Noi criterii de clasificare a pacienților confirmați cu Covid-19

Acestea se vor face în funcție de formele de manifestare ale bolii și de prognosticul inițial, în contextul în care se va trece la o nouă organizare a unităților sanitare, ce presupune reluarea activității normale în spitalele Covid.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro a anunțat la finele săptămânii trecute, Ministerul Sănătății a finalizat realizarea planului de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă în contextul pandemiei de Covid-19, astfel încât pacienții cu această patologie să poată fi preluați de orice spital care are această posibilitate, renunțându-se la actuala formă care presupune existența de spitale Covid și spitale non-Covid. Planul de  măsuri a fost lansat în dezbatere publică, acesta incluzând și o serie de prevederi referitoare la stabilirea formelor de manifestare ale infecției cu SARS-CoV-2 și clasificarea pacienților cu Covid-19, în funcție de prognosticul inițial. Documentul stabilește o serie de criterii în funcție de care se vor face aceste clasificări, scopul fiind acela de a se găsi mai ușor unitățile sanitare în care pacienții respectivi trebuie internați, având în vedere faptul că acestea vor fi clasificate pe trei niveluri de abordare.

Astfel, în funcție de formele de manifestare ale bolii au fost stabilite, 5 categorii distincte. Prima dintre ele se referă la formele asimptomatice, stabilite în cazul persoanelor confirmate cu infecția, care nu manifestă simptome specifice, acestea fiind cazurile care ridică cele mai puține probleme.

 

Urmează categoria pacienților cu forme ușoare, în care intră persoanele confirmate, cu diverse simptome și semne de boală. Acestea pot fi generale – febră, mialgii, cefalee, stare generală alterată – sau de tract respirator superior, fără manifestări evocatorii de pneumonie. În categoria celor cu forme medii de boală intră pacienții cu infecție confirmată și cu pneumonie, la care saturația de oxigen cu nu a scăzut sub 94%, iar formele severe se referă la pacienții cu pneumonie cu SARS-CoV-2 care au polipnee, travaliu respirator crescut, saturația de oxigen sub 94%, PaO2/FiO2 sub 300 mmHg sau infiltrate pulmonare care depășesc 50% din ariile pulmonare.

Cea mai gravă formă de manifestare a bolii este cea critică, în care pacienții au insuficiență respiratorie, șoc septic și/sau disfuncție de multiple organe.

 

O altă clasificare se va face în funcție de prognosticul inițial, iar din acest punct de vedere vor exista trei categorii distincte. Prima din ele este reprezentată de pacienții stabili, care sunt cu persoane cu constante vitale stabile, având forme asimptomatice confirmate prin rezultate ale probelor biologice și pacienții cu simptomatologie ușoară care nu au asociate patologii cu risc cum ar fi hipertensiunea arterială necontrolată, diabetul zaharat, imunosupresia, obezitatea, patologia pulmonară cronică, angina pectorală documentată etc.

Următoarea categorie o constituie pacienții potențial instabili, adică cei care au  constante vitale stabile, dar prezintă factori de risc asociați și cei cu forme medii confirmate. Aceștia necesită investigații suplimentare și de principiu spitalizare, urmând același traseu ca și pacienții instabili, până la clarificarea deciziei de spitalizare, cu respectarea prioritizării formelor critice sau severe.

În fine, pacienți instabili cor fi considerați cei cu forme critice sau severe, aceștia necesitând evaluare și internare în spitalele de nivel I sau II.


Adaugati un comentariu


 

*