Medici cu mâni de aur și robotul DaVinci au salvat viața unui tânăr de 30 de ani, prin transplant

10 februarie 2022 | 0 comentarii |

Intervenția a avut loc la Spitalul  „Sf. Constantin” și este primul transplant renal efectuat în clinica privată din Brașov în acest an și cel de-al 24-lea realizat în această unitate medicală.

 

Echipa dr. Bogdan Moldovan a efectuat, astăzi, cu succes, cel de-al 24-lea transplant renal al Centrului „Prof. Gilles Mentha” din cadrul Spitalului „Sf. Constantin” din Brașov și primul din anul 2022, folosind chirurgia robotică.

La 30 de ani de la naștere, mama Lucia i-a oferit fiului Ionuț o a doua șansă la viață normală, donându-i un rinichi. Intervenția a presupus recoltarea rinichiului stâng de la mamă prin tehnica DaVinci realizată de echipa de urologie formată din Prof. Dr. Nicolae Crișan, Prof. Dr. Ioan Coman. Dr. Alexandru Cealan, anestezist Dr. Andreea Popianaș, as. Anca Jecan, as. Georgiana Pistol. Intervenția la receptor a durat cca. 2h, rinichiul fiind implantat la nivelul vaselor iliace drepte și vezicii urinare. Echipa a fost formată din Dr. Bogdan Moldovan, Dr. Viorel Rusu, Dr. Costel Rad, Dr. Radu Pisică, Dr. Vlad Untaru, as. Angela Cotoară, as. Sabrina Marica, as. Miruna Rășină, as. Diana Șerban. Rinichiul a funcționat imediat, fapt confirmat Ecografia Doppler peroperatorie efectuată de Dr. Dragoș Lupu, pacienții fiind preluați pentru supraveghere în terapie intensivă, terapia posttransplant fiind coordonată de nefrolog Dr. Mihaela Verzan”, spune medicul Bogdan Moldovan, coordonatorul echipei de transplant.

 

Doctorul Moldovan subliniază că, întregul colectiv de la Blocul operator, secția de Terapie Intensivă și secția de Chirurgie generală și transplant și-a adus aportul la bunul mers al acestor intervenții complexe.

Din păcate, anunță medicul, un al doilea transplant, care era programat pentru vineri, 11 februaire, a fost amânat din cauza infectării cu Sars-CoV2.

Dr. Bogdan Moldovan este medic primar chirurg din 2008 și doctor în Științe Medicale „Magna cum Laudae”, iar din 2011, de la înființare, face parte din echipa Spitalului „Sfântul Constantin” – singurul centru privat de transplant renal din țară și singurul centru din Europa de Est în care recoltarea organului de la donor se face pe cale robotică (tehnica DaVinci). Anii petrecuți în cadrul Centrului de Transplant Multiorgan și în Departamentul de Chirurgie Viscerală a Spitalului din Geneva (2009-2011), în calitate de fellow (supraspecializare intensivă) în transplantul multiorgan și chirurgie hepato-bilio-pancreatică, i-au permis acumularea cunoștiințelor necesare implementării celor mai moderne metode de diagnostic și tratament în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

 

În decembrie 2016, la Spitalul Sf. Constantin din Brașov avea loc primul transplant renal efectuat într-un spital privat din România (echipa complexă ce a reunit peste 20 de medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști).

În octombrie 2017, medicii Centrului Prof. Gilles Mentha efectuau prima prelevare robotică pentru transplant din România.

În ianuarie 2019, la același spital avea loc un maraton al transplantului. 4 cupluri au fost transplantate în 3 zile. Prelevarea rinichiului de la donator s-a realizat prin tehnica robotică DaVinci, o tehnică folosită în premieră în Europa de Est. Cu transplantul robotic sau RAKT „Robotic Assisted Kidney Transplantation”, suturile vasculare şi implantarea ureterului în vezica urinară sunt realizate folosind robotul DaVinci. 

În perioada 2016-2021, dr. Moldovan a organizat șase maratoane de transplanturi renale în care mai mulți pacienți au primit o nouă șansă la viață. În luna mai 2021, alături de o echipă interdisciplinară, a organizat un ultramaraton de transplant renal asistat de robot, iar în 72 de ore s-au realizat 12 operații.

Echipa coordonată de dr. Bogdan Moldovan colaborează cu Spitalul Universitar din Geneva și Spitalul Universitar Gent. Din 2016 până în prezent au fost efectuate 23 de transplanturi, iar astăzi s-a realizat cu succes, cel de-al 24-lea.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*