Ministrul Rafila promite să găsească soluții pentru susținerea medicilor de ambulator

30 aprilie 2024 | 0 comentarii |

În cadrul unei întâlniri de lucru avută cu reprezentanții Asociației Profesionale a Medicilor din Ambulator, ministrul Sănătății a recunoscut că trebuie identificate resursele financiare care să asigure creșterea valorii punctului pentru serviciile medicale prespitaliești.  

 

După două săptămâni de la declanșarea grevei japoneze de către Asociația Profesională a Medicilor din Ambulator (APMA), ministrul Sănătății prof. dr. Alexandru Rafila, s-a întâlnit marți, 30 aprilie, cu reprezentanții medicilor din ambulatoriile de specialitate pentru negocieri. Din delegația medicilor prezenți la negocieri, condusă de dr. Cosmin Alexandrescu, președintele APMA, au mai făcut parte dr. Cristina Dragnea (medic specialist oftalmolog), dr. Raluca Alexe (medic primar medicină internă), dr. Simona Frâșie (medic primar endocrinolog), dr. Cristina Bogdan (medic specialist ORL) și Flaviu Petrică (reprezentant APMA Timiș).

Reprezentanții APMA cer identificarea de soluții care să asigure o mai bună finanțare pentru serviciile medicale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), suma primită la ora actuală pentru fiecare consultație fiind insuficientă pentru acoperirea costurilor de întreținere ale unui cabinet medical.

 

În cadrul întâlnirii au fost discutate aspecte legate de îmbunătățirea finanțării serviciilor medicale și creșterea veniturilor medicilor specialiști și primari care realizează servicii medicale în ambulatoriile de specialitate, transmite Ministerul Sănătății, printr-un comunicat.

„Ministrul Sănătății sprijină dezvoltarea serviciilor din ambulatoriile de specialitate, palier de îngrijiri esențial care reușește să acorde asistență medicală prespitalicească pentru peste 97% din pacienții care li se adresează. Este necesară identificarea unor resurse financiare la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru creșterea valorii punctului de servicii medicale în ambulatoriul de specialitate de la 4,5 lei, cât este în prezent, spre o valoare care să asigure sustenabilitatea cabinetelor celor 9.708 de medici specialiști și primari și, totodată, să reducă decalajul în materie de finanțare față de asistența medicală primară și spitalicească”, se precizează în comunicatul MS.

 

Dr Cosmin Alexandrescu

De asemenea, s-au discutat modalități concrete de sprijin pentru a atrage tinerii medici specialiști către ambulatoriu. Ministerul Sănătății subliniază că această politică este în concordanță cu Strategia Națională de Sănătate și poate asigura sustenabilitatea finanțării sistemului sanitar.

Reprezentanții APMA transmit că s-a insistat pe majorarea valorii punctului de servicii medicale pentru că actuala sumă alocată din fondurile CNAS este prea mică pentru a susține activitatea multor cabinete pe termen mediu și lung.

Discuții despre majorarea punctului au existat încă de la începutul acestui an, când se pusese în transparență decizională propunerea de scădere a valorii punctului cu aproximativ 30%. Recent, medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate din mai multe județe au fost în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii lor de la policlinica Vitan din București, care au protestat față de finanțarea precară a acestui sector extrem de important al medicinei prespital.

 


Adaugati un comentariu


 

*