Ministerul Sănătății transmite că „nu există epidemie de gripă în acest moment”

5 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

Spitalele sunt pline de pacienți cu viroze, pneumonii și gripe, dar Ministerul Sănătății spune că, deocamdată, nu avem epidemie de gripă.

 

Camerele de gardă ale spitalelor sunt sufocate de numărul mare de pacienți care se prezintă cu infecții respiratorii grave, gripă și pneumonii, iar unii dintre ei ajung la ATI. Este alertă şi la nivel european unde mai multe ţări au cerut deja ca masca să fie obligatorie în spitale.  Una dintre cele mai lovite ţări este Italia, iar medicii spun că recordul de internări în spitalele din Peninsulă este cauzat de tulpina predominanta H1N1, cea care a dat gripa porcină şi a făcut ravagii în 2009. Mare parte din persoanele infectate sunt copii şi tineri care n-au mai făcut niciodată această boală și cei mai mulți nu sunt vaccinați.

Și în România, la spitalele de pediatrie, dar și la spitalele de urgență din toată țara sunt sunt sute de prezentări zilnic, mare parte din ele fiind infecţii respiratorii grave şi gripă. Pacienții sunt nevoiți să aștepte cu orele, iar medicii au ajuns şi ei la capătul puterilor. Spitalul Gomoiu din Capitală a transmis chiar că există riscul de a nu se mai asigura gărzile la UPU, din cauza lipsei de personal medical.

 

Ministerul Sănătății susține însă că „în România nu se înregistrează o epidemie de gripă în acest moment. Datele ne arată că numărul cazurilor de viroze respiratorii și gripă este cu aproximativ 25% mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Recomandăm prezentarea la camera de gardă sau la unitățile de primiri urgențe DOAR dacă temperatura depășește 39 de grade și există comorbidități. În cazurile ușoare sau medii, contactați medicul de familie pentru recomandări și izolați-vă la domiciliu”, se arată într-un comunicat remis presei de minister.

De asemenea, în contextul în care se termină și vacanța de iarnă, li se recomandă părinților să evite trimiterea copiilor în colectivități dacă prezintă simptome de viroză (tuse, dureri în gât, mialgii, febră) pentru a preveni răspândirea virusului.

Totodată, specialiștii MS atrag atenția că „virozele respiratorii NU se tratează cu antibiotice. Optați pentru tratament simptomatic și asigurați-vă că pacienții sunt bine hidratați” și subliniază că numai „împreună putem asigura sănătatea comunității”.

 

În ultima săptămână, în România au fost raportate 53.870 de cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), cu 27,8% mai puține decât în aceeași săptămână a sezonului precedent (74.567) și cu 13,5% mai puține decât în săptămâna anterioară (62.287), potrivit datelor INSP.

Au fost diagnosticate clinic 3.296 cazuri de gripă, în 35 de județe, din care 143 confirmate de laborator (10 cu virus gripal AH1, 11 cu virus gripal AH3 și 122 cu virus A nesubtipat). Prin comparație, în aceeași săptămână a sezonului precedent au fost 4.961 cazuri, iar în săptămâna anterioară, 2.766. Cele mai multe cazuri de gripă sunt în București (971) și în județele Prahova (359), Galați (315), Timiș (262) și Constanța (160).

În aceeași perioadă au fost confirmate 15 cazuri de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 12 mai puține față de săptămâna precedentă și cu 23 mai puține față de aceeași perioadă a sezonului precedent.

În acest sezon gripal au fost confirmate în laborator 342 cazuri de gripă și 6 decese cu virus gripal: 3 tip A, subtip H1, 1 tip A, subtip H3 și 2 tip A, nesubtipat.

 


Adaugati un comentariu


 

*