului și previne recidivele.

 

Reporter SB: Cât de corect este ca unii medici de familie să pună diagnosticul de gastrită fără analize, pacienților care ajung la ei cu arsuri gastrice, şi să le recomande o listă cu alimente permise şi interzise, general valabilă? 

 

Dr. S. Paraipan: Gastritele reprezintă un grup de afecțiuni produse de diverși factori etio-patogenici și caracterizate prin leziuni inflamatorii ale mucoasei gastrice; conceptul de gastrită este un concept morfologic. Gastritele pot fi simptomatice sau nu.

 Aceste afecțiuni sunt determinate de factori  infecțioși (cunoscutul  Helicobacter Pylori este implicat în 80% din gastritele cronice), cauze autoimune, medicamente (antiinflamatoare nonsteroidiene care sunt utilizate frecvent în tratamentul afecțiunilor reumatice), factori fizico-chimici potențial erozivi (alcool, substanțe corozive), precum și unele condiții particulare (stress, reflux entero-gastric, iradiere).

 Pentru diagnosticul complet al gastritelor este recomandată evaluarea endoscopică, histologică și etiologică, precum și topografia leziunilor. Din punct de vedere clinic, pacienții pot fi asimptomatici sau pot prezenta manifestări dispeptice (disconfort abdominal, senzație de plenitudine și sațietate precoce), sindrom anemic, hemoragie digestivă superioară.

Având în vedere că este o afecțiune inflamatorie a mucoasei gastrice, pe lângă tratamentul medicamentos, un element determinant în parcursul favorabil al acestei afecțiuni este regimul alimentar personalizat fiecarui pacient: pe lângă principiile alimentare pe care pacientul le primeste cu ocazia consultației, acest regim trebuie aplicat individualizat, în funcție de afecțiunile suplimentare ale acestuia.

 

Dr. Andreea Ursăchescu

Reporter SB: Care sunt cauzele balonării și ale senzației de preaplin după masă?

 

Dr. A. Ursăchescu: Balonarea (în termeni medicali meteorism abdominal) reprezintă o cauză frecventă de prezentare la consultație și se caracterizează prin producere excesivă de gaze.

Unele din cauzele  posibile sunt: aerofagia (înghițirea unei cantități mari de aer odată cu alimentele); obiceiuri alimentare defectuoase – mâncatul pe fugă, poziția defectuoasă în timpul meselor, consumul de apă în timpul mesei, consumul de alimente sau băuturi reci); colonizare bacteriană anormală a intestinului subțire (număr crescut de bacterii care acționează asupra resturilor, în urma acestui proces degajându-se un exces de gaze); tranzit intestinal încetinit -constipație, neuropatie diabetică; absorbția deficitară a carbohidraților – intoleranță la lactoză, îndulcitori precum sorbitol (frecvent în guma de mestecat), alimente (fibre, legume, băuturi carbogazoase); medicamente -lactuloză, fructoză.

 Distensia bruscă a stomacului prin mese abundente, alimente bogate în grăsimi saturate, prăjeli pot determina senzația de preplin postalimentar, mai ales dacă se asociază cu consum de cofeină, alcool, băuturi carbogazoase și chiar fumat. Există și afecțiuni organice care se pot manifesta prin senzația de balonare sau sațietate precoce. Pentru excluderea acestora este necesară efectuarea unor investigații: ecografie abdominală, explorare endoscopică a tractului digestiv superior și inferior, teste sangvine.

 

Reporter SB: Când sunt recomandate endoscopia și colonoscopia și în ce condiții se realizează? Ce trebuie să știe pacientul? Ce afecțiuni/ probleme medicale se pot diagnostica/trata prin această procedură?

 

Dr. A. Ursăchescu: Endoscopia digestivă superioară este o procedură medicală care permite vizualizarea esofagului, stomacului și duodenului. Este recomandată pentru investigarea unor simptome (dureri abdominale, vărsături, sângerare, dificultăți la înghițire), precizare de diagnostic (inflamație, ulcer, tumori, prelevare de biopsii), supravegherea unor afecțiuni (varice esofagiene, supraveghere post chirurgie gastrică) precum și terapeutică (extragere polipi, oprirea unor sângerări). Endoscopia decelează leziuni pe care alte investigații (precum ecografia) nu le pot vizualiza.

Colonoscopia permite vizualizarea rectului, colonului (sigmoid, descendent, transvers, ascendant, cec) și a porțiunii terminale a intestinului subțire (ileon terminal). Colonoscopia este indicată ca metodă de screening pentru prevenția cancerului colorectal pentru persoanele peste 50 de ani, bărbați și femei, sau când medicul recomandă: tulburări de tranzit (instalate recent sau alternate de diaree-constipație), mai ales dacă sunt însoțite și de alte semne:  prezența sângelui în scaun, antecedente de afecțiuni sau intervenții colorectale.

În cadrul Clinicii Angi San, echipa medicală efectuează explorările endoscopice cu sau fără analgosedare, aceasta fiind administrată de către medicul anestezist (în urma unui consult preanestezic), oferind confort pacientului, în condiții de siguranță. Dacă acum câțiva ani nici nu ne puteam imagina că un polip colonic ar putea fi scos printr-o altă metodă decât cea chirurgicală, astăzi a devenit o practică curentă ca același polip să fie extras printr-o procedură endoscopică, ceea ce îi permite pacientului să plece acasă după câteva ore și să evite atât riscurile cât și neplăcerile unei operații.

 

Câteva repere despre proiectul ANGISAN:

Angi San a fost înființat în 1997, de medicii Stelian și Cornelia Manole, ca un proiet de familie. S-a dezvoltat continuu, ajungând în prezent să ofere servicii de diagnostic și tratament în specialitățile ORL, Pediatrie și Gastroenterologie.

Începuturile în Gastroenterologie au fost realizate cu patru ani în urmă, când dr. Andreea Ursăchescu, medic primar gastroenterolog, a înființat această clinică într-o locație nouă, oferind pacienților servicii de diagnostic și tratament atât în regim ambulatoriu cât și în regim de spitalizare de zi.

În gastroenterologie, poate mai mult decât în alte domenii ale medicinii, evoluția tehnicilor de diagnostic și tratament minim invazive este extrem de rapidă și spectaculoasă. Cu o echipă tânără, dinamică și bine pregatită, Angi San nu putea să nu țină cont de acest lucru, așa că s-a încercat reunirea performanței în domeniul competenței și experienței profesionale cu cea în domeniul tehnologiei și echipamentelor medicale.

Anul acesta este un an al schimbărilor la Angi San, atât din punct de vedere al resursei umane cât și al tehnologiei, pilonii activității clinicii. Echipei de profesioniști i s-a alăturat dr. Simona Paraipan, medic primar gatroenterolog cunoscut, dedicat profesiei, cu experiență de mai bine de 10 ani în domeniu.

În domeniul ecografiei, aducem nou elastografia hepatică, o metodă care permite evaluarea ecografică a gradului de fibroză hepatică, lucru care până acum se putea realiza doar prin biopsie hepatică (o metodă invazivă și riscantă).

În domeniul endoscopiei, în scurt timp, printr-un proiect de investiții, sperăm să avem toată aparatura necesară demarării procedurilor de endoscopie intervențională, proiect posibil prin prezența în colectivul clinicii a dr. Cătălin Bostan, medic primar chirurgie generală, cu vastă experiență în domeniu.

În curând, în clinică se va putea realiza o gamă largă de proceduri endoscopice intrevenționale: polipectomii, proceduri hemostatice, tratamentul hemoroizilor, extracție de corpi străini și multe altele. Multe dintre aceste proceduri au luat acum locul intervențiilor chirurgicale clasice, acesta fiind de fapt marele beneficiu adus pacienților prin dezvoltarea tehnicilor endoscopice.

 Comentarii (7)

 1. Harry Nemyra spune:

  Aștept programarea pentru colonoscopie indicată de dr. Paraipan, nu prea eram decis să o fac la Buzău, dar citind acest articol, m-am hotărât!

 2. Gabi Roman spune:

  Asa este! Super profesioniști.

 3. Simona Madalina Danciu spune:

  Felicitări! Doua doamne care iti redau încrederea că se poate merge mai departe chiar si atunci cand ti se pune un diagnostic de care nu vei scapa toata viata!

 4. Chivuta Nita spune:

  Am cunoscut o și m-am tratat la dna dr Paraipan, un doctor de excepție. Din auzite, la fel și dna dr Ursachescu.
  Sa le ajute bunul Dumnezeu să fie sănătoase și să facă cât mai mulți oameni sănătoși. Mult succes amândurora!

 5. Gabriela Andrei spune:

  Un medic extraordinar, dna. dr. Andreea Ursachescu…

 6. Anamaria Visan spune:

  Felicitări! Mult succes pe mai departe!

Adaugati un comentariu


 

*