Intensificarea campaniei de vaccinare și formularul de localizare a pasagerilor, directive trasate de la Bruxelles pentru Ministerul Sănătăți

8 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Aceleași recomandări le-au fost făcute tuturor miniștrilor Sănătății din statele Uniunii Europene care au participat ieri la o reuniune pe tema măsurilor în vederea detectării şi a controlului răspândirii noii variante a SARS-CoV-2 şi achiziţionarea, prin procedură comună la nivelul UE, a terapiilor Covid-19.

 

Recent întors de la Bruxelles, unde a participat ieri la reuniunea miniștrilor sănătății din țările UE, Alexandru Rafila a făcut în debutul ședinței de guvern de azi un scurt rezumat al subiectelor discutate cu această ocazie. Temele principale ale reuniunii au fost legate de măsurile la nivel european pentru detectarea și controlul răspândirii tulpinii Omicron, și de achizițiile prin procedură comună a medicamentelor necesare în tratamentul pacienților cu Covid-19.

Astfel ministrul Sănătății a precizat azi că reprezentanții Comisiei Europene au recomandat statelor membre intensificarea campaniei de vaccinare anti-Covid, în special în țările cu o rată de imunizare redusă, printre care se numără și România.

În cadrul aceluiaşi eveniment s-a discutat  și despre introducerea de către toate statele membre a formularului de localizare a pasagerilor, despre care Alexandru Rafila a precizat că „va deveni obligatoriu în cadrul Uniunii Europene şi e bine că noi  să operaţionalizăm acest lucru până pe data de 20 decembrie”.

 

Alexandru Rafila

Acesta a vorbit și despre măsurile de relaxare adoptate azi, precizând că acestea trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a regulilor de protecție care rămân în vigoare. „Faptul că sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituţii care organizează evenimente şi că s-a ridicat interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii pentru anumite categorii de persoane ar trebui să fie un factor încurajator şi pentru respectarea strictă a măsurilor. Cred că este lucrul cel mai important, pe care ar trebui să îl discutăm în comunicarea publică, pentru că înlesnirea unora dintre restricţii trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi. Trebuie să fie foarte clar că nu putem să avem niciun fel de toleranţă la încălcarea regulilor. Ideea este că noi trebuie să ţinem lucrurile sub control şi să nu avem cumva un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile. Suntem de acord ca, mai ales în această perioadă, având în vedere contextul epidemiologic, să ne putem desfăşura activitatea cu măsuri uşor relaxate şi aduse la un numitor comun, dar toţi operatorii economici trebuie să respecte legislaţia în ceea ce priveşte măsurile de protecţie şi gradul de ocupare al acestor instituţii”, a declarat ministrul Sănătății la finalul ședinței de guvern.

 

Alexandru Rafila a amintit și de un proiect la care Ministerul Sănătății lucrează împreună cu medicii de familie, care va permite testarea extinsă a persoanelor cu simptome de Covid-19, dar şi tratamentul ambulatoriu al acestora. „Dezvoltăm, împreună cu medicii de familie, un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care sunt simptomatice sau care au fost contacţi ai unor persoane infectate. De asemenea, discutăm și procedurile legate de tratamentul, de evaluarea, pe de o parte, şi de tratamentul ambulatoriu al acestor pacienţi, încât presiunea pe spitale, într-o eventuală intensificare a circulaţiei virusului, să fie mai mică. Trebuie să ţinem lucrurile sub control şi să nu avem cumva un val, un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile. În acest context, evaluăm la Ministerul Sănătăţii, în momentul de faţă, capacitatea de răspuns la nivelul spitalelor. Avem un mecanism flexibil, adică în această perioadă ne preocupă accesul la servicii medicale pentru pacienţii cu alte patologii, pe măsură ce gradul de ocupare a spitalelor de către pacienţii COVID a scăzut şi facem lucrul acesta chiar în această săptămână” a mai precizat ministrul.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*