Ministerul Justiției angajează psihologi

24 iulie 2019 | 0 comentarii |

Pentru evaluarea magistraților, cu 24 de posturi de psiholog se va suplimenta schema de personal a MJ, cei mai mulți dintre aceștia fiind necesari pentru Ministerul Public și structurile din subordinea acestuia.

 

Un proiect de hotărâre privind suplimentarea numărului schemei de personal pentru instituţiile din sistemul judiciar, prin înfiinţarea a 24 de posturi de psiholog, se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Justiţiei. Cele mai multe posturi ar urma să fie alocate Ministerului Public şi structurilor din subordine, pentru care proiectul prevede suplimentarea cu 18 posturi.

Potrivit unei adrese transmisă în acest an de Consiliul Superior al Magistraturii, Guvernului României şi Ministerului Justiţiei, s-a solicitat „asigurarea unor posturi de psiholog – personal contractual pentru următoarele instituții din sistemul judiciar: Curtea de Apel Brașov, Curtea de Apel București, Curtea Militară de Apel, Inspecția Judiciară, Institutul Național al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, parchetele de pe lângă curțile de apel, Direcția Națională Anticorupție, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – în total un număr de 24 de posturi de psiholog”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Solicitarea a fost justificată prin faptul că, potrivit noilor dispoziţii, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor sunt supuşi la fiecare cinci ani unei evaluări psihologice.

 

În vederea implementării noilor dispoziţii în materie de evaluare psihologică a magistraţilor, prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 318/20.03.2018 a fost aprobat Proiectul privind „Creşterea performanţei şi calităţii instituţionale prin îmbunătăţirea sistemului de testare, evaluare şi asistenţă psihologică la nivelul sistemului judiciar”, aprobat spre finanţare prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă – POCA – 2014-2020.

Se urmărește astfel „realizarea unei strategii unitare de evaluare și asistență psihologică a magistraților, în contextul noilor dispoziții legale, dar și îmbunătățirea performanței profesionale a membrilor corpului judiciar și garantarea dreptului la un proces echitabil, prin asigurarea unui suport psihologic permanent pe parcursul activității profesionale”, se mai arată în nota de fundamentare.

Astfel, va fi implementat un mecanism unic de evaluare și asistență psihologică cu ajutorul psihologilor din sistemul judiciar, care vor beneficia de cabinete dotate corespunzător, vor avea acces la o platformă IT de evaluare psihologică și vor beneficia de sesiuni de formare profesională, cu privire la noile mecanisme de evaluare psihologică, în vederea dobândirii competențelor și calificărilor specifice.

 

Suplimentarea numărului de psihologi este justificată prin faptul că, în prezent, în schema de personal a 14 curți de apel există prevăzut câte un post de psiholog (consilier sau referent de specialitate), în timp ce la nivelul Ministerului Public există doar un singur post de acest fel (consilier – personal contractual) în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică.

La nivelul aparatului Consiliului Superior al Magistraturii există un singur post de psiholog (funcționar public), iar la nivelul Institutului Național al Magistraturii și al Inspecției Judiciare, precum și la Curtea Militară de Apel nu există nicun astfel de post.

Lipsa numărului minim de psihologi nu numai că va afecta buna derulare a proiectului, inclusiv prin aplicarea de corecții financiare în situația în care grupul-țintă nu este atins, dar va face dificilă și respectarea prevederilor legale în materie de evaluare psihologică a magistraților”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

 


Adaugati un comentariu


 

*