Guvernul a aprobat noile restricții Covid-19. Certificatul verde, obligatoriu din 20 septembrie

18 septembrie 2021 | 0 comentarii |

S-au înregistrat cu 85% mai multe îmbolnăviri în ultima săptămână, iar numărul deceselor aproape s-a dublat în același interval, astfel că România este acum la nivelul 3 din 4, de îngrijorare ridicată privind situația epidemiologică în Europa. În aceste condiții, Guvernul a aprobat noi restricții, dar și anumite țări ne-ar putea pune restricții. 

 

România se situează la coda Europei la vaccinare, dar are cea mai mare creștere la infectarea cu SARS-CoV-2, arată o analiză a a portalului „Worldometers”, privind evoluția infectărilor cu virusul Covid-19, din ultima săptămână. În ultimele 7 zile s-au înregistrat peste 20.000 de noi îmbolnăviri cu COVID-19 față de 11.000 în săptămâna precedentă, ceea ce înseamnă că au fost cu 85% mai multe îmbolnăviri și cea mai mare înregistrată în această perioadă în toată Europa. De la 2.520 de persoane confirmate la începutul săptămânii, numărul cazurilor a urcat la 5.388 de persoane confirmate sâmbătă. Din păcate aproape s-a dublat și numărul deceselor, în ultima săptămână fiind raportate cu 95% mai mulți morți decât în săptămâna pecedentă.

În acest context, nu este de mirare că Guvernul a aprobat o hotărâre cu noi restricții pentru reducerea numărului de cazuri cu infectări Covid-19 și introducerea obligativității așa zisului „certificat verde”, , începând din 20 septembrie, pentru accesul la anumite activităţi, în localităţile cu incidenţa infectărilor cu SARS-CoV-2 mai mare de 3 la mia de locuitori şi mai mică sau egală cu 6 la mie.

În mod normal peste 3 la mie, era prevăzut în hotărâre de guvern închiderea totală. Deci, în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6 la mie s-a găsit o soluţie prin care, totuşi, să mai permitem activităţile economice să se desfăşoare în anumit control sanitar aferent, şi anume verificarea în mod deosebit a celor care intră prin certificatul verde, care de altfel a fost aprobat prin OUG. Ca să elaborăm această hotărâre au fost analizaţi factorii de risc”, a explicat dr. Raed Arafat, șeful DSU, într-o conferință de presă, menționând că, de fapt, certificatul de vaccinare permite oricui să participe la evenimentem cu condiția să fie vaccinat, dacă nu este vaccinat să fie testat sau să fi trecut prin boală în ultimele 180 de zile.

 

Ultima raportare indică peste 4.400 de cazuri noi, iar previziunile sunt sumbre, specialiștii estinează peste 5.000 de noi îmbolnăviri zilnic și 15.000 de cazuri noi la jumătatea lunii octombrie, dacă nu se accelerează procesul de vaccinare și nu se respectă măsurile de prevenție și protecție față de noul coronavirus. Peste 95% din decesele survenite în urma infecţiei cu SARS-Cov-2 în perioada 6-12 septembrie au fost înregistrate la persoanele nevaccinate, a mai spus secretarul de stat în MAI Raed Arafat, citând un raport al INSP, subliniind că „în săptămâna 10-18 septembrie la Terapie Intensivă am început cu 543 de pacienţi şi am ajuns la 798 de pacienţi, iar acest număr îl aşteptăm să crească având în vedere numărul de cazuri noi care apar în fiecare zi şi rata mare de nevaccinare. Soluţia e foarte simplă – ca să nu ajungem în Terapie Intensivă să devenim victimă a acestui virus, să nu ajungă rudele noastre să fie victime. Centrele de vaccinare sunt deschise. Protecţia şi reducerea riscului la persoanele care se vaccinează rămâne singura soluţie care să ne scoată din valul în care suntem şi să prevină un val serios în următoarea perioadă”.

Coordonatorul Campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că situaţia este gravă, iar predicţiile specialiştilor au fost reevaluate. „Suntem pe o creştere exponenţială, peste 700 pacienţi la ATI, 60 de decese raportate zilnic. Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare sau pentru că par discriminatorii. Nu sunt măsuri discriminatorii, sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-şi continue viaţa socială, într-un anumit interval în care situaţia epidemiologică nu este bună. Se aplica în localităţile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a declarat medicul. Șeful CNCAV a subliniat că specialiştii au reevaluat predicţiile și în „următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri”.

 

În același timp, medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică, avertizează că se vor depăși 15.000 de cazuri pe zi dacă oamenii nu se vaccinează şi nu respectă regulile anti-COVID. „Dacă ne uităm numai pe cifrele zilei de astăzi, avem o rată de pozitivitate de aproape 10%. În ultima perioadă observăm o creştere a mediei de vârstă a cazurilor infectate care a ajuns în jur de 48 de ani şi o creştere a mediei de vârstă a cazurilor decedate care se situează în jurul vârstei de 71 de ani, a afirmat dr. Adrian Pistol, în cadrul unei conferinţe de presă.

Medicul a exlicat că această evoluție „destul de bruscă” faţă de valurile anterioare se explică prin acoperirea vaccinală insuficientă, de aproximativ 30% în populaţia generală, concomitent cu faptul că există o transmitere „comunitară extinsă” a tulpinii virale Delta, mult mai contagioasă, dar şi prin faptul că nu se mai respectă măsurile sanitare. „Nu doar aparatul instituţional poate să rezolve o astfel de situaţie, ci întreaga comunitate trebuie să aibă un aport la rezolvarea acestei situaţii prin o atitudine voluntară, individuală de a ,limita mobilitatea şi contactul în spaţii aglomerate şi, nu în ultimul rând, vaccinarea. Prin vaccinare putem, cei care suntem eligibili la vaccinare, să contribuim în mod substanţial la reducerea numărului de cazuri, la reducerea numărului de decese” a mai spus dr. Pistol.

 

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat în cadrul aceleiași conferințe, că spitalele nu vor mai fi COVID şi non-COVID, ci vor avea circuite mixte, iar pentru a se elimina dificultăţile de accesare a serviciilor medicale, Ministerul Sănătăţii a lucrat la implementarea şi definirea unei strategii, astfel încât toate spitalele să rămână deschide pentru toţi pacienţii. „Spre deosebire de valurile anterioare, toate spitalele din România vor avea circuite mixte – COVID şi non-COVID, astfel încât toţi pacienţii cu boli cronice să poată fi trataţi, toţi pacienţii care au nevoie de asistenţă medicală să poată primi tratamentele de care au nevoie. Aceasta este regula generală, sigur că există şi câteva excepţii. Spre exemplu, spitalele de boli infecţioase, evident că preponderent vor trata pacienţi cu COVID-19 sau spitale care din anumite condiţionalităţi logistice sau prin faptul că arhitectura unui spital arată într-un anume fel, nu se poate secţiona un departament de Terapie Intensivă în COVID şi non-COVID”, a declarat Andrei Baciu.

Noile prevederi intră în vigoare luni, 20 septembrie 2021. Obligaţia de a prezenta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore nu se aplică în cazul copiilor care au vârsta mai mică sau egală cu 6 ani. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*