Epidemia de rujeolă, o nouă amenințare de sănătate publică

7 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, avertizează populația că, în contextul în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea şi alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate.

 

Este epidemie de rujeolă în România, iar autoritățile din sistemul medical încearcă să stopeze această amenințare de sănătate publică, în primul rând prin catagrafierea copiilor eligibili la vaccinare și informarea părinților în legătură cu beneficiile vaccinului ROR, care pe lângă faptul că este sigur, poate salva vieți.

Totodată, Ministerul Sănătății a demarat o campanie de informare despre beneficiile vaccinării și riscurile contractării virusului rujeolic pentru cei navaccinați.  Ministrul Alexandru Rafila atrage atenția că rujeola poate afecta și adulții, iar în situaţia în care nu mai există acoperire vaccinală, pot reapărea şi alte boli infecţioase contagioase, considerate eradicate.

Un studiu publicat de Societatea Americană de Microbiologie, în 2019, arată că virusul rujeolei are capacitatea de a distruge memoria imunitară. Cu alte cuvinte, organismul devine vulnerabil și față de alte virusuri de care sistemul imunitar ne proteja înainte de rujeolă, pentru că poate induce „amnezie imună“ și resetează sistemul imunitar ca și cum nu ar fi fost imunizat prin vaccinare sau infecție.

 

Vaccinurile, victime ale propriului succes

 

Ministrul Alexandru Rafila crede că vaccinurile au ajuns să fie victimele propriului lor succes, întrucât anumite boli contagioase care au fost eradicate prin vaccinare, de-a lungul anilor, au reapărut, populaţia considerând că nu mai trebuie să se protejeze împotriva lor, prin imunizare.

Vaccinurile sunt victima propriului lor succes. Prin vaccinare, multe dintre bolile de care am auzit, dar pe care nu le-am mai văzut – difterie, poliomielită, despre care am văzut doar persoane cu sechele ale infecţiei. Toate aceste boli care aparent au dispărut se unesc în pericol de reemergenţă, de reapariţie, pentru că odată cu scăderea acoperirii vaccinale există şi posibilitatea reapariţiei acestor boli. Mai apar cazuri sporadice în diverse ţări, mai ales din import, dar nu trebuie să lăsăm garda jos, pentru că orice caz ar apărea într-o ţară, în cazul în care populaţia nu este vaccinată, poate să ducă la răspândirea bolii. Nu ne dorim acest lucru. Avem la frontieră un război, în Ucraina, unde sunt cu siguranţă probleme legate de acoperirea vaccinală şi trebuie să facem în aşa fel încât copiii din România să fie protejaţi”, explică ministrul Sănătății.

 

Scăderea ratei de vaccinare crește riscul epidemic

 

Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății subliniază că înmulțirea cazurilor de rujeolă în multe judeţe ale țării a apărut ca urmare a reducerii acoperirii vaccinale la nivel naţional, care a scăzut la 78% pentru prima doză şi la 62% pentru cea de-a doua, a vaccinului rujeolă – oreion – rubeolă (ROR), rata de imunizare recomandată de OMS fiind de peste 95%.

Este o consecinţă a acumulării unei cohorte de copii nevaccinaţi, care nu sunt protejaţi. Acest lucru s-a întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Aceste măsuri de sănătate publică, recomandate şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, sunt pentru reducerea consecinţelor unei răspândiri epidemice a rujeolei, boală care are ca ţintă eliminarea ca problemă de sănătate publică, la nivel global”, explică Alexandru Rafila.

Potrivit ministrului, declararea epidemiei de rujeolă la nivel naţional s-a făcut cu scopul de a face posibilă vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 şi 11 luni, precum şi recuperarea celor nevaccinaţi sau cu schema de vaccinare incompletă, având în vedere creşterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum şi numărul mare de spitalizări în secţiile de pediatrie şi boli infecţioase al copiilor infectaţi.

 

Rujeola, periculoasă și pentru adulți

 

Dr Catalin Apostolescu

Deși considerată o boală a copilăriei, rujeola poate afecta și adulții, iar în cazul celor nevaccinați poate da complicații neurologice grave, atrag atenția medicii infecționiști, care spun că mulți adulți nu sunt vaccinați deloc sau au fost primit o singură doză de vaccin împotriva rujeolei, iar o singură doză s-a dovedit că nu ține rujeola la distanță. „Vaccinarea antirujeolică a început în 1978 în România, deci toate persoanele născute după 1977, ținând cont că vaccinarea se face la 9-12 luni, au fost vaccinate cu o singură doză, pentru că la acel moment se considera că o doză este suficientă. După introducerea vaccinului, incidența cazurilor de rujeolă a scăzut fantastic. În 2001-2002 ne-am trezit din nou cu un val de rujeolă, dar în rândul persoanelor de peste 20 de ani, care fuseseră vaccinate. Atunci am realizat că o singură doză nu este suficientă și s-a luat hotărârea să se facă și o doză de rapel”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, care a precizat că în unitatea medicală pe care o conduce au apărut cazuri de rujeolă și la adulți.

Persoanele imunizate cu două doze ar trebui să fie protejate, consideră medicul, care spune că până acum nu există date care să indice necesitatea modificării schemei de vaccinare antirujeolică.

 

20 de boli prevenibile prin vaccinare

 

În acest moment, peste 20 de boli infecțioase grave pot fi prevenite prin vaccinare. Difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă, poliomielita sunt boli care pun viața în pericol, dar care sunt prevenibile prin vaccinare. La nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal.

În contextual Ordinul Ministerului Sănătății nr. 4128/ 05.12.2023 prin care se declară epidemie de rujeolă la nivel national, direcțiile de sănătate publică informează populația că rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă care duce adesea la complicații: una din patru persoane care fac pojar are nevoie de internare în spital; unul din o mie de bolnavi cu pojar moare; doar vaccinarea protejează copiii împotriva pojarului.

Cea mai eficientă măsură de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă este vaccinarea ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) a copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară administrată înaintea vârstei de 12 luni se consideră ca „doza 0” și nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

 

Recuperarea copiilor nevaccinați

 

Ministerul Sănătății a decis, de asemenea, recuperarea de urgență la vaccinarea ROR a copiilor cu vârste între 1-4 ani nevaccinați și a celor cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR, care conține variante atenuate de virus viu de rujeolă.

Schema de vaccinare va fi continuată în integralitate conform calendarului de vaccinare prevăzut în Programul Național de Vaccinare, cu păstrarea unui interval de minimum 28 zile față de ultima doză administrată. Pentru copiii nevaccinați cu rujeolă în antecedente se recomandă vaccinarea cu o doză de vaccin ROR în vederea protejării împotriva rubeolei și infecției urliene, doză administrată la interval de o lună după vindecare, după caz”.

Pentru realizarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă medicii de familie va face catagrafierea tuturor copiilor eligibili la vaccinare, se va afce informarea părinților privind necesitatea vaccinării împotriva rujeolei, în regim de urgență, iar realizarea vaccinării cu vaccin ROR se va face în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în asistența medicală primară, potrivit Planului de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale / sindromului rubeolic congenital și a Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare.

 

Mergeți la medic!

 

Pentru copiii eligibili la vaccinarea cu alte tipuri de vaccinuri și care trebuie vaccinați cu ROR, se poate realiza fie administrarea concomitentă a acestor vaccinuri, fie administrarea separată, acordându-se prioritate vaccinării cu ROR, precizează MS.

Înregistrarea corectă și la timp a vaccinărilor efectuate în RENV, în conformitate HG nr. 697 din 2022 privind aprobarea metodologiei de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări și cu procedura specifică elaborată de către Institutul National de Sănătate Publică și monitorizarea apariției RAPI și raportarea lor vor conduce la o evidență clară a situației imunizării împotriva rujeolei în România și la adoptarea, după caz, a altor măsuri care să ducă la stingerea epidemiei. „În contextul actual rujeola s-a răspândit în România pentru că nu toți copiii au fost vaccinați, îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor, pentru a stabili un program de recuperare a dozelor restante. Bolile nu urmează un calendar anume și pot oricând să infecteze copiii și adulții lipsiți de protecție”, transmit specialiștii MS.

 

Vaccinarea salvează vieți

 

Medicii atrag atenția că ce se întâmplă acum cu rujeola este valabil și pentru gripă sau alte boli prevenibile prin vaccinare, dacă părinții, în loc să asculte sfatul specialiștilor și să-și protejeze copiii, se lasă atrași de curentul antivaccinist, punându-i în pericol.

Părinții sunt informați că rujeola poate fi prevenită printr-un vaccin care nu comportă niciun risc, dar vaccinarea poate salva vieți. „Vaccinarea este un drept fundamental și o componentă strategică a programelor de reducere a sărăciei; bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc; bolile pot fi controlate și eliminate; vaccinarea este cost-eficientă; copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace și ieftină; fiecare copil trebuie vaccinat”, sunt principalele argumente pro vaccinare.

Medicii infecționiști spun că, din păcate, în cazul multor boli contagioase, dar și la rujeolă, îmbolnăvirea „înseamnă internare, indiferent de vârstă: Sunt copii, adulţi și tineri cu complicaţii, discutăm inclusiv de cazuri severe, din păcate şi chiar de pierderea vieţilor omeneşti şi lucrul acesta, ştiind că poate fi rezolvat prin vaccinare, cred că e de neacceptat în 2023”, susține medicul .

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*