Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților

23 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Liderul PSD a fost ales în această funcție cu 217 voturi „pentru” și 77 „împotrivă”, cu sprijinul noii coaliții, formată din PSD, PNL și UDMR.

 

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat (PSD), a fost ales în funcția de președinte al Cameri Deputaților, ca urmare a formării noii Coaliții de guvernare, PSD-PNL-UDMR. Pentru aceeași funcţie a candidat, din partea grupului USR, şi Cristina Prună, în prezent vicepreşedinte al Camerei, care a obţinut doar 77 voturi favorabile şi 217 împotrivă.

Buzoianul Marcel Ciolacu s-a mai aflat la conducerea Camerei Deputaților, în perioada 2019-2020. Pe 29 mai 2019, el a fost ales în această funcție cu 172 de voturi „pentru” și 120împotrivă”. Astăzi, 23 noiembrie 2021, a fost legitimat prin 217 voturi „pentru” și doar 77împotrivă”.

PNL, PSD și UDMR urmează să voteze în plenul Senatului revocarea Ancăi Dragu (USR) din funcția de președinte al Senatului. Premierul interimar, Florin Cîțu, ar urma să demisioneze pentru a putea fi instalat la șefia Senatului. USR a anunțat că va ataca hotărârea de revocare a Ancăi Dragu la Curtea Constituțională.

Miercuri dimineață începe audierea miniștrilor noului guvern. Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, marți, programul de guvernare și lista miniștrilor la Parlament, iar după audierea acestora, în comisiile de specialitate, ar urma ca joi să fie dat votul de învestire a noului guvern. Marcel Ciolacu a reafirmat că „joi avem guvern”.

 

Marcel Ciolacu, Ludovic Orban

În 13 octombrie, fostul preşedinte al PNL Ludovic Orban a demisionat din fruntea Camerei Deputaţilor, după ce a pierdut alegerile pentru conducerea partidului. Funcţia a rămas oficial vacantă în 18 octombrie, după ce plenul a aprobat demisia lui Orban. În același timp, Biroul permanent a decis ca şefia Camerei Deputaţilor să fie deţinută, prin rotaţie, de vicepreşedinţii forului legislativ, până la alegerea unui nou președinte. Liberalul Florin Roman a deținut președinția interimară doar două săptămâni, după care, din 2 octombrie, funcția a fost preluată de social-democratul Sorin Grindeanu.

Conform regulamentului, preşedintele Camerei Deputaţilor este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de grupurile parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

Este declarat ales preşedinte al Camerei Deputaţilor candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor. Dacă niciun candidat nu întrunește, după două tururi, votul majorităţii deputaţilor, se organizează noi scrutine, în urma cărora va fi declarat preşedinte candidatul care a obţinut majoritatea sufragiilor parlamentarilor prezenţi, în condiţiile întrunirii cvorumului de şedinţă.

Membrii Biroului permanent sunt aleşi, de asemenea, prin vot deschis.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Jobs, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*