Dr. Roxana Cârnaru: Părul oferă semnale importante despre sănătatea întregului organism (I)

7 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Podoaba capilară are un rol aparte pentru întregul organism, iar în spatele măștii pe care o afișează zilnic, ascunde particularități surprinzătoare: protejează pielea capului, simbolizează forța, vitalitatea, frumusețea, sexualitatea unei persoane și este o dovadă a sănătății fizice și psihice.

 

Un par sănătos poate spune multe despre starea de sănătate, iar un păr neîngrijit poate fi un semn de alarmă, un semn că este timpul să i se acorde mai multă atenție podoabei capilare. Părul este o oglindă a stării interioare și un barometru al stării de sănătate. Stresul, poluarea, lipa unei alimentații echilibrate, a unui somn de calitate și lipsa de mișcare, toate sunt factoti de risc pentru sănătate, iar orice schimbare a aspectului și sănătății părului constituie un semnal prin care persoana este atenționată că este nevoie să-și schimbe stilul de viață, atitudinea față de situațiile apărute în viața sa, să fie mai tolerantă cu sine și să corecteze ceea ce se mai poate corecta…

La femei, părul reprezintă, în general, puterea de atracție, de seducție, iar la bărbați este simbol al vitalității. Podoaba capilară e strâns legată de imaginea de sine, de putere, de feminitate, în timp ce pierderea părului face persoana să se întrebe dacă și ce va pierde din această cauză – o anumită poziție, un statut sau pe cineva….

Pe de altă parte, presiunea pe care o resimte organismul se observă prin încărunțirea prematură. Presiune socială, din partea familiei, a prietenilor, la job, obligațiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană crează un dezechilibru care poate determina piederea melaninei (pigmentul care dă nuanța naturală a părului).

Despre toate acestea și despre multe altele discutăm cu medicul dermatolog Roxana Cârnaru, specialist în cadrul Clinicii Laurus Medical Buzău, într-u interviu acordat reporterilor www.sanatateabuzoiana.ro.

 

Reporter SB: Starea de sănătate a părului și a scalpului pot oferi indicii importante despre diverse condiții sau afecțiuni. Care sunt semnalele la care trebuie să fim atenți și ce ar trebui să facem?

 

Dr Roxana Carnaru

Dr. Roxana Cârnaru: Pentru a identifica semnalele de alarmă de la nivelul scalpului, trebuie să știm fenomenele fiziologice/normale, care se petrec pe suprafața acestuia. Firul de păr are un ciclu de evoluție, trece printr-o fază de creștere –anagenă, una de stagnare/oprire a creșterii –catagenă și una în care firele de păr cad –telogenă. În mod normal, 80-90% dintre firele de păr se află în faza anagenă și 10-20% în faza catagenă și telogenă.

În cazul unei afecțiuni, firul de păr trece rapid din starea anagenă în cea telogenă, determinând pierderea vizibilă a firelor de păr, denumită efluvium, iar când se ajunge la absența accentuată a firelor de păr avem de-a face cu alopecia. În medie, pierdem între 60-100 de fire de păr/zi, cu variații individuale (gen, vârstă, moștenire genetică) și sezoniere (toamnă>iarnă). Firul de păr de la nivelul scalpului crește cu 0,3mm/zi sau 1cm/lună. Părul bărbaților crește ușor mai repede decât al femeilor, dar foliculii de păr ai femeilor au cicluri de creștere îndelungate, astfel explicândi-se de ce părul femeilor este mai lung.

Structura firului de păr, densitatea și aspectul acestuia este determinat genetic, hormonal și dietetic. Răspunsul foliculilor piloși din unele arii ale scalpului la influențele hormonale este determinat genetic, astfel că după vârsta de 30-40 de ani la bărbați și 50-60 de ani la femei, căderea părului urmează un anumit tipar – uneori influențat genetic. La bărbați are loc pierderea progresivă a părului în ariile centrale și fronto-parietale ale scalpului, iar la femei întâlnim pierderea difuză în regiunea mediană a scalpului.

Așadar, accentuarea căderii firelor de păr, cu pierderea lor vizibilă (peste 100 de fire de par/zi), pierderea focală (zonală) a firelor de păr cu sau fără semne de inflamație, apariția de scuame (cojițe), eroziuni, coșuri cu sau fără simptome, ar trebui sa îndrume orice persoană către un consult de specialitate.

 

Rep. SB: Când trebuie să acordăm mai multă atenție îngrijirii părului și cum trebuie să o facem (frecvența spălatului, produse de îngrijire) etc.?

 

Dr. R. C.: Trebuie să acordăm îngrijirii părului aceeași atenție ca și îngrijirii pielii. Părul are nevoie de curățare periodică (prin spălare bi/tri săptămânală), de protecție solară în sezonul estival (prin folosirea de sprayuri cu efect fotoprotector), de protecție și hidratare în sezonul rece (prin folosirea de măști hidratante și de accesorii menite termoizolării scalpului), de vitamine și hidratare în sezonul de primăvară – pentru regenerare, la care se adaugă anumite măsuri speciale, în funcție de tipul scalpului și a firului de păr al fiecărei persoane.

Scalpul gras sau uleios este predispus la mătreață și favorizează căderea părului. Dietele bogate în grăsimi pot contribui la o supraproducție de sebum și, ca urmare, determină apariția mătreții. Așadar, pentru acest tip de scalp se recomandă o spălare frecventă (2-3 spălări/săptămână), pentru a împiedica apariția dermatiei seboreice. Pentru a nu încărca suplimentar scalpul, nu se recomandă folosirea de șampoane hidratante, ci utilizarea șampoanelor seboreglatoare. Spălarea părului cu apă fierbinte stimulează, de asemenea, producția de sebum. Pentru a regla cantitatea de sebum este recomandat, totodată, un stil de viață sănătos, cu un regim alimentar echilibrat și un somn regulat, pentru normalizarea producției de hormoni.

Scalpul uscat este pruriginos și predispus la căderea părului. Poate fi o consecință a unei diete nesănătoase, în care aportul de vitamine și minerale esențiale este foarte mic și determină scăderea producției de sebum sau a unor modificări hormonale (boala tiroidiană). În acest caz se recomandă spălarea scalpului o dată/săptămână, pentru a nu înlătura uleiul de care are nevoie scalpul pentru a se hidrata. Aceste persone se pot răsfăța cu toate tratamentele naturale cu ulei și produse de hidratare profundă.

 

Rep. SB: Când trebuie să ne îngrijorăm pentru sănătatea noastră și care sunt indiciile date de aspectul părului și scalpului?

 

Dr. R. C.: Uneori, conduita zinică accentuează căderea părului. Spălarea zilnică, stylingul (taparea, utilizarea dispozitivelor pentru ondularea sau îndreptarea părului, decolorarea, permanentul chimic), expunerea excesivă la UV (soarele deschide culoarea părului asemenea unui decolorant, îl slăbește și îl distruge), manevrarea brutală (uscarea părului cu multă căldura, perierea agresivă, șampon nepotrivit, ștergerea agresivă cu prosopul, prinderea prea strânsă a părului) pot dăuna scalpului și părului.

Alteori, rarefierea podoabei capilare este determinată de factori intrinseci precum sarcina, malnutriția sau dietele severe, stressul, starea post-febrilă, post-intervenții chirurgicale, infecții severe, comorbidități (disfuncție tiroidiană), anumite medicamente (citostatice, retinoizi, hipolipemiante, anticonvulsivante, betablocante, hormoni, anticoagulante) și factorii genetici. În aceste cazuri, căderea părului apare și la 3-4 luni de la factorul precipitant/declanșator.

Alopecia sau lipsa firelor de păr în zone bine delimitate, pote fi cauzată de anumite boli autoimune, psihice -tracțiunea mecanică a firelor de păr, infecții -micotice sau bacteriere (unele cutanate altele cu transmitere sexuală), de tulburări hormonale și de factori genetici.

 

Rep. SB:  Când și de ce trebuie să ne adresăm unui medic dermatolog?

 

Dr. R. C.:  Atunci când sesizăm schimbări în structura și aspectul podoabei capilare, trebuie să ne adresăm medicului dermatolog, pentru ca acesta să identifice cauza căderii părului și să ne indice conduita terapeutică adecvată. Diagnosticul se va pune analizând istoricul medical, patternul alopeciei și antecedentele familiale.

Există diferite teste care ajută la evaluarea efluviumului, respectiv a alopeciei, cum ar fi diferite probe clinice, tricograma, biopsia cutanată, imunofluorescența directă a firului de păr sau diferite analize serologice.

Terapia va consta în evitarea factorilor stresanți, evitarea factorilor favorizanți căderii părului, tratarea factorilor cauzali (vindecarea infecțiilor, corectarea deficitului de fier etc.), autoadministrarea de multivitamine sau folosirea unor medicamente topice sau sistmice ce stimulează creșterea părului.

Uneori, pacientul nu necesită tratament și trebuie doar asigurat că procesul este reversibil și face parte din ciclul normal de creștere a părului, dar atunci când este cazul, acesta trebuie să știe că poate beneficia de un tratament adecvat, dar pot trece chiar și 6-12 luni până când se atinge aceeași denistate a firelor de păr.

 

Rep. SB:  Am văzut cam care ar fi cauzele care duc la căderea părului, motivele de îngrijorare în legătură cu diferite boli ale scalpului și diverse terapii uzuale. Și în acest domeniu apar însă diferite tratamente inovatoare, iar tendințele sunt către tratamente din ce în ce mai naturale. Ce astfel de noutăți se recomandă pentru creșterea/recuperarea părului?

 

Dr. R. C.:  Una dintre terapiile inovatoare, cunoscută și sub numele de „terapia vampir”, deoarece folosește sângele propriului pacient, recoltat printr-o simplă puncție venoasă de la nivelul antebrațului. PRP (platelet-rich plasma) este plasma concentrată obținută prin centrifugarea sângelui venos, care are un conținut foarte bogat în trombocite și factori de creștere, ce se injectează în țesutul scalpului, în zonele problematice (cu fire de păr puține). Prin injectare, trombocitele eliberează  factori de creștere care stimulează celulele stem precursoare ale firelor de păr.

În acest fel, pacientul beneficiază de un produs 100% propriu, care este ideal pentru cei care nu doresc utilizarea de substanțe de natură exogenă. Acest tratament stimulează, practic, propriul organism să revină la funcțiile normale: regenerarea celulară, oxigenarea tisulară și stimularea creșterii firelor de păr.

Persoanele care vor să-și folosească propriile resurse de regenerare, fără risc de alergie sau de a face infecții, pentru obținerea unor rezultate cât mai naturale și rapide, pot beneficia de o astfel de terapie, care se realizează și în Buzău, la Clinica Laurus Medical.

Se recomandă, în medie, 3-4 ședințe, la un interval de 3 săptămâni, cu repetare la 6 luni sau la 1 an de zile, în funcție de necesitățile pacientului. Rezultatele încep să se observe după prima lună de tratament și se îmbunătățesc după următoarele ședințe.

 

Curiozități despre păr

 

* Părul sănătos, atunci când este ud, se poate întinde cu până la 30% din lungimea lui.

* Greutatea pe care totalitatea firelor de pe scalp o poate suporta echivalează cu 12 tone sau… 2 elefanți.

* Părul este al doilea țesut ca viteză de creștere din corp, fiind depășit doar de măduva osoasă.

* Părul are tendința de a crește mai repede atunci când corpul anticipează că urmează să facă sex.

* Părul absoarbe uleiurile, astfel că unii oameni îl folosesc pentru a curăța zone în care sunt deversate substanțe uleioase.

* Părul necesită 13 zile de la momentul factorului declanșator (stres, un șoc puternic) pentru a deveni gri sau alb.

* Părul uman sănătos emite sunete.

 

Mulțumim medicului dermatolog Roxana Cârnaru și Clinicii Laurus Medical Buzău pentru informațiile prețioase oferite astăzi cititorilor noștri.

Într-un articol viitor din SănătateaBuzoiană.ro veți afla detalii importante despre încărunțirea prematură, mătreață, dermatita seborică, psoriazisul capilar dar vom primi și noi sfaturi utile pentru îngrijirea părului și a scalpului.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*