Mai mult de jumătate din centrele de vaccinare se închid. De Paște s-ar putea ridica restricțiile

10 februarie 2022 | 0 comentarii |

Peste 170 de centre de vaccinare din țară se închid, o parte dintre ele vor fi transformate în centre de testare iar altele vor funcționa în format hibrid. În funcție de evoluția infectărilor, s-ar putea intra în normalitate mai repede decât s-a estimat.

 

Dr. Valeriu Gheorghita

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, joi, în cadrul unei conferințe privind evoluția pandemiei de Covid-19 și a procesului de vaccinare în România, desfășurate împreună cu șeful SAU, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, că în contextul în care 322 de cabinete de vaccinare administrează mai puțin de 10 doze de vaccin anti-COVID zilnic, 171 dintre ele își vor încheia activitatea în perioada următoare, iar altele vor fi transformate în centre de testare. O parte dintre centre vor funcționa în format hibrid, adică vor vaccina și testa, dacă permite circuitul și accesibilitatea, a spus Gheorghiţă.

În aceeași conferință de presă, șeful CNCAV a subliniat încă o dată importanța vaccinării și a atenționat asupra riscului de coinfecției variantelor Delta și Omicron ale noului coronavirus. „Faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron și atunci există această posibilitate să faci coinfecție. Ele sunt virusuri care competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, poate să genereze infecții simultan la aceeași persoană”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, atrăgând atenția că recombinarea Delta și Omicron poate duce la apariția unui virus cu caracteristici diferite.

În acest context, Gheorghiță spune că important este ca „pacientul infectat să aibă acces la medicație, la vaccinare și… mai puțin, în momentul de față, putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Este important să reducem cât de mult mortalitatea”.

 

Raed Arafat

La rândul său, șeful DSU, dr. Raed Arafat, a declarat că că autoritățile analizează posibilitatea ca măsurile luate în contextul pandemiei de COVID-19 să fie relaxate în perioada următoare, dacă evoluția cazurilor de infectare va scădea. „Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a transmis Arafat.

Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a spus că este posibil ca de Paște „să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate de normalitate şi să convieţuim. În final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă varianta Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută”, a spus Arafat.

El a menționat căși detașările personalului medical în unitățile sanitare care îngrijesc pacienți COVID vor scădea pe măsură ce „vor scădea cazurile internate în spitale, în secțiile de ATI”, urmând ca cei detașați să se întoarcă la locul lor de muncă.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, de asemenea, că Guvernul ar urma să discute, după 15 februarie, despre posibilitatea ridicării unor restricții, în condițiile în care datele din ultimele zile privind pandemia de COVID-19 sunt „încurajatoare”.

 

Andrei Baciu

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a anunțat, în aceeași conferință, că şcolile îşi vor continua activitatea în format fizic și săptămâna viitoare, cu excepţia cazurilor punctuale. „Este un obiectiv nu numai al Ministerului Sănătăţii, al Ministerului Educaţiei, al Guvernului României, ci cred că este un obiectiv al întregii ţări de a menţine şcolile cât mai mult deschise. În acest sens, acest mecanism prin care ţinem cont de rata de ocupare a paturilor în momentul de faţă, astăzi, joia, când se evaluează săptămânal pentru săptămâna viitoare, rata de ocupare a paturilor este de 45,7% la nivel naţional, iar pe judeţe variază între 22% şi 58%. Ca urmare, săptămâna viitoare, şcolile îşi vor continua activitatea în formatul clasic, în formatul fizic, cu excepţia claselor şi şcolilor care prezintă cazuri punctuale de copii cu SARS-CoV-2”, a spus Andrei Baciu.

Secretarul de stat în MS a menționat că se constată o tendinţă de scădere a gradului de ocupare a paturilor din spitale şi se menţine numărul de cazuri de pacienţi internaţi la terapie intensivă, astfel că în toate judeţele în care rata de ocupare a paturilor COVID este sub 75%, cursurile şcolare se organizează cu prezenţă fizică.

 

În județul Buzău, autoritățile au propus închidrea centrelor de vaccinare din Pârscov, Scurtești, Smeeni, Vadu Pașii, Vernești, Vintilă Vodă, Galeria Mall, demisol Dispensar Medical nr. 14, Muzeul Județean Buzău (Johnson).

Totodată, Centrul de Vaccinare cu flux Moderna de la demisolul Dispensarului Medical nr.14 și cel cu AstraZeneca de la Galleria Mall urmează să fie mutate la Muzeul Județean, iar Centrul de Vaccinare Kaufland Sud din municipiul Buzău și cel din municipiul Râmnicu Sărat ar urma să devină centre hibrid (vor desfășura atât activitate de vaccinare cât și testare), în momentul în care se vor reglementadispozițiile legale în acest sens.

Vor rămâne deschise centrele de vaccinare Drive thru Kaufland Buzău – Pfizer și Johnson, de la Muzeul Județean – Pfizer, centrul de la Sala Sporturilor Nehoiu – Pfizer, centrul Drive thru Kaufland Râmnicu Sărat – Pfizer și centrul din Râmnicu Sărat de pe Strada Micșunelelor, nr.29.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*